Έντυπη Έκδοση

Διαλυτήριο πλοίων στην αρχαία Σαλαμίνα!

«Οχι στο ξεπούλημα της αρχαίας Σαλαμίνας» έγραφε το πανό που κράτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χθες, μπροστά στον Τύμβο της Σαλαμίνας ο οποίος εμφανίζει εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Τύμβο της Σαλαμίνας Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Τύμβο της Σαλαμίνας Η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Πολιτισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, επιχειρεί τη βεβήλωση ενός χώρου ανυπολόγιστης πολιτιστικής σημασίας. Μια βεβήλωση που συνίσταται στην επέκταση των δραστηριοτήτων ναυπηγοεπισκευαστικής επιχείρησης στην Κάτω Πούντα στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, δηλαδή σε προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο. Στον Τύμβο της Σαλαμίνας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρόκειται για ενέργεια που υποβαθμίζει το νησί, «καθώς προωθείται παράλληλα η εγκατάσταση διαλυτηρίου πλοίων».

Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, η Ρένα Δούρου τόνισε ότι «αυτή η ενέργεια αγνοεί ότι η περιοχή βρίσκεται εντός του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου των όρμων Αμπελακίων και Σεληνίων Σαλαμίνας, εντός της Β' ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Αμπελακίων και σε άμεση γειτνίαση με την αδόμητη και απολύτου προστασίας ζώνη Α'».

Η ίδια υποστήριξε ότι πρόκειται για προκλητική ενέργεια, που περιφρονεί και παραβλέπει την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, των πολιτών και του περιφερειακού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης κ. Σγουρός δεν υπερασπίστηκε την ομόφωνη απορριπτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (11/5/2013) και δεν εναντιώθηκε στην απαράδεκτη εξέλιξη που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού.

Στις διαμαρτυρίες που προηγήθηκαν, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για διαλυτήριο πλοίων μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης έχουν αναφερθεί σκωπτικά, σε «αρχαίο λιμάνι ιδιοκτησίας... ΟΛΠ», καθώς και για σκουπίδια και μπάζα που ρυπαίνουν προκλητικά τον αρχαιολογικό χώρο.

Πάντως ο Τύμβος, που ανήκει στους νεκρούς πολεμιστές της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ., αποτελεί το βασικό αξιοθέατο του νησιού. Τα ευρήματα της περιοχής θεωρούνται μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, ενώ υπάρχουν αρκετά ερείπια. Στα χωριά Αμπελάκια, Σελήνια και Καματερό έχουν καταγραφεί έντονα στοιχεία πολιτισμού.

Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ιστορικός-αρχαιολογικός χώρος από το 1982, από τη Μελίνα Μαρκούρη. Το 1996 με απόφαση του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, η περιοχή της Κυνοσούρας παραχωρήθηκε στον ΟΛΠ. Η Δέσποινα Καρούση, υποψήφια δήμαρχος (Συνδιασμός Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α), τονίζει ότι στην Α' ζώνη προυπήρχε ένα παλιό ναυπηγείο, γνωστό ως Ναυπηγείο Σπηλιόπουλου.

Με την παραχώρηση της περιοχής, το 1996, αναφέρεται η ανάγκη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και οριοθετείται η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Το 2011, το Ναυπηγείο Σπηλιόπουλου ζητάει άδεια επέκτασης από το υπ. Πολιτισμού αλλά η ΚΣΤ' Εφορία Αρχαιοτήτων στη γνωμοδότησή της ζητάει τη μετεγκατάσταση των ναυπηγείων. Το 2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο εκδίδει αρνητική απόφαση.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2014, οι ιδιοκτήτες των ναπηγείων επανέρχονται και υποβάλλουν «αίτηση θεραπείας». Αυτή τη φορά παίρνουν την έγκριση του υπ. Πολιτισμού. Ζητούν μάλιστα επέκταση των εγκαταστάσεων, στα 11.500 τ.μ. μέσα στη θάλασσα και 680 τ.μ. στη στεριά. Η αίτηση αφορά και διαλυτήριο πλοίων για πλοία 2.000 τόνων. Η αίτηση εγκρίνεται, αγνοώντας την απόφαση του ΚΑΣ, εφόσον υποβληθεί πλήρης μελέτη επέκτασης και εάν μέσα στον θαλάσσιο χώρο δεν βρεθούν αρχαιότητες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Λιμάνια και Ναυπηγεία
ΣΥΡΙΖΑ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συνήγορος του Πολίτη
Φρένο στις κατασχέσεις από το Συνήγορο του Πολίτη
Ναυπηγεία
Διαλυτήριο πλοίων στην αρχαία Σαλαμίνα!
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκαναν τη 15χρονη πρεζόνι και βαποράκι
Ρεπορτάζ
Περίπατος στην αντιναζιστική Αθήνα
Τρομοκρατία
«Στα θύματα τα λεφτά του βιβλίου του Κουφοντίνα»
Εβραϊκή κοινότητα
Οι Γερμανοί φταίνε, αλλά οι ίδιοι θα δικάσουν
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Αυτοκτόνησαν δύο για χρέη στο Ηράκλειο
Σκουριές
Πάει να τσουβαλιάσει Σκουριές και Λάκκο Καρατζά η ανακρίτρια
Περιβάλλον
Μεσόγειος, η Φουκοσίμα της διπλανής μας πόρτας
Βροντερό κρητικό «όχι» στα χημικά της Συρίας
Εμπόριο φαρμάκων
Ρολά στα φαρμακεία σήμερα και αύριο και... βλέπουμε
Εργασία & Ασφάλιση
Στο κόκκινο βρίσκονται 60.000 μηχανικοί
Δουλειά για νέους στο εξωτερικό
Οι πλημμύρες στη Ρόδο κόστισαν 3,5 εκατ.
Πρόγραμμα Υγείας για την περιφέρεια
Ασφαλώς κατοικείν και επιχειρείν
Εξοδος με 25 έτη
Ποιους συμφέρει η μειωμένη σύνταξη
Βολευτείτε έστω με τα λίγα
Διαγωνισμοί για μόνιμους και εποχικούς
Μέχρι το Πάσχα 3.000 διορισμοί σε Στρατό - Σώματα Ασφαλείας
Πότε παίρνω σύνταξη
Ανθρώπινα
«Δεν στηρίζουμε τον πολιτισμό που δημιουργούμε»
Λεόντειο Λύκειο
Αγροτικά θέματα
Με οδηγό το Κιλελέρ
Μπήκαν στην Πειραιώς οι ενισχύσεις για το βαμβάκι
Διατροφικό σκάνδαλο
Η ολική άλεση περιλάμβανε και... έντομα
ΕΥΑΘ,
Φύλλο και φτερό κάνουν την ΕΥΑΘ
Ρομά
Κι άλλο βρέφος «Ρομά»
Σχολεία
Κινδυνεύει με απέλαση Αλβανός μαθητής