Έντυπη Έκδοση

Χίλαρι για «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» της πολιτικής των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Αραβες

Απόπειρα να δικαιολογήσει τη διαφορετική στάση των ΗΠΑ σε παρόμοιες καταστάσεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως στις περιπτώσεις που θίγονται οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις έκανε η αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έψεξε την ηγεσία της Αιγύπτου για την καθυστέρηση του εκδημοκρατισμού.

Σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον, η Χίλαρι Κλίντον παραδέχτηκε ότι συχνά τα αμερικανικά συμφέροντα συγκρούονται με την υποστήριξη της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, είπε, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι η καλύτερη εγγύηση για τη σταθερότητα μακροπρόθεσμα. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η χώρα της δεν επενέβη στη Συρία και το Μπαχρέιν για πολλούς λόγους, όπως οι κίνδυνοι για τους Αμερικανούς στρατιώτες, οι ανάγκες για τον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα, η ανάγκη υπεράσπισης των συμμάχων των ΗΠΑ, καθώς και η ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή ροή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τα κινήματα υπέρ της δημοκρατίας, αλλά είπε ότι τα αμερικανικά συμφέροντα συχνά αναγκάζουν την αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει διαφορετικές στάσεις. Υποστήριξε όμως ότι δύο καταστάσεις δεν είναι πάντα ίδιες. Το βασικό που επιχείρησε να εξηγήσει ήταν γιατί οι ΗΠΑ επενέβησαν στρατιωτικά στη Λιβύη, αλλά μένουν αδρανείς στη Συρία, όπου επίσης σκοτώνονται άμαχοι. Στη Λιβύη, είπε, η Αμερική κατόρθωσε να συγκεντρώσει χώρες για την επέμβαση, την προστασία των αμάχων και την ανατροπή του καθεστώτος, χωρίς να χαθεί ούτε ένας Αμερικανός. «Σε άλλες περιπτώσεις», είπε, «για τον ίδιο στόχο, θα έπρεπε να ενεργήσουμε μόνοι μας, με μεγαλύτερο κόστος, περισσότερους κινδύνους, και ίσως με στρατιώτες στο έδαφος... Θα υπάρχουν φορές που δεν ευθυγραμμίζονται όλα μας τα συμφέροντα», είπε.

Ιδιαίτερα σημείωσε, αλλά με προσεκτική, διπλωματική διάλεκτο, ότι στην Αίγυπτο «αν η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη συνεχίσει να είναι λίγοι μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι, τότε αυτοί σπέρνουν τον σπόρο μελλοντικών ταραχών». Για το Μπαχρέιν είπε ότι «η Ουάσιγκτον θα πιέσει την κυβέρνηση προς τις μεταρρυθμίσεις και την αντιπολίτευση προς μία εποικοδομητική ανταπόκριση με στόχο τη μεταρρύθμιση».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Φεύγει κι αφήνει πίσω του... την τρόικα
Σφίγγει επικίνδυνα ο βρόχος του δανεισμού
Τα δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας
Ο χάρτης των 5+5 πολιτικών κομμάτων
Γαλλία
«Δεν μπορώ τον ψεύτη Νετανιάχου»
Πυρηνικά
Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «καίει» το Ιράν για προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων
ΗΠΑ
Χίλαρι για «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» της πολιτικής των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Αραβες
Συρία
ΟΗΕ: Πάνω από 3.500 οι νεκροί διαδηλωτές από το καθεστώς Ασαντ
ΜΜΕ
Παπαγαλάκια της εξουσίας τα περισσότερα ΜΜΕ της Ε.Ε.
Λετονία
Κάν' το όπως η Λετονία
Πορτογαλία
Παραλύει η Πορτογαλία