Έντυπη Έκδοση

Εδεσματολόγιον ηπειρώτικον

«Ενα ταξίδι στην Ηπειρο σε κάνει να νιώθεις μια παράξενη γοητεία και μια περίεργη επίδραση, όπως αυτή που νιώθεις πάντα όταν σκύβεις πάνω σε άξια έργα τέχνης και αιχμαλωτίζεσαι από αυτά.

«Απειρος χώρα» αυθεντικής γεύσης «Απειρος χώρα» αυθεντικής γεύσης Εδώ αισθάνεσαι το ζεστό αγκάλιασμα της ζωής. Εδώ οι σκέψεις σου φορτίζονται με συναισθήματα, αξίες και ιδανικά, που ζωντανεύουν τον παραδοσιακό ελληνικό κόσμο και τον πολιτισμό του. Τα πάντα γύρω σου, οι βουνοπλαγιές, οι κάμποι, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα γεφύρια, οι κεφαλόβρυσες με τους μύθους, οι απολιθωμένοι ήχοι των πετρομαστόρων και των αργυροχόων, διαποτίζονται με δύναμη ζωής».

Ηδύγευστη εισαγωγή από το «Εδεσματολόγιον Ιωαννίνων, Αρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, εθιμα, παραδόσεις και αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής» της Νάντιας Σαραντοπούλου και του Γιάννη Σαραντόπουλου, εκδόσεις Σαββάλα. Αμυγδαλάτα, γιαννιώτικα, καρυδάτα, κουσμερί, μαλεμπί με βύσσινο, μουσταλευριές, ροδόνερο και τόσα άλλα διατροφικά αριστουργήματα στον ηπειρώτικο κύκλο του χρόνου. «Τα βρήκαμε σε σπίτια ταπεινά», σημειώνουν οι συγγραφείς. «Με πόρτες ανοιχτές που ακόμα υπάρχουν. Εδώ δεν μιλάς. Ακούς μόνο. Δεν πρέπει να χαθεί ο λόγος τους. Για να μεγαλώσει το όραμα».

Εδώ, στην Ηπειρο, φύση και χτίσματα αγκαλιασμένα, χώροι φορτωμένοι με μνήμες και μυστήρια, τοπία με τα πιο αγαπημένα στολίδια που μπορεί να φορέσει η γη. «Τόπος και άνθρωποι που διαφυλάσσουν τις αξίες των προηγούμενων γενεών, τα έθιμα, τις κοινωνικές συνθήκες της ζωής και τους ανθρώπινους δεσμούς. Στην Ηπειρο μπορείς ακόμη να ακούς και να αισθάνεσαι την καρδιά των πραγμάτων». *

*«Ο ποντικός και η θυγατέρα του». Οι μικροί φίλοι του «Ελληνικού Κόσμου», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212-2540000, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου θα προσεγγίσουν τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από ένα παραμύθι. Το παραμύθι θα «ζωντανέψει» με τη βοήθεια ποικίλων δραστηριοτήτων, οι οποίες γίνονται αφορμή για δημιουργική έκφραση και πολύ παιχνίδι. Μέσα από το λαϊκό παραμύθι «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» ξεδιπλώνεται ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που έχει σκοπό παιδιά και γονείς να βιώσουν μια ιστορία που συνδέεται με τη λαϊκή παράδοση. Ετσι έρχονται σε επαφή με έμμεσο τρόπο με τα έθιμα του τόπου μας. Τα παιδιά εκφράζονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη σωματική κίνηση και αναπτύσσουν τον προφορικό λόγο.

Η Φυσική στο σχολείο

Επιμορφωτικό συνέδριο με θέμα «Φυσικές Επιστήμες και Projects» διοργανώνεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο 1ου ΕΠΑΛ Αγίου Δημητρίου, Αργοστολίου 53, από την Ενωση Ελλήνων Φυσικών, τηλ. 210-3635701.

 Η ΕΕΦ, συνεχίζοντας τις πρωτοπόρες δράσεις και γνωρίζοντας την ανάγκη για ένα σύγχρονο σχολείο στο πλαίσιο του οποίου απαιτείται και η υλοποίηση Projects, έχει προσκαλέσει να μιλήσουν εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, τους: Μπαγκάκη Γεώργιο, Καλκάνη Γεώργιο, Τσιτομενέα Στέφανο, Μουσά Ξενοφώντα, Βλαχάκη Γεώργιο, Κυριακό Δημήτριο, Γουρναρόπουλο Γεώργιο, Τζανετοπούλου Ασπα, Ασλανίδη Αρη. Οι εισηγητές που θέλουν να συμμετέχουν πρέπει να καταθέσουν περίληψη της εργασίας, το ονοματεπώνυμό τους και την ιδιότητά τους το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, με e-mail στη διεύθυνση: eef@otenet.gr.

Τέχνη αποφοίτων

Μια ομαδική έκθεση, το concept store shop, Ερμού 112Α, ξεκινά αύριο, ώρα 7 μ.μ., και υποδέχεται για δεύτερη φορά έργα αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης νέων καλλιτεχνών.

Σε αυτή συμμετέχει η Παυλίνα Αθανασοπούλου (στη φωτογραφία έργο της), κωφή εικαστικός, απόφοιτος της ΑΣΚΤ. Συμμετέχουν ακόμη οι: Αντωνία Καπλάνη, Ελευθερία Κοτζάκη, Εράτια Μελετίου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Πανής, Ελευθερία-Μαρία Πετρίδου, Χριστίνα Σπανού, Αντώνης Στοαντζίκης, Γιώτα Τζιρίνη.

Αντιθέσεις

Νίκος Χουλιαράς

συγγραφέας, εικαστικός

«Ταξιδεύω στους σκοτεινούς ποταμούς του καιρού». «Εθνος»

Ομέρο Αρίτζις

συγγραφέας, ακτιβιστής

«Είμαι τέκνο δύο μυθολογιών, της ελληνικής και της μεξικανικής». «Νέα»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Χ.Κ. Τεγόπουλος
«Δεν διανοούμαι το αύριο χωρίς «Ε»»
Στήριξη της «Ε» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Χαράτσι ΔΕΗ
Η συστράτευση δεν έχει «τέλος»
«Ηθικά και πολιτικά ανάλγητο»
Λαθρεμπόριο
Αξιωματικοί-κλειδιά σε λαθρεμπόριο τσιγάρων
Περιβάλλον
«Οχι σε πάρκο φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη»
Πράσινο φως στην χρήση καυστήρων βιομάζας
Παιδί
Κρίση και στο χαρτζιλίκι μαθητών
Υπουργείο Παιδείας
Στέλνουν στο ΣτΕ τη Διαμαντοπούλου
Εκπαίδευση
ΟΛΜΕ: όχι στο 8ωρο πρόγραμμα και στα μαθήματα το Σάββατο
Κόβουν τα καλλιτεχνικά από το Λύκειο!
Καταργούνται μαθήματα στο Μακεδονίας
Υγεία
Γιατροί: κάνουν τα ιατρεία εμπορικά καταστήματα
Δεν θα εφημερεύουν από αύριο οι γιατροί τού ΕΚΑΒ
Ακίνητα
Αυστηροί περιορισμοί στη δόμηση σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους
Τοπική αυτοδιοίκηση
Μιχαλολιάκος: Οσοι εργάστηκαν θα πληρωθούν κανονικά
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ανοιγαν κεφάλια μεταναστών στη Μασσαλίας. Καμίνης: Δεν άνοιξε μύτη
Γεωτρήσεις
Φόβοι για διαρροή σε κοιτάσματα φυσικού αερίου
Αγροτικά θέματα
SOS για φυτοφάρμακα
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Πονοκέφαλος για τον Γεωργικό Οργανισμό οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις
Άλλες ειδήσεις
Δωροδοκία
Προσάραξε σε βράχια
Τρόφιμα από το υπουργείο