Έντυπη Έκδοση

ΥΨΗΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ 30 ΔΙΣ.

Εντοκα 1,6 δισ. ευρώ από τραπεζική «ανταπόδοση»

Αντεξαν τις πιέσεις τα έντοκα γραμμάτια στη χθεσινή δημοπρασία. Παρ' ότι η κρίση αρχίζει να διαβρώνει την αγορά ομολόγων της Ιταλίας, η χώρα μας κατόρθωσε, με τη συνδρομή των ελληνικών τραπεζών, ν' αντλήσει περίπου 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να αναγκαστεί να καταβάλει «τσιμπημένο» επιτόκιο.

Ο,τι πάρετε ένα ευρώ Ο,τι πάρετε ένα ευρώ Το επιτόκιο των τίτλων σημείωσε μικρή άνοδο στο 4,89% από 4,86% που ήταν την προηγούμενη φορά, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες αποδίδεται στην αυξημένη παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη δημοπρασία. Βέβαια, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους απέφυγε διακριτικά να δώσει πληροφορίες αναφορικά με τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη δημοπρασία.

Οι ελληνικές τράπεζες παρείχαν χείρα βοηθείας στο χειμαζόμενο ελληνικό Δημόσιο, εις ανταπόδοση της «στήριξης» που εκείνο τους προσέφερε με τις εγγυήσεις.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ενεργοποιήθηκε το νέο πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών ύψους 30 δισ. ευρώ, με την έκδοση ομολόγων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ. Με τις εγγυήσεις αυτές τρεις τουλάχιστον τράπεζες (Alpha, Eurobank, Πειραιώς, ενώ έπονται και οι υπόλοιπες) ενίσχυσαν τη ρευστότητά τους, με αποτέλεσμα ένα μέρος από αυτή να «επιστρέψει» στα ταμεία του Δημοσίου, μετά την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της χθεσινής έκδοσης των εντόκων.

Υπερκάλυψη

Το ποσό που ζητούσε να συγκεντρώσει το Δημόσιο είχε προσδιοριστεί στο 1 δισ. ευρώ, όμως οι προσφορές που υποβλήθηκαν το υπερκάλυψαν σχεδόν δύο φορές, φτάνοντας τα 2,9 δισ. ευρώ. Το ποσό που αντλήθηκε ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ θα αντληθούν αύριο, με το δεύτερο γύρο των μη ανταγωνιστικών προσφορών, συνολικά 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι λήξεις των εξάμηνων έντοκων γραμματίων που είχαν εκδοθεί τον Μάιο και λήγουν εντός των ημερών είναι 2 δισ. ευρώ.

Με τα κεφάλαια που συγκέντρωσε χθες το Δημόσιο, αλλά κι εκείνα που θα αντληθούν από τα τρίμηνα έντοκα που θα εκδοθούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα εξοφληθούν και τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας ύψους 1,6 δισ. Ακόμη, τον Δεκέμβριο οι λήξεις των έντοκων γραμματίων (τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας) είναι συνολικά 4 δισ. ευρώ.

* Πάντως, τα εξάμηνα έντοκα είναι διαθέσιμα και στο αποταμιευτικό κοινό, με αφορολόγητη απόδοση, στην τιμή της δημοπρασίας (4,89 επιτόκιο ή τιμή 97,588, μέσω δημόσιας εγγραφής στις τράπεζες και στις χρηματιστηριακές εταιρείες). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιτόκια
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Σχετικά θέματα: Τράπεζες
Απόσυρση καταθέσεων και φρένο της ΕΚΤ πιέζουν τις τράπεζες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τράπεζες
Απόσυρση καταθέσεων και φρένο της ΕΚΤ πιέζουν τις τράπεζες
Εντοκα 1,6 δισ. ευρώ από τραπεζική «ανταπόδοση»
Οίκοι αξιολόγησης
Η Moody's υποβάθμισε και τις κυπριακές τράπεζες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Πωλητές οι Ελληνες τον Οκτώβριο στο Χ.Α.
Ανεργία
2,9 εκατ. από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για 642 απολυμένους της ALDI
104.000 Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2011
Εξι στους 10 φοβούνται για τη δουλειά τους
Επιχειρήσεις
Κομπίνα-μαμούθ της Olympus για την απόκρυψη ζημιών
Εκανε «γκελ» στον πάτο
Επιδότηση για διεθνή έκθεση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Χειροπέδες στον κομμωτή για χρέη προς το Δημόσιο 232.000 ευρώ
Φυσικό αέριο
10 τρισ. κυβικά πόδια το κυπριακό κοίτασμα φυσικού αερίου
Καύσιμα
Νέα καύσιμα
Άλλες ειδήσεις
Κυβέρνηση για όσο χρόνο χρειαστεί συστήνει η Λέσχη Επιχειρηματικότητας