Έντυπη Έκδοση

ΡΗΓΙΛΛΗΣ: «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Σκηνικό σύγκρουσης με αφορμή τον νέο γραμματέα

Σε νέα αναμέτρηση «σαμαρικών» και «ντορικών» κινδυνεύει να εξελιχθεί η εκλογή του νέου γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. η οποία τοποθετείται μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου. Το όνομά του έχει κλειδώσει, είναι ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος που στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά από την πρώτη στιγμή στην προεδρική κούρσα.

Η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα που θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Τραγάκη, εφόσον γίνει με κάλπη, θα είναι η πρώτη σκόπελος την οποία θα έχει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία της. Το αποτέλεσμα θα καταγράψει την όποια δυσαρέσκεια ή επιφυλακτικότητα συνεχίζει να υπάρχει για το πρόσωπό του μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους στήριξαν την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη. Στη συνέχεια έμειναν έξω από τα οργανωτικά σχήματα σε κόμμα και Κ.Ο. που συγκρότησε ο Αντώνης Σαμαράς και ενδεχομένως να δουν την κάλπη ως ένα πεδίο εκτόνωσης.

Το ενδεχόμενο ο αριθμός των ψηφοδελτίων με τα οποία θα εκλεγεί γενικός γραμματέας ο Α. Λυκουρέντζος να μην είναι ικανοποιητικός και να υπάρξουν λευκά ή άκυρα που θα στέλνουν ένα μήνυμα ήταν φυσικό να έχει προβληματίσει τη νέα ηγετική ομάδα της Ρηγίλλης. Το πιο ευνοϊκό σενάριο για τον Α. Σαμαρά θα ήταν να μην υπάρξει άλλος υποψήφιος, οπότε να προταθεί η εκλογή Λυκουρέντζου διά βοής όπως συνέβη και στην περίπτωση του Γιάννη Τραγάκη. Αν όμως υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα, η κάλπη είναι απαραίτητη.

Η δεύτερη υποψηφιότητα

Σύμφωνα με πηγές της «Ε» ήδη έχει αρχίσει μια κινητικότητα μεταξύ των βουλευτών που δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Α. Σαμαρά και είναι είτε «ντορικοί» είτε ανεξάρτητοι μεμονωμένοι και οι οποίοι συζητούν γι' αυτήν τη δεύτερη υποψηφιότητα. Οχι γιατί υπάρχει η ελπίδα της εκλογής, αλλά γιατί θα θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Α. Σαμαρά.

Ενα όνομα που συζητείται ευρέως στους κόλπους των γαλάζιων είναι του πρώην υφυπουργού και βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής από το 2000 Γιώργου Βλάχου. Ο Βλάχος όπως και ο Λυκουρέντζος έδειξαν ενδιαφέρον για τη θέση του γραμματέα του κόμματος όταν αναχώρησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Τελικά ο Καραμανλής έχρισε γραμματέα τον Λευτέρη Ζαγορίτη. Ο Βλάχος ήταν ακραιφνής καραμανλικός από την εποχή της ΟΝΝΕΔ, αλλά προς το τέλος της διακυβέρνησης της Ν.Δ. ασκούσε δριμεία κριτική στην «αυλή του Μαξίμου» και κατηγορούσε τους συνυποψηφίους του στην Περιφέρεια Αττικής Ρουσόπουλο, Δούκα, ότι πλήγωσαν την παράταξη με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη αποφεύγει -τουλάχιστον φανερά- να εμπλακεί στη διαδικασία για την εκλογή του γενικού γραμματέα της Κ.Ο. Οι σχέσεις της πρώην υπουργού με τον πρόεδρο της Ν.Δ. όμως συνεχίζουν να παραπέμπουν σε πολικό ψύχος. Το τελευταίο θερμό επεισόδιο ήταν με την ανακοίνωση της 21μελούς Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, στην οποία συμμετέχουν μόνο δύο στελέχη από εκείνα που την είχαν στηρίξει, η Μ. Γιαννάκου και ο Θ. Νάκος, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή ενόχλησή της την οποία και δημοσιοποίησε. Ο Λυκουρέντζος είναι ένας ακόμη άνθρωπος του Σαμαρά που θα πάρει μια θέση-κλειδί, οπότε όποια άλλη υποψηφιότητα θα μπορούσε να μπει σφήνα και να στείλει ένα μήνυμα προφανώς θα είχε τις δικές της ευλογίες ή δεν θα τη δυσαρεστούσε.

Η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα της Ν.Δ. καθυστέρησε τόσο πολύ και θα γίνει μέσα στον Μάρτιο διότι σύμφωνα με το καταστατικό για να έχει δικαίωμα υποψηφιότητας ένας βουλευτής πρέπει να έχει συμπληρώσει έξι κοινοβουλευτικά χρόνια. Ο Λυκουρέντζος τα κλείνει στις 7 Μαρτίου αφού εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές του 2004, οπότε δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για να προγραμματιστεί η κρίσιμη εκλογή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Συνάντηση με Σαρκοζί για τον «ιό του χρέους»
Αλλάζει κλίμα η στήριξη από Αλμούνια - Ρεν
«Κατηγορώ» Κον Μπεντίτ σε Μπαρόζο
Και χαμηλότεροι μισθοί και ελαστικές εργασιακές σχέσεις
«Υπερκυβέρνηση» Βρυξελλών
Κυβέρνηση
Παπανδρέου: Χρειάζεται επιτάχυνση των αναπτυξιακών μέτρων
Νέα Δημοκρατία
Σκηνικό σύγκρουσης με αφορμή τον νέο γραμματέα
ΣΥΡΙΖΑ
Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Υπόθεση Siemens
«Υπόγεια ενημέρωση είχε ο Χριστοφοράκος» πριν την κοπανήσει...
Υπόθεση υποκλοπών
«Ετεκε μυν» η ΕΥΠ για τις υποκλοπές
Ελληνοτουρικές διαφορές
ΝΑΤΟϊκός μανδύας για λύση στο Αιγαίο
Δημοτικές εκλογές
Καλαμαριά: Κούρσα διαδοχής για έξι