Έντυπη Έκδοση

104.000 Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2011

Διάτρητα αποδεικνύονται τα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης σχέδια της συντηρητικής κυβέρνησης της Βρετανίας για δημοσιονομική προσαρμογή και παράλληλη διαφύλαξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Στο πρώτο τρίμηνο του φετινού δημοσιονομικού έτους, που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, απολύθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση 104.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αριθμός πενταπλάσιος αυτού που προέβλεπε για το σύνολο του έτους τον περασμένο Μάρτιο το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού, το σώμα που η κυβέρνηση Κάμερον δημιούργησε μετά την εκλογή της, προκειμένου να παρέχει ανεξάρτητες οικονομικές προβλέψεις.

Η ραγδαία αύξηση των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων εγείρει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας στο βρετανικό δημόσιο την επόμενη πενταετία να εκτροχιαστούν σε σχέση με αυτές που προέβλεπε η κυβέρνηση. Ανακοινώνοντας το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας στη Βρετανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος -που σήμερα βρίσκεται στο 9% του ΑΕΠ- η κυβέρνηση Κάμερον είχε προβλέψει πρόσφατα ότι ώς το 2016 θα χαθούν 400.000 χιλιάδες θέσεις στο δημόσιο τομέα. Μετά τα στοιχεία του α' τριμήνου οι αναλυτές εκτιμούν όμως ότι οι θέσεις που θα χαθούν σε αυτό το διάστημα θα φτάσουν πιθανότατα τις 600.000. Δηλαδή 50% περισσότερο και περίπου στο 1/10 του συνόλου των Βρετανών που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο.

Η βρετανική κυβέρνηση όμως φαίνεται να βγαίνει off και στην εκτίμησή της ότι ο ιδιωτικός τομέας θα καλύψει τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν στο Δημόσιο. Στους τελευταίους μήνες ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε μόλις μία θέση εργασίας για κάθε τρεις που χάθηκαν στο Δημόσιο. Ετσι η ανεργία χτυπά πλέον ρεκόρ 15ετίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συρρικνώνεται διαρκώς και η οικονομία βυθίζεται μοιραία στη στασιμότητα. Παρ' όλα αυτά, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, επέμεινε προχθές ότι «οι αποφάσεις μείωσης του ελλείμματος και εξισορρόπησης της οικονομίας βάζουν ισχυρά θεμέλια για μια διατηρήσιμη ανάκαμψη».

Είναι βέβαια ο ίδιος πολιτικός που «τα στύλωσε» χθες στο Ecofin -βρίσκοντας μάλιστα συμμάχους από τους ομόλογούς του της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και του Λουξεμβούργου- στην πρόταση φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αφήνοντας την οικονομία και τους λαούς της γηραιάς ηπείρου έρμαια στις διαθέσεις των τραπεζιτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Βρετανία
Σχετικά θέματα: Ανεργία
2,9 εκατ. από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για 642 απολυμένους της ALDI
Εξι στους 10 φοβούνται για τη δουλειά τους
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τράπεζες
Απόσυρση καταθέσεων και φρένο της ΕΚΤ πιέζουν τις τράπεζες
Εντοκα 1,6 δισ. ευρώ από τραπεζική «ανταπόδοση»
Οίκοι αξιολόγησης
Η Moody's υποβάθμισε και τις κυπριακές τράπεζες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πωλητές οι Ελληνες τον Οκτώβριο στο Χ.Α.
Ανεργία
2,9 εκατ. από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για 642 απολυμένους της ALDI
104.000 Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2011
Εξι στους 10 φοβούνται για τη δουλειά τους
Επιχειρήσεις
Κομπίνα-μαμούθ της Olympus για την απόκρυψη ζημιών
Εκανε «γκελ» στον πάτο
Επιδότηση για διεθνή έκθεση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Χειροπέδες στον κομμωτή για χρέη προς το Δημόσιο 232.000 ευρώ
Φυσικό αέριο
10 τρισ. κυβικά πόδια το κυπριακό κοίτασμα φυσικού αερίου
Καύσιμα
Νέα καύσιμα
Άλλες ειδήσεις
Κυβέρνηση για όσο χρόνο χρειαστεί συστήνει η Λέσχη Επιχειρηματικότητας