Έντυπη Έκδοση

Το Μπαουχάους με τα ίχνη του χρόνου

Εκθεση φωτογραφιών του Χανς Ενγκελς στο Γκέτε από κτίρια που φέρουν τις υπογραφές πρωταγωνιστών του κινήματος

Το «Μπαουχάους», η θαυμαστή συνύπαρξη αρχιτεκτονικής, τέχνης και ελεύθερου πνεύματος, της περίφημης Σχολής που ίδρυσε το 1919 ο Βάλτερ Γκρόπιους στην πόλη της Βαϊμάρης, άλλαξε την όψη αρκετών πόλεων ανά τον κόσμο, από τη Γερμανία μέχρι την Ιαπωνία και το Σικάγο.

Το αρχιτεκτονικό κίνημα θέλησε να συνενώσει όλα τα είδη των τεχνών, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν. Η άνοδος του ναζισμού δεν ευνόησε, όπως ήταν φυσικό, κινήματα όπως το Μπαουχάους. Ο Χίτλερ δεν άργησε να εκδιώξει τους εμπνευστές του με την κατηγορία της προώθησης αντιγερμανικών ιδεών. Ετσι αρχιτέκτονες όπως ο Βάλτερ Γκρόπιους και ο Μις Βαν Ντε Ρόε άρχισαν να διαπρέπουν κυρίως εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, στην Αμερική. Το Μπαουχάους βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης με 54 φωτογραφίες του διακεκριμένου φωτογράφου Χανς Ενγκελς, που φιλοξενείται στο φουαγέ του Ινστιτούτου Γκέτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16). Τα κτίρια της έκθεσης σχεδιάστηκαν σε συνολικό διάστημα 14 ετών από τους τεχνίτες, τους καθηγητές και τους φοιτητές της σχολής Μπαουχάους, καθώς επίσης και από τους συνεργάτες του αρχιτεκτονικού γραφείου του Βάλτερ Γκρόπιους.

«Πρόθεση της έκθεσης είναι να τεκμηριώσει εξίσου το Γνωστό όπως και το Λησμονημένο, το Αποκατεστημένο όπως και το Μετασκευασμένο ή το Κατερειπωμένο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ένα πανόραμα της αρχιτεκτονικής του Μπαουχάους στη δημόσια συνείδηση», λέει ο Χανς Ενγκελς, που θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσής του στην Αθήνα (17 Φεβρουαρίου, 8 μ.μ.). «Αυτό που μ' ενδιαφέρει στη φωτογράφηση αρχιτεκτονικών έργων είναι τα ίχνη που έχει αφήσει ο χρόνος και η ιστορία πάνω και μέσα στα κτίρια, τα ίχνη των δημιουργών και των κατοίκων τους», προσθέτει. Την ημέρα των εγκαινίων η αρχιτέκτονας Σοφία Ντώνα θα αναφερθεί εκτενώς στην επιρροή του Μπαουχάους και του γερμανικού μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική των Αθηνών.

* Από 17 Φεβρουαρίου μέχρι 29 Μαρτίου. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 9.00-21.00. Παρασκευή 9.00-19.00. Σάββατο 9.00-13.00.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία
Αρχιτεκτονική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Ο Πολάνσκι στο σαλέ του, η ταινία του στο Βερολίνο
Μουσική
Η μουσική δωματίου σήμερα «κλέβει» από την τζαζ
Πάντα σκοτεινοί κι ας πέρασαν 7 χρόνια
Περπάτησε με τον διάβολο
Νέες κυκλοφορίες
«Alone» με παρέα το φεστιβάλ των Indie
Εικαστικά
Η ζωγραφική είναι ουσιαστικά μια τέχνη του κελιού
Εκθεση φωτογραφίας
Το Μπαουχάους με τα ίχνη του χρόνου
Συνέντευξη: Ράνια Σχίζα
Δεν είμαι ποτέ «άνετη» με τον εαυτό μου
Τηλεόραση
Συγκινήσεις στον πάγο
Ομιλείτε ελληνικά;
«Αναίτιες» απολύσεις
Άλλες ειδήσεις
Βρέθηκαν κι άλλα Μακρά Τείχη