Έντυπη Έκδοση

Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «καίει» το Ιράν για προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων

Για πολλοστή φορά φέρνει νέα σύννεφα ανησυχίας στη Μέση Ανατολή έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ), η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλέκεται η Τεχεράνη σε πυρηνικές δραστηριότητες τέτοιες που να επιτρέπουν την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Χθες η Υπηρεσία εξέδωσε την πιο σκληρή για το Ιράν έκθεση, αναφέροντας ότι στο παρελθόν η χώρα έχει εργαστεί για την κατασκευή πυρηνικού όπλου και ενδεχομένως ακόμα και τώρα να κάνει έρευνες για τέτοια όπλα. «Η Υπηρεσία έχει σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο στρατιωτικής διάστασης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», αναφέρει η έκθεση και επικαλείται «αξιόπιστες» πληροφορίες «που δείχνουν ότι το Ιράν έχει προχωρήσει σε δραστηριότητες σχετικές με την ανάπτυξη πυρηνικής εκρηκτικής συσκευής». Κάποια μυστικά ιρανικά πειράματα «είναι ειδικά για πυρηνικά όπλα», αναφέρει το κείμενο. Με την ανακοίνωση επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν επί ημέρες τώρα στον κόσμο ότι το Ιράν θα κατηγορείται για παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες.

Ετσι η Μόσχα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι η διαρροή τέτοιων πληροφοριών τροφοδοτεί την ένταση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή. Η Μόσχα δήλωσε απογοητευμένη γιατί έτσι μειώνονται οι ελπίδες διαλόγου με την Τεχεράνη και επιφυλάχθηκε να μελετήσει τη νέα έκθεση. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι χρειάζεται χρόνο για την ίδια μελέτη.

Ενόψει της ανακοίνωσης, η Γαλλία είχε εκφράσει ανησυχία. Το Ιράν είχε χαρακτηρίσει τη ΔΥΑΕ πιόνι της Ουάσιγκτον. Η Δύση δεν έχει καμία σοβαρή απόδειξη για πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν χρειαζόμαστε ατομική βόμβα για να αντιμετωπίσουμε την Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος. Η Κίνα ζήτησε ειλικρινή συνεργασία της Τεχεράνης με τη ΔΥΑΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Πυρηνικά
Για το ίδιο θέμα
Ιράν: Ο Αχμαντινετζάντ διαψεύδει την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Φεύγει κι αφήνει πίσω του... την τρόικα
Σφίγγει επικίνδυνα ο βρόχος του δανεισμού
Τα δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας
Ο χάρτης των 5+5 πολιτικών κομμάτων
Γαλλία
«Δεν μπορώ τον ψεύτη Νετανιάχου»
Πυρηνικά
Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «καίει» το Ιράν για προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων
ΗΠΑ
Χίλαρι για «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» της πολιτικής των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Αραβες
Συρία
ΟΗΕ: Πάνω από 3.500 οι νεκροί διαδηλωτές από το καθεστώς Ασαντ
ΜΜΕ
Παπαγαλάκια της εξουσίας τα περισσότερα ΜΜΕ της Ε.Ε.
Λετονία
Κάν' το όπως η Λετονία
Πορτογαλία
Παραλύει η Πορτογαλία