Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Βαα3

Η Moody's υποβάθμισε και τις κυπριακές τράπεζες

Με την Ιταλία ήδη να... καίγεται, ένα ακόμη χρηματοπιστωτικό «μέτωπο» επιδεινώνεται, αυτό της Κύπρου, με τον οίκο αξιολόγησης Moody's να υποβαθμίζει χθες τρεις κυπριακές τράπεζες, μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση της ίδιας της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση της Marfin Popular κατά τρεις βαθμίδες στο Ba2, καθώς και σε υποβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας κατά μία βαθμίδα, στο Ba1. Προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει κι άλλο τις τρεις αυτές τράπεζες, που είναι και οι μεγαλύτερες του νησιού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody's είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, στο Baa3, με αιτιολογία το ενδεχόμενο το πολύ μεγάλο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, το οποίο είναι έξι φορές μεγαλύτερο του κυπριακού ΑΕΠ, να χρειαστεί κρατική στήριξη μέσα στον επόμενο χρόνο.

Αν υπάρξει νέα υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας της Κύπρου, τότε θα πέσει στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια), εξέλιξη που σημαίνει ότι ίσως μπει στο κλαμπ των αναξιοπαθουσών χωρών που ζητούν διεθνή οικονομική στήριξη. Οι δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης, Standard & Poor's και Fitch, έχουν υποβαθμίσει την Κύπρο στο ΒΒΒ, δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk».

Η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας έχει περιοριστεί και προβλέπεται να φτάσει στο 0,2% το 2012. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, πιέζει για μείωση των δαπανών και αύξηση των φόρων ύψους 840 εκατ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα, από το σημερινό 6,5% του ΑΕΠ σε κάτω από το 3% του ΑΕΠ του χρόνου.

Επίσης, μπροστά στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού, η Κύπρος προσέφυγε για δάνειο διαρκείας τεσσεράμισι ετών, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, στη Ρωσία, με επιτόκιο 4,5% το χρόνο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οίκοι αξιολόγησης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τράπεζες
Απόσυρση καταθέσεων και φρένο της ΕΚΤ πιέζουν τις τράπεζες
Εντοκα 1,6 δισ. ευρώ από τραπεζική «ανταπόδοση»
Οίκοι αξιολόγησης
Η Moody's υποβάθμισε και τις κυπριακές τράπεζες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πωλητές οι Ελληνες τον Οκτώβριο στο Χ.Α.
Ανεργία
2,9 εκατ. από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για 642 απολυμένους της ALDI
104.000 Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2011
Εξι στους 10 φοβούνται για τη δουλειά τους
Επιχειρήσεις
Κομπίνα-μαμούθ της Olympus για την απόκρυψη ζημιών
Εκανε «γκελ» στον πάτο
Επιδότηση για διεθνή έκθεση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Χειροπέδες στον κομμωτή για χρέη προς το Δημόσιο 232.000 ευρώ
Φυσικό αέριο
10 τρισ. κυβικά πόδια το κυπριακό κοίτασμα φυσικού αερίου
Καύσιμα
Νέα καύσιμα
Άλλες ειδήσεις
Κυβέρνηση για όσο χρόνο χρειαστεί συστήνει η Λέσχη Επιχειρηματικότητας