Έντυπη Έκδοση

ΣΥΣΚΟΤΙΖΟΥΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΟΙ «ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ»

«Ετεκε μυν» η ΕΥΠ για τις υποκλοπές

Είτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όταν το 2005 οι τρεις τότε υπουργοί Γ. Βουλγαράκης, Θ. Ρουσόπουλος και Α. Παπαληγούρας παρουσίασαν πομπωδώς στο Ζάππειο το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, διατεινόμενοι τότε ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. είτε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν κάνει καλά τη δουλειά της.

Ετσι αρχίζει το διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΥΠ προς τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δ. Παπαγγελόπουλο Ετσι αρχίζει το διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΥΠ προς τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δ. Παπαγγελόπουλο Είτε, ενδεχομένως, υπάρχει στα συρτάρια της και άλλο υλικό, που μέχρι στιγμής δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Η εκτίμηση προκύπτει αβίαστα εκ των «συμπερασμάτων, εκτιμήσεων και διαπιστώσεων» που η ΕΥΠ διαβίβασε προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Ι. Παπαγγελόπουλο, με άκρως απόρρητο έγγραφο που υπογράφεται από τον πρώην διοικητή της και νυν βουλευτή του ΛΑΟΣ, Ι. Κοραντή.

Στο έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου 354, της 20ής Ιουλίου 2005, διευκρινίζεται κατ' αρχήν ότι οι 14 προς διερεύνηση τηλεφωνικοί αριθμοί που παρατίθενται διαβιβάστηκαν στην υπηρεσία από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη. Στο σημείο ε σημειώνεται δε ότι «μεταξύ των παρακολουθουμένων περιλαμβάνονται και αρκετοί υψηλόβαθμοι κρατικοί - κυβερνητικοί λειτουργοί», δίχως να διευκρινίζεται αν αυτό είναι συμπέρασμα της ΕΥΠ ή αν δόθηκε ως πληροφορία στην υπηρεσία από τον Γ. Βουλγαράκη.

Το λογισμικό

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι το πρόβλημα διαπιστώθηκε, όταν στην έκδοση του λογισμικού της Vodafone Ericsson VR4 «φαίνεται να είναι εγκαταστημένο πρόγραμμα επισύνδεσης, το οποίο ήταν ανενεργό έως ότου ο ίδιος ο πάροχος ζητούσε την ενεργοποίησή του. Σε κάποιους συνδρομητές υπήρχε πρόβλημα αποστολής των υπόψη μηνυμάτων. Διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα παρέπεμπε σε μια γραμμή λογισμικού που δεν υπήρχε. Οταν το πρόβλημα γνωστοποιήθηκε στον πάροχο (Vodafone), την Τρίτη 15/3/2005 η εταιρεία απενεργοποίησε τη δυνατότητα αυτή μετά τις οδηγίες της Ericsson.

Αφού παρατίθενται στη συνέχεια στοιχεία για τον αριθμό των κλήσεων από και προς τους 14 υπό διερεύνηση αριθμούς κινητών τηλεφώνων - σκιών, καθώς και τα ονόματα των τότε χρηστών των συγκεκριμένων τηλεφωνικών αριθμών (σ.σ. όλοι απλοί πολίτες), η ΕΥΠ καταλήγει στα εξής συμπεράσματα, που πόρρω απέχουν από τα αντίστοιχα του πορίσματος της ΑΔΑΕ:

* Από τις πραγματοποιηθείσες έρευνες -προσεγγίσεις των διαφόρων ατόμων- χρηστών των τηλεφωνικών γραμμών δεν προέκυψαν ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι διάφορες κλήσεις προς τους 14 αριθμούς είναι κατά κανόνα διάρκειας μερικών δευτερολέπτων και παρουσιάζονται να έγιναν είτε από λάθος είτε επειδή κάποτε χρησιμοποιούνταν από άλλα άτομα, ενώ κάποιοι δεν παραδέχονται ότι πραγματοποίησαν αυτές τις κλήσεις, οι οποίες ενδεχομένως πράγματι να μην έγιναν ποτέ. Κάποιες αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις διερευνήθηκαν σχολαστικά και επίμονα, αλλά πάλι δεν προέκυψαν θετικά στοιχεία.

* Ολα τα 14 τηλέφωνα-σκιές συνεχίζουν να είναι εκτός λειτουργίας, όπως και κάποια άλλα, που φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με αυτά. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να έχει ενεργοποιηθεί-λειτουργήσει εκ νέου καμία από τις 14 συσκευές.

* Ολοι οι κάτοχοι των 14 αριθμών είχαν κανονική σύνδεση. Οι ίδιοι αριθμοί παραχωρήθηκαν στους τελευταίους, άγνωστους χρήστες έπειτα από παρέλευση μηνών, εκτός από μία περίπτωση. Αλλά η σχετική έρευνα και στην περίπτωση αυτή δεν απέφερε τίποτα.

«Πολύ βαθειά γνώση»

* Ως προς τον τρόπο εισαγωγής του παράνομου λογισμικού: θα πρέπει να γίνει από μηχανικούς που είχαν πολύ βαθιά γνώση της ανάπτυξης ολόκληρου του συστήματος της εταιρείας. Οπότε η πιθανότερη εκδοχή είναι να αναπτύχθηκε από κάποιους σχεδιαστές του συστήματος, οι οποίοι ίσως προσεγγίστηκαν παράνομα από κάποιους, χωρίς την έγκριση της επίσημης εταιρείας Ericsson και να ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την έκδοση R4.

* Η δεύτερη εκδοχή, με λιγότερες πιθανότητες, είναι ο απομακρυσμένος έλεγχος από την Ericsson των κέντρων και τοποθέτηση του λογισμικού. Αυτή η εκδοχή έχει μικρότερη πιθανότητα, διότι ο τηλεχειρισμός γίνεται υπό τον έλεγχο του παρόχου και επιπλέον, τόσο μεγάλο πρόγραμμα δύσκολα περνάει από αυτή τη διαδικασία.

* Η τρίτη εκδοχή είναι κάποιος από τον πάροχο να τοποθέτησε το λογισμικό. Αυτό έχει τη μικρότερη πιθανότητα, διότι θα έπρεπε η ενέργεια αυτή να άφηνε ίχνη στο σύστημα τα οποία θα εντοπίζονταν.

* Σημαντική επισήμανση και σοβαρό ερώτημα αποτελεί η διαπίστωση ότι μερικές από τις 14 συγκεκριμένες τηλεφωνικές συνδέσεις φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις, η συνολική διάρκεια των οποίων δεν αντιστοιχεί και δεν συμβιβάζεται με το αντίστοιχο κόστος των συνομιλιών.

* Σοβαρό επίσης ερώτημα αποτελεί η διαπίστωση ότι σε πολλές περιπτώσεις εντοπίζονται ταυτόχρονες κλήσεις της ίδιας (από τις 14) συσκευής γραμμής, στην ίδια ή σε διαφορετικές τηλεφωνικές γραμμές.

* Η ενέργεια της Vodafone να απενεργοποιήσει τη λειτουργία του δικτύου καταγραφών των 14 συσκευών χαρακτηρίζεται επιεικώς επιπόλαιη και άστοχη, αφού στέρησε τη δυνατότητα εντοπισμού του χώρου εγκατάστασης-λειτουργίας του δικτύου και πιθανότατα των χρηστών-υποκλοπέων.

Το πόρισμα περιήλθε χθες στα χέρια των μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία λόγω του απορρήτου του περιεχομένου του συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών. Η επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει και τους επισυναπτόμενους φακέλους από την ΕΥΠ, καθώς και τον φάκελο από τη Δικαιοσύνη. Αφού μελετηθεί όλο το υλικό, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Μ. Παπαϊωάννου, η επιτροπή θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει η ίδια σε περαιτέρω διερεύνηση ή αν θα ζητηθεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Αντίφαση 7 ημερών

Πάντως, ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε «χρήσιμο» το πόρισμα της ΕΥΠ, επισημαίνοντας μια πρώτη αντίφαση μεταξύ των συμπερασμάτων της υπηρεσίας και της κατάθεσης του τότε διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Γ. Κορωνιά. Ο τελευταίος είχε καταθέσει ότι με πρωτοβουλία του είχε κλείσει το παράνομο λογισμικό στις 8 Μαρτίου του 2005. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το παράνομο λογισμικό έκλεισε στις 15 του μηνός.

Τόνισε δε, ως πρώτο συμπέρασμα ότι πρέπει να διερευνηθεί αν πρόκειται για κατασκοπία σε βάρος της χώρας, όπως διατεινόταν η Ν.Δ., ή αν η τότε κυβέρνηση παρακολουθούσε πολίτες. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση υποκλοπών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ενωση
Συνάντηση με Σαρκοζί για τον «ιό του χρέους»
Αλλάζει κλίμα η στήριξη από Αλμούνια - Ρεν
«Κατηγορώ» Κον Μπεντίτ σε Μπαρόζο
Και χαμηλότεροι μισθοί και ελαστικές εργασιακές σχέσεις
«Υπερκυβέρνηση» Βρυξελλών
Κυβέρνηση
Παπανδρέου: Χρειάζεται επιτάχυνση των αναπτυξιακών μέτρων
Νέα Δημοκρατία
Σκηνικό σύγκρουσης με αφορμή τον νέο γραμματέα
ΣΥΡΙΖΑ
Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Υπόθεση Siemens
«Υπόγεια ενημέρωση είχε ο Χριστοφοράκος» πριν την κοπανήσει...
Υπόθεση υποκλοπών
«Ετεκε μυν» η ΕΥΠ για τις υποκλοπές
Ελληνοτουρικές διαφορές
ΝΑΤΟϊκός μανδύας για λύση στο Αιγαίο
Δημοτικές εκλογές
Καλαμαριά: Κούρσα διαδοχής για έξι