Έντυπη Έκδοση

«Αμετακίνητη» στο αίμα η διπλωματία

Η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για τη Συρία, που έγινε στο Κάιρο, όπως και η διάσκεψη του Μονάχου, που προηγήθηκε, έδειξαν ασάφεια προτάσεων, ανεπάρκεια συντονισμού και απροθυμία συμβιβασμού των εμπλεκόμενων δυνάμεων

Αιγύπτιος σεΐχης κοιμάται τον ύπνο του... δικαίου,  σ' ένα διάλειμμα της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (φωτ. Reuters) Αιγύπτιος σεΐχης κοιμάται τον ύπνο του... δικαίου, σ' ένα διάλειμμα της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (φωτ. Reuters) Ο φρικτός εμφύλιος στη Συρία «σέρνει» με δύναμη προς το μέρος του τη διεθνή διπλωματία, η οποία ανθίσταται, σαν να τραβούν το ίδιο σκοινί από τη μια κι από την αντίθετη πλευρά κι ενώ στα πόδια τους ρέει άφθονο το αίμα. Η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, όπως και η διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που είχε προηγηθεί, αν και είχαν διαφορετικά σημεία αφετηρίας και διαφορετική σύνθεση, υπογράμμισαν με τον ίδιο τραγικό τρόπο τις σοβαρές δυσκολίες εξεύρεσης λύσεων. Οι πολυεπίπεδες ουσιαστικές διαφορές προσεγγίσεων, η αντιφατικότητα και σε μεγάλο βαθμό η ασάφεια των προτάσεων και η ανεπαρκής συμβιβαστική διάθεση ανέδειξαν την έλλειψη διεθνούς συντονισμού που υποχρεωτικά οδηγεί σε απραξία.

Αποτροπή «διχασμών»

«Υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση στη Συρία που θα αποτρέψει τον κίνδυνο γεωγραφικού και εθνικού διχασμού. Είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής και άμεσης μετάβασης εξουσίας που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις νόμιμες απαιτήσεις του συριακού λαού», δήλωνε από τη σύνοδο στο Κάιρο ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ. Την ίδια ώρα η Δαμασκός συγκλονιζόταν από σφοδρές συγκρούσεις, ενώ δύο επιθέσεις αυτοκτονίας έπλητταν περιοχές στην ιστορική Παλμύρα. Ο ηγέτης του μεγαλύτερου συνασπισμού της αντιπολίτευσης ανέμενε την ανταπόκριση της κυβέρνησης στην υπό όρους έναρξη διαλόγου, που είχε προτείνει, χωρίς να εκπροσωπεί ωστόσο η κίνησή του αυτή μια ενιαία στάση ολόκληρης της αντιπολίτευσης. Εξ ου και από τη σύνοδο του Καΐρου απευθύνονταν εκκλήσεις προς όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις για ενότητα και δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης.

Με τρόπο ανάλογο και η διάσκεψη του Μονάχου είχε αναδείξει αξεπέραστες δυσκολίες αποτελεσματικής παρέμβασης σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας. Ο Κένεθ Ροθ, επικεφαλής του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε δηλώσει πως εάν η Ρωσία θέσει εκ νέου βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τη λειτουργία του ισχυρού οργάνου του ΟΗΕ. Από την άλλη πλευρά, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον ΜαΚέιν τάσσονταν υπέρ της χρήσης των εγκατεστημένων στην Τουρκία πυραύλων Patriot για τη δημιουργία μιας ασφαλούς εναέριας ζώνης πάνω από τη Συρία, με στόχο την προάσπιση του άμαχου πληθυσμού.

Πάνω από 60.000 νεκροί

Περισσότεροι από 60 χιλιάδες Σύροι υπολογίζεται ότι έχουν μέχρι σήμερα χάσει τη ζωή τους στους 22 μήνες της εμφύλιας σύγκρουσης, περίπου 600 χιλιάδες έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, πάνω από τρία εκατομμύρια σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί, 40% των βασικών υποδομών έχουν καταστραφεί, ενώ είναι χιλιάδες οι πολίτες που έχουν οδηγηθεί στις φυλακές. Και η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά. Οχι μόνο σε επίπεδο αριθμητικής απεικόνισης.

Ενα μικρό αγόρι στο Χαλέπι περιμένει στο πρόχειρο νοσοκομείο να εξασφαλίσουν οι γιατροί αρκετή ποσότητα αναισθητικού για να το χειρουργήσουν. Μια μάνα στη Χομς κρατά στην αγκαλιά της το πληγωμένο παιδί της. Παιδιά παγιδευμένα ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά σε πόλεις-φαντάσματα γίνονται εύκολοι στόχοι την ώρα που παίζουν στα συντρίμμια ή αναζητούν μέσα σε σκουπίδια και ερείπια ό,τι μπορεί να εξασφαλίσει έστω για λίγο την επιβίωσή τους.

Στη γειτονική Ιορδανία, κορίτσια φτιάχνουν χειροποίητες κούκλες στο πλαίσιο προγράμματος δημιουργικών δραστηριοτήτων της Unicef. Τα παιδιά από 150 οικογένειες που φιλοξενούνται στη Μαάν προέρχονται κυρίως από τη Χομς. «Το ότι πηγαίνουμε ξανά σχολείο και ερχόμαστε σε αυτό το Κέντρο (πρόκειται για το JOHUD-Ιορδανικό Χασεμιτικό Ταμείο για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη) μας έχει βοηθήσει πολύ. Είναι όμως δύσκολο να ξεχάσουμε τα όσα συνέβησαν πίσω στην πατρίδα μας. Οπου και να πάω, η Συρία είναι στο μυαλό μου», λέει η Ομάιμα, σταματώντας για λίγο το ράψιμο. Το ροζ αρκουδάκι της είναι έτοιμο. Μακάρι να μπορούσαν το ίδιο εύκολα τα παιδιά με τα χέρια τους να φτιάξουν τον κόσμο.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-www.unicef.gr)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Σχετικά θέματα: Συρία
Επιχείρηση: πόσιμο νερό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Με «κλάδο ελαίας» στο Κογκρέσο
Συρία
«Αμετακίνητη» στο αίμα η διπλωματία
Επιχείρηση: πόσιμο νερό
Αίγυπτος
Περσικός έρωτας στον Νείλο...
Τυνησία
Ποιοι ήθελαν νεκρό το δικηγόρο;
Μετανάστες
Σπάνε ρεκόρ τα εμβάσματα μεταναστών
Παλαιστίνη
Πέρασαν λαθραία από τις ισραηλινές φυλακές το σπέρμα τους
Πολωνία
Οι Πολωνοί λένε «όχι» στο ευρώ, υπό το φόβο της «τσέπης»
Ισπανία
«Ισπανική υποχώρηση» Ραχόι