Έντυπη Έκδοση

Βρέθηκαν κι άλλα Μακρά Τείχη

Ενα έργο ρουτίνας, η αντικατάσταση των σιδηροτροχιών του ΗΣΑΠ, έφερε στο φως τα Μακρά Τείχη του Πειραιά σε δύο τμήματά τους, μήκους 40 μέτρων το καθένα.

Εντοπίστηκαν σε βάθος 2 μ. στις γραμμές του τρένου μεταξύ των σταθμών Καλλιθέας και Νέου Φαλήρου, κοντά στην Πειραιώς. Πρόκειται για το εσωτερικό τμήμα των Μακρών Τειχών, που κατασκευάστηκαν (457 π.Χ.) για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη επικοινωνία της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά από τον Θεμιστοκλή με αρχιτέκτονα τον Καλλικράτη αντί 6.000 ταλάντων (36 εκατ. αρχαίων δραχμών).

Η αρχαία οχύρωση σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, σε ύψος 1,80 μ. και πλάτος 3,5-4 μ. Στο ένα τμήμα διατηρείται ένα άνοιγμα, προφανώς μια από τις πολλές πυλίδες που είχαν τα τείχη για τη διακίνηση των πολιτών, όπως επίσης μια κλίμακα με τρία σκαλοπάτια. Η συνέχεια των τειχών είναι θαμμένη κάτω από το πεζοδρόμιο. Το δεύτερο τμήμα βρέθηκε σε απόσταση περίπου 500 μ. στο ύψος της γέφυρας Θεσσαλονίκης, που τέμνει τις γραμμές του τρένου.

Η ανασκαφή άρχισε πριν από δύο εβδομάδες και μόλις προχθές αποκαλύφθηκαν δίπλα στο τείχος ένα μικρό κτίριο και μια ταφή παιδιού σε πίθο (εγχυτρισμός). Η τύχη των αρχαίων θα κριθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ανεξάρτητα από την εισήγηση της αρμόδιας ΚΣτ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, το ΚΑΣ θα πρέπει να τηρήσει την αρχή του, που λέει ότι τα τείχη των Αθηνών ούτε καταστρέφονται ούτε καταχώνονται. Αναδεικνύονται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Ο Πολάνσκι στο σαλέ του, η ταινία του στο Βερολίνο
Μουσική
Η μουσική δωματίου σήμερα «κλέβει» από την τζαζ
Πάντα σκοτεινοί κι ας πέρασαν 7 χρόνια
Περπάτησε με τον διάβολο
Νέες κυκλοφορίες
«Alone» με παρέα το φεστιβάλ των Indie
Εικαστικά
Η ζωγραφική είναι ουσιαστικά μια τέχνη του κελιού
Εκθεση φωτογραφίας
Το Μπαουχάους με τα ίχνη του χρόνου
Συνέντευξη: Ράνια Σχίζα
Δεν είμαι ποτέ «άνετη» με τον εαυτό μου
Τηλεόραση
Συγκινήσεις στον πάγο
Ομιλείτε ελληνικά;
«Αναίτιες» απολύσεις
Άλλες ειδήσεις
Βρέθηκαν κι άλλα Μακρά Τείχη