Έντυπη Έκδοση

Ποιοι ήθελαν νεκρό το δικηγόρο;

Η ισχύς του Σόκρι Μπελαΐντ δεν ήταν στην εκλογική δύναμή του, ήταν στην κοινωνία της Τυνησίας. Εκεί, είχε κερδίσει σεβασμό και αναγνώριση όχι μόνο για τους δικηγορικούς του αγώνες, αλλά και γιατί το κόμμα του δεν εγκατέλειψε εργάτες και ανέργους για θώκους σε μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας»

Δεκάδες χιλιάδες Τυνήσιοι φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο της Τύνιδας, όπου είχε εκτεθεί σε «προσκύνημα» η σορός του δολοφονηθέντος Σόκρι Μπελαΐντ (φωτ. Reuters) Δεκάδες χιλιάδες Τυνήσιοι φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο της Τύνιδας, όπου είχε εκτεθεί σε «προσκύνημα» η σορός του δολοφονηθέντος Σόκρι Μπελαΐντ (φωτ. Reuters) Η Τυνησία, η χώρα που γέννησε την εξέγερση των ανέργων, που στη Δύση τη βάπτισαν Αραβική Ανοιξη και Εξέγερση του Γιασεμιού, για να αλλοιώσουν το κοινωνικό της περιεχόμενο, σήμερα είναι πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά το ξέσπασμα των πολιτών και των ανέργων, με αφορμή τη δολοφονία του Σόκρι Μπελαΐντ, ενός ηγέτη της Αριστεράς.

Πολλοί αναρωτιούνται και παρακολουθούν έκπληκτοι, πρώτον, την «απρόσμενη» δυναμική αντίδραση μιας κοινωνίας που ψήφισε πριν από λίγο καιρό σαρωτικά ισλαμικά και ισλαμιστικά κόμματα και κινήματα στις βουλευτικές εκλογές, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μπιν Αλί και, δεύτερον, το πολιτικό ρήγμα και τις αναμενόμενες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας, με αφορμή τη δολοφονία ενός ηγέτη μικρού κόμματος της Αριστεράς, που συγκέντρωσε στις εκλογές μόλις το 0,5%. Εμείς δεν θα ρωτήσουμε ποιος δολοφόνησε τον Σόκρι Μπελαΐντ, αλλά γιατί δολοφονήθηκε, και εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Η ισχύς του Σόκρι δεν εκφραζόταν στην εκλογική του δύναμη αλλά στην ίδια την κοινωνία. Δεν τον σέβονταν μόνο για τους αγώνες του μέσα και έξω από τις φυλακές, ούτε μόνο για το ρόλο του ως δικηγόρου στην υπεράσπιση ισλαμιστών, παρότι διαφωνούσε ιδεολογικά και πολιτικά μαζί τους. Τον σέβονταν κυρίως επειδή το κόμμα του δεν εγκατέλειψε τους εργάτες και τους ανέργους, ούτε τους στόχους της εξέγερσης, για να πιάσουν τα κομματικά στελέχη κυβερνητικά πόστα σε μια πολυκομματική κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας». Το κόμμα του και ο ίδιος μαζί με άλλα 12 κόμματα της Αριστεράς σχημάτισαν ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μέτωπο αντίστασης και το ονόμασαν «Λαϊκό Μέτωπο της Τυνησίας». Η εκεί επαναστατική Αριστερά δεν έπεσε στη φάκα των Αδελφών Μουσουλμάνων, κράτησε την επαναστατημένη κοινωνία σε κατάσταση συναγερμού, απέρριψε τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση και επέκρινε σκληρά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από το μετριοπαθή κοσμικό και προοδευτικό Αλ-Μαρζούκι. Μάλιστα και παρά τις εκκλήσεις και προσκλήσεις στελεχών του ΔΝΤ, ο Σόκρι πρωταγωνιστούσε ώστε να απορρίψει το Λαϊκό Μέτωπο κάθε επαφή και συνάντηση με «το όργανο του καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού», όπως είπε σε δήλωσή του, λίγο πριν δολοφονηθεί.

Η επαναστατική Αριστερά κινητοποίησε τις δυνάμεις της και αναδιοργάνωσε την παρουσία της και τη δράση της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η Γενική Ενωση Εργατών της Τυνησίας, που πριν από ένα μήνα είχε προκηρύξει γενική απεργία, αναστάτωσε όλο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα και υπήρξαν πολλές αναφορές και προειδοποιήσεις από την αστυνομία ότι η γενική απεργία θα βυθίσει τη χώρα στο χάος. Η οργή των πολιτών είναι πολύ μεγάλη. Οι διαπραγματεύσεις της πολυκομματικής κυβέρνησης με την Ενωση Εργατών οδήγησε τελικά στο πάγωμα της γενικής απεργίας.

Παράλληλα με τη ραγδαία άνοδο της Αριστεράς, άνοδο παρουσιάζει και το αναρχικό κίνημα. Μάλιστα, παρατηρήθηκε τελευταία και η παρουσία του Μαύρου Μπλοκ σε συγκεντρώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

Ο φόβος όλων όσοι μετέχουν στο νέο πολιτικό και οικονομικό καθεστώς ήταν που όπλισε το χέρι των δολοφόνων του Σόκρι. Φοβήθηκαν κοινωνική επανάσταση στη Τυνησία. Θέλουν να στείλουν μήνυμα στην Αριστερά της Τυνησίας ότι πρέπει να καθίσει «φρόνιμα» και να ενταχθεί στο νέο πολιτικό σύστημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τυνησία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Με «κλάδο ελαίας» στο Κογκρέσο
Συρία
«Αμετακίνητη» στο αίμα η διπλωματία
Επιχείρηση: πόσιμο νερό
Αίγυπτος
Περσικός έρωτας στον Νείλο...
Τυνησία
Ποιοι ήθελαν νεκρό το δικηγόρο;
Μετανάστες
Σπάνε ρεκόρ τα εμβάσματα μεταναστών
Παλαιστίνη
Πέρασαν λαθραία από τις ισραηλινές φυλακές το σπέρμα τους
Πολωνία
Οι Πολωνοί λένε «όχι» στο ευρώ, υπό το φόβο της «τσέπης»
Ισπανία
«Ισπανική υποχώρηση» Ραχόι