Έντυπη Έκδοση

«Ισπανική υποχώρηση» Ραχόι

Με το 85% των Ισπανών να μην εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό τους και το 77% να είναι δυσαρεστημένοι με τους πολιτικούς χειρισμούς του, ανώτατος εισαγγελέας της Ελβετίας, σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές, ερευνά τη διαδρομή ύποπτων χρηματοδοτήσεων από κατασκευαστικές εταιρείες, που φτάνουν μέχρι και τον προσωπικό του λογαριασμό

Αντί να την καταπολεμά, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο Μοριάνο Ραχόι, έγινε και ο ίδιος μέρος της διαφθοράς, υποστηρίζει η πλειοψηφία των Ισπανών στις δημοσκοπήσεις  (φωτ. Reuters) Αντί να την καταπολεμά, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο Μοριάνο Ραχόι, έγινε και ο ίδιος μέρος της διαφθοράς, υποστηρίζει η πλειοψηφία των Ισπανών στις δημοσκοπήσεις (φωτ. Reuters) Ηφράση «Δεν χρωστώ τίποτε σε κανένα» ήταν από τις αγαπημένες του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που σε κάθε ευκαιρία έσπευδε να υπογραμμίζει την «ανεξαρτησία του από την Καθολική Εκκλησία, τις ισπανικές επιχειρήσεις και τους βαρόνους-υποστηρικτές των πολιτικών κομμάτων».

Τα λόγια του όχι μόνο δεν ακούγονται πιστευτά πλέον στους Ισπανούς αλλά τους εξοργίζουν, με το ποσοστό όσων δεν εμπιστεύονται τον Ραχόι να φθάνει το 85%, ενώ 77% των συμμετασχόντων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς του ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η δίνη του σκανδάλου, που απειλεί να καταπιεί (;) τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του, προκλήθηκε από δημοσίευμα της «El Mundo» που συνέδεε τον πρώην ταμία του ΡΡ, Λουίς Μπαρθένας, με μαύρο χρήμα και συγκεκριμένα με 22 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα. Η δίνη μεγάλωσε με τις αποκαλύψεις της «El Pais» για «κρυφά βιβλία» και ύποπτη «χρηματοδότηση» από κατασκευαστικές εταιρείες, που έφθανε τόσο σε προσωπικούς λογαριασμούς του Ισπανού πρωθυπουργού όσο και στους λογαριασμούς του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1997-2011.

Δηλώνοντας πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει απρόσκοπτα το μεταρρυθμιστικό της έργο για να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης, ο Μαριάνο Ραχόι απορρίπτει κατηγορηματικά τις καταγγελίες για χρηματισμό και δεν φαίνεται να κλονίζεται από τις αυξανόμενες πιέσεις της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης, που ζητούν επιτακτικά την παραίτησή του.

Ισπανική «λίστα Λαγκάρντ»

Τη στιγμή που διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι Ελλάδα και Ισπανία «διάγουν βίους παράλληλους», μιλώντας για το «ισπανικό αντίστοιχο της λίστας Λαγκάρντ», ο ανώτατος εισαγγελέας της Ελβετίας έχει ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία με την ισπανική Δικαιοσύνη στις έρευνες για τη διαδρομή του χρήματος, που ξεκίνησε από κατασκευαστικές εταιρείες και ανώνυμους δωρητές και έφθασε στους λογαριασμούς του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), στους προσωπικούς λογαριασμούς ανώτατων στελεχών του και σε αυτούς του 57χρονου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Σε τριπλό άξονα κινείται η ισπανική έρευνα, που εξετάζει: κατά πόσον ιδιώτες ή /και το Λαϊκό Κόμμα δεν δήλωναν τις «μυστικές» δωρεές, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν, εάν το Λαϊκό Κόμμα είχε παραβιάσει τα όρια αποδοχής δημόσιων δωρεών, και εάν οι καταθέσεις που παρουσιάζονται στο λογαριασμό του πρωθυπουργού και συνεργατών του μπορεί να αποτελούν «αντάλλαγμα» για την απ' ευθείας ανάθεση δημόσιων έργων σε εταιρείες την περίοδο της ισπανικής κατασκευαστικής φούσκας. Είναι γνωστό όμως ότι η έρευνα, όπως άλλωστε και οι νομικές διαδικασίες, μέχρι τις τελικές αποφάσεις, θα πάρουν χρόνια.

Από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε μέσα στην εβδομάδα, και μοιάζει να κέρδισε την υποστήριξη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο Ραχόι επιχείρησε να στείλει μήνυμα σταθερότητας τόσο στους Ισπανούς όσο και στις αγορές, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνησή του είναι σταθερή, καθώς το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Η στάση του δεν φάνηκε να καθησυχάζει και τις αγορές, καθώς με φόντο το εκρηκτικό κλίμα που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις περί «μαύρου χρήματος», το επιτόκιο των ισπανικών ομολόγων σημείωσε (4.2) τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του έτους -για το δεκαετές διαμορφώθηκε στο 5,4%, με τους οικονομικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι μέσα σε λίγες ώρες «χάθηκε η θετική δυναμική των αρχών του έτους», όταν η ισπανική κυβέρνηση είχε δανειστεί με αισθητά μειωμένα επιτόκια.

Πρωθυπουργός της διαφθοράς

Οι δηλώσεις του δεν πείθουν τους Ισπανούς, που συνεχίζουν να «υπογράφουν» στην ιστοσελίδα Change.org διαδικτυακό αίτημα για την παραίτησή του -οι υπογραφές ξεπερνούσαν πλέον το 1 εκατ. την Παρασκευή το πρωί. Οργισμένοι δηλώνουν στα ισπανικά και διεθνή δίκτυα οι Ισπανοί, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός τους αντί να την καταπολεμά, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά, έγινε και ο ίδιος μέρος της διαφθοράς. Καταλογίζουν επίσης στον Ραχόι κινήσεις «εντυπωσιασμού» και ρωτούν γιατί, εάν πράγματι πιστεύει ότι είναι θύμα πολιτικής συνωμοσίας, όπως δηλώνει, δεν έχει κινηθεί νομικά κατά της «El Pais», της «El Mundo» και των άλλων δικτύων που αναπαράγουν τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες και δεν έχει δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις.

«Το πρόβλημα με την Ισπανία είναι ότι αυτοί που δημιούργησαν το σύστημα διαφθοράς και εμπλέκονται στα σκάνδαλα καλούνται τώρα να γίνουν αρχιερείς της κάθαρσης», σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές, σημειώνοντας ότι, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτή τη στιγμή, ο Ραχόι εκτιμά ότι το σκάνδαλο θα κοπάσει και το κόμμα του, όπως άλλωστε και ο ίδιος, θα παραμείνει στην εξουσία, χρησιμοποιώντας το χρόνο για να «ανανεωθούν επαρκώς» μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2015.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Με «κλάδο ελαίας» στο Κογκρέσο
Συρία
«Αμετακίνητη» στο αίμα η διπλωματία
Επιχείρηση: πόσιμο νερό
Αίγυπτος
Περσικός έρωτας στον Νείλο...
Τυνησία
Ποιοι ήθελαν νεκρό το δικηγόρο;
Μετανάστες
Σπάνε ρεκόρ τα εμβάσματα μεταναστών
Παλαιστίνη
Πέρασαν λαθραία από τις ισραηλινές φυλακές το σπέρμα τους
Πολωνία
Οι Πολωνοί λένε «όχι» στο ευρώ, υπό το φόβο της «τσέπης»
Ισπανία
«Ισπανική υποχώρηση» Ραχόι