Έντυπη Έκδοση

Με «κλάδο ελαίας» στο Κογκρέσο

Τις παλιές, γνωστές και «νέες» προτεραιότητες της δεύτερης θητείας του θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του: μεταναστευτικό, οπλοκατοχή, ενέργεια, ανεργία, ομοφυλόφιλοι και «ισορροπημένη» στρατηγική για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού»

Ο Ομπάμα φαντάζει πρόθυμος  να τείνει «κλάδο ελαίας» στους Ρεπουμπλικανούς για τη μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό, ώστε αυτό να γίνει «μοντέλο» δικομματικής συνεργασίας  (φωτ. Reuters) Ο Ομπάμα φαντάζει πρόθυμος να τείνει «κλάδο ελαίας» στους Ρεπουμπλικανούς για τη μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό, ώστε αυτό να γίνει «μοντέλο» δικομματικής συνεργασίας (φωτ. Reuters) Την ατζέντα της δεύτερη θητείας στο Λευκό Οίκο θα ξεδιπλώσει ο Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη Τρίτη στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους. Το περιεχόμενό της δεν είναι μυστικό και οι προτεραιότητές της δεν σοκάρουν: μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό, αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή, καθαρή ενέργεια, νέες θέσεις εργασίας, εκπαίδευση και μια «ισορροπημένη» στρατηγική για τον περιορισμό του ελλείμματος μέσα από ένα συνδυσμό περικοπής δαπανών και φορολόγησης των πλούσιων εισοδημάτων.

Για τον Μπαράκ Ομπάμα θα είναι μια ευκαιρία να «ηρεμήσει» τη βάση του, να ακουστεί «προεδρικός» και να βρει μια φόρμουλα πρακτικών συμβιβασμών με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου που μπλοκάρουν την ατζέντα του. Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να εστιάσει στα πολιτικά δικαιώματα και το περιβάλλον προκειμένου να κερδίσει ξανά την υποστήριξη των φιλελεύθερων Δημοκρατικών, οι οποίοι είναι «ερεθισμένοι» και από το γεγονός ότι πρόσφατα υπέγραψε τη NDAA, τη συνέχιση δηλαδή του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) των αμερικανικών υπηρεσιών.

Το δημοσιονομικό

Επίσης, θεωρεί ότι η συγκυρία τον ευνοεί για να περάσει μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό θέμα - ένας ιδανικός τρόπος προκειμένου να δείξει υπερκομματικό πνεύμα μετά τις πύρινες διαπραγματεύσεις για το «δημοσιονομικό γκρεμό» (fiscal cliff) που απειλεί την Αμερική.

Αυτή η στρατηγική θεωρείται από τους αναλυτές ότι μπορεί να είναι τελικά αποτελεσματική. Με τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δυσχερή θέση, μετά τις κοκορομαχίες σχετικά με το «fiscal cliff», ο Ομπάμα φαίνεται ότι θα είναι πρόθυμος να τείνει «κλάδο ελαίας» ούτως ώστε να δουλέψει για τη μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό. Αυτή η επίδειξη δικομματισμού θα τον βοηθήσει να έχει απήχηση και στους Ρεπουμπλικανούς αλλά και στους μετριοπαθείς κεντρώους ψηφοφόρους. Ομως οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η μεταρρύθμιση στη μετανάστευση είναι ο δρόμος για τη λύτρωσή τους στα μάτια της κοινής γνώμης και να «υποταχθούν» στις επιλογές του Λευκού Οίκου στο ζήτημα αυτό.

Οι ομοφυλόφιλοι

Ο Μπαράκ Ομπάμα προτίθεται να χρησιμοποιήσει τη μεταρρύθμιση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων προκειμένου να ξανακερδίσει τους μη ικανοποιημένους Δημοκρατικούς, κυρίως εκείνους της «γενιάς Υ». Με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με την Προάσπιση του Νομοσχεδίου περί Γάμου (το οποίο υπογράφηκε και έγινε νόμος από τον πρόεδρο Κλίντον) να πλησιάζει το Μάρτιο, ο Αμερικανος πρόεδρος θα υποστηρίξει ή θα καταδικάσει έντονα την απόφαση για να ξανακερδίσει την υποστήριξη των νεότερων ψηφοφόρων, οι οποίοι τον ψήφισαν το 2008 και τον επέλεξαν και πάλι για μια δεύτερη θητεία έχοντας την ισχνότερη αχτίδα ελπίδας και αλλαγής. Αυτό μοιάζει ασφαλές για το Λευκό Οίκο καθώς ακόμη πια και το συντηρητικό δίκτυο Fox News συμφωνεί με τον Ομπάμα όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Τα «πύρινα» μέτωπα

Ο πρόεδρος Ομπάμα καλείται την Τρίτη να βγάλει ακόμη μία εμπνευσμένη ομιλία ούτως ώστε να εμπνεύσει τους Αμερικανούς πολίτες. Αυτή είναι η ευκαιρία του να ξεκαθαρίσει, με σαφήνεια, τα σχέδιά του για την επόμενη τετραετία και να επιβάλει τον τόνο σχετικά με τις επερχόμενες συζητήσεις για το «δημοσιονομικό γκρεμό» οι οποίες έχουν παγώσει. Οι Δημοκρατικοί θα επιδιώξουν επιστροφή στις φιλελεύθερες αξίες (αγνοώντας κάποιες πτυχές των τελευταίων τεσσάρων ετών που άφησαν μια πικρή γεύση στα χείλη πολλών φιλελεύθερων ψηφοφόρων), ενώ οι Ρεπουμπλικανοί θα υποχρεωθούν να τηρήσουν μια σοβαρή στάση σε οτιδήποτε μπορεί ο πρόεδρος να προτείνει - είτε αυτό είναι η μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό είτε ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ωστόσο, όσον αφορά τις πραγματικές προτεραιότητες που πρέπει άμεσα να δρομολογήσει, όλες έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Με ανοιχτά πύρινα μέτωπα στη Μέση Ανατολή (Συρία, Αίγυπτος, Παλαιστινιακό) ή το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να αναζωπυρώνουν τις προθέσεις τους για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, τα κοινωνικά θέματα μπαίνουν, προς το παρόν, στην άκρη. Σε αυτή την ομιλία προς το Κογκρέσο, η Αμερική θα αποζητά ηγεσία και αλλαγή στη ρητορική, αλλά, κατά κύριο λόγο, θα επιδιώξει να πάρει αυτό που της προσφέρεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Με «κλάδο ελαίας» στο Κογκρέσο
Συρία
«Αμετακίνητη» στο αίμα η διπλωματία
Επιχείρηση: πόσιμο νερό
Αίγυπτος
Περσικός έρωτας στον Νείλο...
Τυνησία
Ποιοι ήθελαν νεκρό το δικηγόρο;
Μετανάστες
Σπάνε ρεκόρ τα εμβάσματα μεταναστών
Παλαιστίνη
Πέρασαν λαθραία από τις ισραηλινές φυλακές το σπέρμα τους
Πολωνία
Οι Πολωνοί λένε «όχι» στο ευρώ, υπό το φόβο της «τσέπης»
Ισπανία
«Ισπανική υποχώρηση» Ραχόι