Έντυπη Έκδοση

ΖΗΤΕΙ ΛΟΚ ΑΟΥΤ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ, ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Σκλάβους θέλει η τρόικα

«Ανοίγει» την ατζέντα στα εργασιακά η τρόικα, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την απελευθέρωση των απολύσεων και επαναφέρει το εργοδοτικό λοκ άουτ στις περιπτώσεις που οι απεργίες δεν αποφασίζονται με το 50+1% των μελών μιας επιχείρησης, καθώς και την κατάργηση των τριετιών στο βασικό μισθό και των άλλων δύο επιδομάτων (οικογενειακό, παραμεθόριων περιοχών).

Τα παραπάνω θέματα έπεσαν στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών τα ξημερώματα του Σαββάτου στη «μαραθώνια» διαπραγμάτευση που είχαν οι Γ. Βρούτσης και Γ. Στουρνάρας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν όλες οι προσλήψεις που θα γίνονται με ορίζοντα 3 ετών να μην αποτελούν προσλήψεις αορίστου χρόνου, αλλά να γίνονται με Συμβόλαια τα οποία με τη λήξη τους να μην έχουν καμία δέσμευση από την πλευρά των εργοδοτών για καταβολή αποζημίωσης. Να σημειωθεί ότι στις προσλήψεις αορίστου χρόνου που σήμερα καταγγέλλονται εντός διετίας, δίδεται ως αποζημίωση ένας μεικτός μισθός.

Παρά το αδιέξοδο της συζήτησης με την τρόικα, τα παραπάνω θέματα θα παραμείνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια ώς την επιστροφή των τροϊκανών στα μέσα της εβδομάδας, ώστε το θέμα να «κλείσει» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου.

Οσον αφορά τις απολύσεις, η τρόικα, πέρα από την απεμπλοκή του υπουργού να εγκρίνει ομαδικές απολύσεις, θέμα που έχει επιλυθεί στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ζήτησε την αύξηση του ποσοστού των μηνιαίων απολύσεων από το 5 στο 10% των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν ώς 300 άτομα προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ζήτησαν την κατάργηση των προσαυξήσεων (τριετίες) και των άλλων τριών επιδομάτων (τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινό) ώστε τα 586 ευρώ να είναι ένας μισθός για όλους, ενώ για τα υπόλοιπα να θεσμοθετηθούν σε επίπεδο Εθνικής Σύμβασης, δεσμεύοντας όσους εργοδότες την υπογράψουν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων επανήλθε και το θέμα των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο για την κήρυξη των απεργιών, με τους δανειστές να ζητούν οι απεργίες να αποφασίζονται με Γενικές Συνελεύσεις και με εκπροσώπηση σε αυτές του 50+1% από τα εγγεγραμμένα μέλη στους καταλόγους των συνδικαλιστικών οργανώσεων (σωματεία, ομοσπονδίες και τριτοβάθμιες οργανώσεις όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ).

Το υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, απέρριψε όλα τα αιτήματα της τρόικας ως ανεδαφικά και στο ζήτημα των συμβολαίων τόνισε ότι σχεδιάζει αλλαγές στο νόμο για τις Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης (ενοικίασης προσωπικού) που θα παραχωρούν εργαζομένους με συμβόλαια αντί συμβάσεων εργασίας διάρκειας 36 μηνών και χωρίς αποζημίωση κατά τη λήξη της απασχόλησης. Με τη συγκεκριμένη διάταξη αίρονται οι περιορισμοί για την πρόσληψη εργαζομένων μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης και στο εξής ο κάθε εργοδότης ή η επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να επικαλείται έκτακτους λόγους ή εποχικές ανάγκες για να προσλάβει εργαζομένους μέσω των ΕΠΑ.

Στην πράξη μια επιχείρηση θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να «δανειστεί» εργαζομένους μέσω των ΕΠΑ, χωρίς η ίδια να έχει την υποχρέωση να τους καταβάλει το μισθό, παρά μόνο αν προβλεφθεί στη συμφωνία που θα κάνει με τον άμεσο εργοδότη τους, δηλαδή με την Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εργασιακά θέματα
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Τρόικα
Μονομερής και άδικη η πολιτική των μισθολογικών περικοπών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Σκλάβους θέλει η τρόικα
Μονομερής και άδικη η πολιτική των μισθολογικών περικοπών
Eurogroup
Ερχεται μίνι φορολογικό
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Προξενήτρα» ο Σουλτς
ΔΗΜΑΡ
Λάβρος κατά Βενιζέλου ο Φώτης Κουβέλης
ΠΑΣΟΚ
Εσπασε το... κλαδί ο Γ. Παπανδρέου
Ασυμβίβαστο θέλει το ΠΑΣΟΚ
Παρεμβάσεις
Αστεία πράγματα
Η κοινωνία βγήκε στο μεϊντάνι
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Οι «οίκοι» θα βάλουν πλάτη σε Σαμαρά, Βενιζέλο
Νέα Δημοκρατία
Διαχείριση της ήττας...
Άλλες ειδήσεις
Κατασχέσεις στοπ για χρέη στον ΟΑΕΕ