Έντυπη Έκδοση

Η ελληνική μεταπολίτευση της Χίσλοπ

Η Βικτόρια Χίσλοπ, η πιο Ελληνίδα από τις Ελληνίδες, κι ας γράφει η ταυτότητά της Βρετανή υπήκοος, επιστρέφει ξανά τη Δευτέρα στην Αθήνα, αφού το σπίτι της στην Κρήτη τής δίνει την ενέργεια της συνεχούς επιστροφής στην Ελλάδα.

Δεν τρέφεται όμως από τις κατακτήσεις του ευπώλητου «Νησιού» (εκδόσεις Διόπτρα), όπου η Σπιναλόγκα έγινε θρύλος, γιατί η ασθένεια της λέπρας είχε τη γλυκιά ανάμνηση του δύστηνου παρελθόντος. Το πρώτο της μυθιστόρημα έγινε μπεστ σέλερ, το δεύτερο «Ο Γυρισμός» ακολούθησε την ίδια τύχη, ενώ το τρίτο της «Το νήμα» περιμένει να σταθεί απέναντι στους αναγνώστες της.

«Το νήμα» είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα από το 1917 μέχρι τη μεταπολίτευση. Μέσα από μια ιστορία αγάπης, πίστης και ανατροπών ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας της Ελλάδας, που ξεκινάει με τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη. Οσο για τους ήρωες του βιβλίου, οι ζωές τους υφαίνονται μ' ένα αόρατο νήμα, που θα τους κρατήσει ενωμένους για πάντα.

Σύμφωνα με τις κριτικές που έχουν δημοσιευθεί στα ξένα ΜΜΕ, πρόκειται για το καλύτερο έργο της. Οι εικόνες είναι σαν επιστροφή στην αρχή της αφήγησης, τραγουδούν το μεταίχμιο. Η ιστορία φτιάχνει το μύθο, χωρίς να φοβάται τον κίνδυνο της κατάλυσής του. Τα πάθη προικοδοτούν τη λογική, όταν δεν εγκαταλείπει το αυτονόητο της κίνησης προς την καρδιά. Τα συναισθήματα, όταν δεν εγκαταλείπονται, χρεώνουν το βάρος στην εκδίκηση, την απώλεια, την πίστη και την αγάπη.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην παρουσίαση του εκδοτικού οίκου «Διόπτρα»: «Είναι σίγουρο πως και αυτή τη φορά η πρέσβειρα της Ελλάδας, η Βικτόρια Χίσλοπ, έχει μελετήσει καλά τον τόπο μας και τον έχει μεταφέρει σαν να τα ζούσε όλα αυτά η ίδια. Αλλωστε, αυτή δεν είναι η μαγεία της συγγραφής;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Ο ζωγράφος που δεν... υπάρχει
Κινηματογράφος
Από τη μαφία στην Ελλάδα του ΔΝΤ
Μουσική
Νέος Μίκης στο Ρουφ
52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Εδώ είναι ο Παράδεισος κι ο Αδικος κόσμος εδώ
Λογοτεχνία
Η ελληνική μεταπολίτευση της Χίσλοπ
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Οχι ΕΣΡ για ΣΚΑΪ
Άμεση ανάκληση
6ωρα ρολά στο Αλτερ
Άλλες ειδήσεις
Από μέρα σε μέρα