Έντυπη Έκδοση

Οι Πολωνοί λένε «όχι» στο ευρώ, υπό το φόβο της «τσέπης»

Διχασμένοι εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα οι Πολωνοί μετά την πρόθεση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να ενταχθεί η χώρα στο ευρώ, έχοντας τη «συγκατάθεση» της Ανγκελα Μέρκελ.

Στο πλευρό του φιλελεύθερου συντηρητικού πρωθυπουργού έχουν συστρατευθεί οι επιχειρηματίες, κυρίως οικογενειακών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, οι οποίοι προσβλέπουν σε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για νέες επενδύσεις.

Αντίθετοι δηλώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το 58% των Πολωνών, που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας σε μια Ευρωζώνη που βρίσκεται σε οικονομική κρίση και χειραγωγείται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία. «Θα κινδυνεύσει η ανεξαρτησία μας εάν υιοθετήσουμε το ευρώ», προειδοποιεί ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού δεξιού κόμματος Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

Οι υποστηρικτές του ευρώ προτάσσουν ως επιχείρημα ότι η χώρα θα ευνοηθεί, καθώς θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, μια άποψη που αμφισβητείται από τα γεγονότα, καθώς η Πολωνία έχει τα τελευταία χρόνια αυξήσει σημαντικά τις αγροτικές εξαγωγές της, οι οποίες κατά 75% προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά και απολαμβάνει μια ακμάζουσα οικονομία εν μέσω μιας γενικότερης ευρωπαϊκής ύφεσης.

Παράλληλα έχει καταφέρει να συγκρατήσει το δημόσιο χρέος της στο χαμηλό ποσοστό του 56% του ΑΕΠ και το εθνικό της νόμισμα, το ζλότι, παραμένει σταθερό. Τα μόνα αρνητικά στοιχεία που παρουσίασε η οικονομία τον τελευταίο χρόνο είναι η αύξηση του ελλείματος κατά 0,1% του ΑΕΠ στον περσινό προϋπολογισμό και η μείωση της ανάπτυξης από 4,5% σε 2% το 2011.

Η μετάβαση πάντως από το εθνικό νόμισμα στο ευρώ προϋποθέτει την τροποποίηση του Συντάγματος με τη θετική ψήφο των 2/3 του Κοινοβουλίου την οποία δεν διαθέτει ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ.

Το δεξιό κόμμα του εθνικιστή Γιάροσλαβ Καζίνσκι, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε ήδη ότι δεν σκοπεύει να υποστηρίξει μια τέτοια απόφαση, για την οποία θα ξεκινήσει εθνικός διάλογος στις αρχές Μαρτίου.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 58% των πολιτών είναι αρνητικοί σε αυτή την πρόταση, φοβούμενοι την αύξηση στις τιμές των τροφίμων και την οικονομική πολιτική που θα επιβάλουν οι Βρυξέλλες στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός πάντως θεωρεί ότι η Πολωνία πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα προόδου και να ενταχθεί στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, την Ευρωζώνη, αντί να κινείται στην περιφέρειά της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολωνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Με «κλάδο ελαίας» στο Κογκρέσο
Συρία
«Αμετακίνητη» στο αίμα η διπλωματία
Επιχείρηση: πόσιμο νερό
Αίγυπτος
Περσικός έρωτας στον Νείλο...
Τυνησία
Ποιοι ήθελαν νεκρό το δικηγόρο;
Μετανάστες
Σπάνε ρεκόρ τα εμβάσματα μεταναστών
Παλαιστίνη
Πέρασαν λαθραία από τις ισραηλινές φυλακές το σπέρμα τους
Πολωνία
Οι Πολωνοί λένε «όχι» στο ευρώ, υπό το φόβο της «τσέπης»
Ισπανία
«Ισπανική υποχώρηση» Ραχόι