Έντυπη Έκδοση

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΕΡΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΛΕΕΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Αναπτυσσόμενες διαφορές...

Συνεχίζεται στην Κοπεγχάγη η διελκυστίνδα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών για την κατανομή υποχρεώσεων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που μελέτη της διεθνούς Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΟΜΜ) αποκαλύπτει ότι διανύουμε τη θερμότερη δεκαετία που έχει ποτέ καταγραφεί.

«Υπάρχει μια τάση υπερθέρμανσης, δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΟΜΜ Μισέλ Ζαρό υπογραμμίζοντας ότι το 2009 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η 5η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων, το 1850. Η δεκαετία 2000-2009, η θερμότερη που έχει διανύσει έκτοτε η ανθρωπότητα, έχει ήδη σημαδευτεί από δραματικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως κυκλώνες, πλημμύρες, ξηρασίες και μεγάλη απώλεια πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική. Σύμφωνα μάλιστα με άλλη έρευνα που επίσης παρουσιάστηκε στην Κοπεγχάγη, η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει προκαλέσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες περίπου 600.000 θανάτους και οικονομική ζημία 1,7 τρισ. δολαρίων μεταξύ του 1990 και του 2008. Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Οργάνωση για τη Μετανάστευση ανακοίνωνε ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών έχουν ήδη αρχίσει.

Οι δύο «κόσμοι»

Κι ενώ ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην Κοπεγχάγη θα στοίχιζε στην παγκόσμια οικονομία 500 δισ. δολάρια τον χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, συνεχίζεται η διαμάχη ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών για τις μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα. Η Κίνα ηγήθηκε χθες της εκστρατείας των αναπτυσσόμενων χωρών για δραστικότερες περικοπές εκ μέρους των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι οι μέχρι τώρα υποσχέσεις τους δεν ανταποκρίνονται στους στόχους που έχει θέσει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ώς το 2020: το -3% των ΗΠΑ (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990) «δεν είναι αξιόλογο», το -20% της Ε.Ε. «δεν είναι αρκετό» και οι προϋποθέσεις που θέτει η Ιαπωνία για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά της κατά 25% «είναι ανέφικτες».

Τις έντονες αντιδράσεις των αναπτυσσόμενων χωρών προκάλεσε η διαρροή του προσχεδίου μιας συμφωνίας που προωθεί η Δανία: το κείμενο φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη εξουσία στις πλούσιες χώρες και να υποσκελίζει τον ρόλο του ΟΗΕ στις μελλοντικές κλιματικές διαπραγματεύσεις, να εγκαταλείπει το Πρωτόκολλο του Κιότο (τη μοναδική μέχρι σήμερα δεσμευτική συνθήκη) και να θέτει άνισα όρια στις κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών. Κόντρα στην αισιοδοξία που εξέφρασε εκ νέου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου δήλωσε ότι από την Κοπεγχάγη δεν θα προκύψει δεσμευτική συμφωνία, αλλά μια πολιτική δήλωση κι ένας οδικός χάρτης για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Οι πάγοι λιώνουν, ο κανιβαλισμός έρχεται...

Μια αρσενική πολική αρκούδα σκίζει τις σάρκες ενός μωρού από το δικό της είδος στην προσπάθειά της να επιβιώσει.

Οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από 15 ημέρες στον κόλπο Χάντσον, 300 χλμ. βόρεια της καναδικής πόλης Μανιτόμπα, αποτυπώνουν μια νέα και τρομακτική πραγματικότητα. Οι πολικές αρκούδες που κυνηγούν φώκιες σκαρφαλωμένες πάνω σε κρηπίδες πάγου αντιμετωπίζουν λιμό αφού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής οι πάγοι λιώνουν και καθίσταται όλο και δυσχερέστερο να φτάσουν σε απόσταση τέτοια όπου θα μπορούν να βρουν την τροφή τους. Η συνηθέστερη κατάληξη είναι να πνίγονται επιχειρώντας να πάνε όλο και πιο μακριά. Μια άλλη, να μην έχουν συγκεντρώνει αρκετό λίπος ώστε να επιβιώσουν στη χειμερία νάρκη. Η πιο σπάνια, δυστυχώς λιγότερο πια, είναι ο κανιβαλισμός. Η μεγάλη αρκούδα να τρώει το απροστάτευτο μικρό. Μέχρι τη φετινή χρονιά, το πρόγραμμα προστασίας και διατήρησης του είδους της Μανιτόμπα κατέγραφε ετησίως ένα ή το πολύ δύο περιστατικά κανιβαλισμού. Φέτος έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής οκτώ.

Οι «πράσινες» πόλεις

Και ως σύμπτωση ακόμη, μοιάζει να έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Κοπεγχάγη, η πόλη που φιλοξενεί τη σύνοδο για το κλίμα, αναδείχθηκε η πιο πράσινη πόλη μεταξύ 30 ευρωπαϊκών μητροπόλεων, ενώ η Αθήνα κατατάσσεται στην 22η θέση και το Κίεβο στην τελευταία.

Η μελέτη, που έγινε από την «Economist Intelligence Unit» και δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Siemens, αξιολόγησε 30 πόλεις σε οκτώ κατηγορίες: εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενέργεια, κτίρια, μεταφορές, νερό, ποιότητα αέρα, διαχείριση απορριμμάτων και γης και περιβαλλοντική διακυβέρνηση. Με βάση την αξιολόγηση αυτή, η Κοπεγχάγη είναι η πιο πράσινη πόλη στην Ευρώπη και ακολουθούν η Στοκχόλμη, το Οσλο, η Βιένη και το Αμστερνταμ. Χαμηλότερα στην κατάταξη από την Αθήνα βρίσκονται το Ταλίν, η Πράγα, η Κωνσταντινούπολη, το Ζάγκρεμπ, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, η Σόφια και το Κίεβο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Σύνοδος της Κοπεγχάγης
Και 30 ατσάλινα κλουβιά για τους διαδηλωτές
Για το ίδιο θέμα
Και 30 ατσάλινα κλουβιά για τους διαδηλωτές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν
Το νέο «μοντέλο συνεταιρισμού»
Ιράν
Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για την απαγωγή επιστήμονα
Ιράκ
Απέραντο σφαγείο η Βαγδάτη
Μεσανατολικό
Η πολιτική ντιρεκτίβα της Ε.Ε. για τη Μ. Ανατολή
ΗΠΑ
Εξαγγελίες Ομπάμα κατά της ανεργίας
Γαλλία
Αντίθετος με το ελβετικό «όχι» για τους μιναρέδες ο Σαρκοζί
Σύνοδος της Κοπεγχάγης
Αναπτυσσόμενες διαφορές...
Και 30 ατσάλινα κλουβιά για τους διαδηλωτές
Διαστημικός... τουρισμός
Πάμε μία βόλτα στο Διάστημα;