Έντυπη Έκδοση

Πονοκέφαλος για τον Γεωργικό Οργανισμό οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις

Αρον άρον ψάχνει να βρει λύσεις η νέα διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» για το πρόβλημα των πεπαλαιωμένων κτιριακών εγκαταστάσεων, στα οποία λειτουργούν σήμερα γεωργικές σχολές διετούς φοίτησης, αλλά από την επόμενη χρονιά μετατρέπονται σε αγροτικά λύκεια, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα των ινστιτούτων.

Στον νέο Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» μεταφέρονται τελικά 755 εργαζόμενοι από τους 4 οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συγχωνεύονται, από τους 780 εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Μέχρι τώρα, μαζί με τις αποσπάσεις, εργάζονταν περίπου 1.100 εργαζόμενοι κι ερευνητές στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), τον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ - ΔΗΜΗΤΡΑ), τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT) και τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).

Υπήρξαν, πάντως, και αρκετοί κυρίως ερευνητές που έσπευσαν να συνταξιοτηθούν εν όψει και των επικείμενων αλλαγών. Ολη η περιουσία των υπαρχόντων οργανισμών περιέρχεται στον ΕΓΟ - «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ καταργούνται ως ερευνητικές μονάδες οι γεωργικοί σταθμοί, που γενικά ήταν υποστελεχωμένοι.

Μεταφορά προσωπικού

Η μεταφορά προσωπικού στον νέο οργανισμό, που κυοφορείται εδώ και μήνες, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο με διαπιστωτική πράξη, ενώ πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστή και η σύνθεση του νέου προσωρινού διοικητικού συμβουλίου. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο δρ Νομικής Βασίλης Γκίκας, διευθύνων σύμβουλος ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΟΠΕΓΕΠ-AGROCERT, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, μέλη ο οδοντίατρος Χρήστος Σμυρλής-Λιακατάς (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), η εκπαιδευτικός Ελένη Παπαγιαννοπούλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, ενώ από το ΓΕΩΤΕΕ, ο Θύμιος Σπυρίδης.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται νομικά ζητήματα, ενώ εντός της εβδομάδας ή αρχές της επομένης αναμένεται να συνεδριάσει το πρώτο διοικητικό συμβούλιο. Ηδη η διοίκηση του οργανισμού καλείται να επιλύσει μια σειρά από πρακτικά νομικά ζητήματα μείζονος ή ελάσσονος σημασίας, π.χ. οργανόγραμμα, απόκτηση ενιαίου ΑΦΜ, έδρα του οργανισμού.

Η νέα διοίκηση είναι σε συνεννόηση με ερευνητές, ώστε να καταλήξει στο ζήτημα των ερευνητικών αγροτικών ινστιτούτων. Από πλευράς των ερευνητών του ΕΘΙΑΓΕ, η αρχική πρόταση ήταν για 15 θεματικά αγροτικά ινστιτούτα, ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης έχει υπογράψει για 11 στο σχετικό ΦΕΚ, αλλά το θέμα παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διαβούλευση, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξουν ισχυρά πολυθεματικά ινστιτούτα, τα οποία δεν θα είναι σε συνάρτηση με τις περιφέρειες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά θα μπορούν ως ερευνητικές δομές με συγκεκριμένα γνωστικά πεδία να συνδεθούν με πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Αγροτικά λύκεια

Κατά τ' άλλα, πονοκέφαλο στη νέα διοίκηση, καθώς φαίνεται, προκαλούν οι δομές του ΟΓΕΕΚΑ - ΔΗΜΗΤΡΑ,που θ' αποτελέσουν τα νέα αγροτικά λύκεια τριετούς φοίτησης. Πρόκειται για παλαιά κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, τα οποία χρήζουν άμεσης ανακαίνισης. Σχεδιάζεται να είναι γεωργικά τεχνολογικά λύκεια, από τα οποία θ' αποφοιτούν παραγωγικά στελέχη στην αλυσίδα της αγροτικής οικονομίας, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε αποφοίτους να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες σχολές ΤΕΙ.

Ηδη, ένα μέρος του εξοπλισμού της αμαρτωλής πρώην «ΑΓΡΟΓΗ», που τελεί υπό εκκαθάριση, όπως μας μεταφέρθηκε, έχει μετακινηθεί στην Αβερώφειο γεωργική σχολή στη Λάρισα (γραφεία, κομπιούτερ κ.ά.) με στόχο τη βελτίωση των υποδομών, ενώ εξετάζεται το ζήτημα να υπάρξει χρηματοδότηση εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι στη Λάρισα από τα 30 κτίρια χρησιμοποιούνται περίπου 10, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μαθητές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ σε ενιαίο κτίριο στην Αθήνα, αλλά και η προοπτική να εγκαταλειφθεί το ενοικιαζόμενο κτίριο του ΕΛΟΓΑΚ και να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ. Σε κάθε περίπτωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχει κηρύξει ανένδοτο για το θέμα του ΕΛΟΓΑΚ, αφού θεωρεί ότι ο οργανισμός κινούνταν υποδειγματικά στο ζήτημα των ελέγχων και κακώς συγχωνεύθηκε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χ.Κ. Τεγόπουλος
«Δεν διανοούμαι το αύριο χωρίς «Ε»»
Στήριξη της «Ε» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Χαράτσι ΔΕΗ
Η συστράτευση δεν έχει «τέλος»
«Ηθικά και πολιτικά ανάλγητο»
Λαθρεμπόριο
Αξιωματικοί-κλειδιά σε λαθρεμπόριο τσιγάρων
Περιβάλλον
«Οχι σε πάρκο φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη»
Πράσινο φως στην χρήση καυστήρων βιομάζας
Παιδί
Κρίση και στο χαρτζιλίκι μαθητών
Υπουργείο Παιδείας
Στέλνουν στο ΣτΕ τη Διαμαντοπούλου
Εκπαίδευση
ΟΛΜΕ: όχι στο 8ωρο πρόγραμμα και στα μαθήματα το Σάββατο
Κόβουν τα καλλιτεχνικά από το Λύκειο!
Καταργούνται μαθήματα στο Μακεδονίας
Υγεία
Γιατροί: κάνουν τα ιατρεία εμπορικά καταστήματα
Δεν θα εφημερεύουν από αύριο οι γιατροί τού ΕΚΑΒ
Ακίνητα
Αυστηροί περιορισμοί στη δόμηση σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους
Τοπική αυτοδιοίκηση
Μιχαλολιάκος: Οσοι εργάστηκαν θα πληρωθούν κανονικά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανοιγαν κεφάλια μεταναστών στη Μασσαλίας. Καμίνης: Δεν άνοιξε μύτη
Γεωτρήσεις
Φόβοι για διαρροή σε κοιτάσματα φυσικού αερίου
Αγροτικά θέματα
SOS για φυτοφάρμακα
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Πονοκέφαλος για τον Γεωργικό Οργανισμό οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις
Άλλες ειδήσεις
Δωροδοκία
Προσάραξε σε βράχια
Τρόφιμα από το υπουργείο