Έντυπη Έκδοση

ΟΗΕ: Πάνω από 3.500 οι νεκροί διαδηλωτές από το καθεστώς Ασαντ

Πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της οκτάμηνης καταστολής των λαϊκών διαδηλώσεων στη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που επισημαίνει ότι η καθεστωτική βία συνεχίζεται παρά την υποτιθέμενη αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου.

«Πάνω από 60 άνθρωποι, εκ των οποίων 19 την Κυριακή (ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής Αϊντ αλ-Αντχα), έχουν σκοτωθεί από τους στρατιώτες και τις δυνάμεις ασφαλείας από τότε που το καθεστώς της Δαμασκού απεδέχθη το αραβικό σχέδιο για τον τερματισμό των βιαιοτήτων (2 Νοεμβρίου)», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, Ραβίνα Σαμντασάνι, προσθέτοντας: «Ενώ η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την απελευθέρωση 553 κρατουμένων το περασμένο Σάββατο, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής εορτής, δεκάδες χιλιάδες παραμένουν φυλακισμένοι και δεκάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται κάθε μέρα». Οσο για το συνολικό απολογισμό των νεκρών, η Αρμοστεία κάνει λόγο για μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι ο αριθμός τους μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα, καθώς ο στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά τις εστίες της αντικαθεστωτικής αντίστασης. Μόνο χθες σκοτώθηκαν τέσσερις πολίτες στη Χομς και τέσσερις στην περιοχή του Ιντλέμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ στη Χάμα συνεχίζονταν οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και στρατιωτών που έχουν αυτομολήσει συντασσόμενοι με τους διαδηλωτές. Αυτομολήσαντες φέρονται να έστησαν εξάλλου ενέδρα στην Ιντλέμπ σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες. Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τα περισσότερα ρεύματα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε εκστρατεία ζητώντας από τις αραβικές χώρες να υιοθετήσουν μια αυστηρή κι αποτελεσματική στάση κατά του συριακού καθεστώτος.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδριάζει εκ νέου το Σάββατο, ενώ η Ε.Ε. ετοιμάζεται για νέες κυρώσεις κατά της Δαμασκού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιταλία
Φεύγει κι αφήνει πίσω του... την τρόικα
Σφίγγει επικίνδυνα ο βρόχος του δανεισμού
Τα δομικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας
Ο χάρτης των 5+5 πολιτικών κομμάτων
Γαλλία
«Δεν μπορώ τον ψεύτη Νετανιάχου»
Πυρηνικά
Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας «καίει» το Ιράν για προγράμματα κατασκευής πυρηνικών όπλων
ΗΠΑ
Χίλαρι για «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» της πολιτικής των ΗΠΑ σε Μέση Ανατολή και Αραβες
Συρία
ΟΗΕ: Πάνω από 3.500 οι νεκροί διαδηλωτές από το καθεστώς Ασαντ
ΜΜΕ
Παπαγαλάκια της εξουσίας τα περισσότερα ΜΜΕ της Ε.Ε.
Λετονία
Κάν' το όπως η Λετονία
Πορτογαλία
Παραλύει η Πορτογαλία