Έντυπη Έκδοση

ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ «ΕΛΙΑΣ» ΕΠΙΣΚΙΑΣΕ Η ΡΗΞΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Εσπασε το... κλαδί ο Γ. Παπανδρέου

Το κλαδί ελιάς με το οποίο υποδέχονταν οι διοργανωτές όσους πήγαν στο ΣΕΦ για την ιδρυτική συνδιάσκεψη της «Ελιάς» - Δημοκρατική Παράταξη, προφανώς δεν έφτασε για να βελτιώσει το κλίμα που προκάλεσε η ανοικτή και, όπως φαίνεται, οριστική ρήξη ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το ερώτημα «τι σχεδιάζει ο Παπανδρέου;» απασχόλησε τα πηγαδάκια στο ΣΕΦ καθ' όλο το διήμερο, αλλά δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Επειτα από το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο όπου οριστικοποιήθηκε η ρήξη μεταξύ τους, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έλεγαν γενικώς και αορίστως ότι «δεν πρόκειται να κάνει τίποτε εναντίον του ΠΑΣΟΚ», επιβεβαίωναν ωστόσο ότι ο Γ. Παπανδρέου μετέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι κατά τη γνώμη του η υπόθεση της «Ελιάς» δεν προχωρά, δεν έχει μέλλον, βάζει το ΠΑΣΟΚ σε καταστροφικό δρόμο και ο ίδιος όχι μόνο δεν μπορεί να συναινέσει και να συμμετάσχει, αλλά έχει χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες...

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος του απάντησε ότι «για την πολιτική του υπόσταση τον συμφέρει να πάει καλά η κυβέρνηση και ότι αν δεν πετύχει η στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, όλα θα ξαναγραφτούν από την αρχή».

«Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την αλλαγή της χώρας με μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και θα απαντούν στα μεγάλα διακυβεύματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Ωστόσο, το διακύβευμα στο οποίο έχει χρέος να ανταποκριθεί η Δημοκρατική Παράταξη ούτε με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτευχθεί ούτε με συνεννοήσεις μεταξύ προσώπων, κινήσεων και ομάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη, παρά τις καλές προθέσεις πολλών στην προσπάθεια αυτή», ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, από το Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Κατά την ομιλία του στη συνδιάσκεψη, ο κ. Βενιζέλος έδωσε νέες απαντήσεις στον κ. Παπανδρέου, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. «Λυπάμαι για την απουσία όσων έπρεπε να είναι σήμερα εδώ και δεν είναι. Εδώ δεν βρίσκονται πρόσωπα, βρίσκεται η ιστορική και αξιακή πορεία της παράταξης. Ο καθένας φέρει και μια ιστορική και προσωπική ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα και στα προτάγματα του τόπου», παρατήρησε.

Με αντίστοιχο ύφος, ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να απαντήσει και στη ΔΗΜΑΡ, στην οποία αναφέρθηκε ονομαστικά: «Λυπάμαι ειλικρινά για την απουσία της ΔΗΜΑΡ. Επικράτησε μια περίκλειστη και προσωπαγής αντίληψη, η οποία αρνείται τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα αλλά αποδέχεται τη συνεργασία με κάθε πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ του χθες», είπε, αν και έκανε αναφορά σε συνεργασία των δύο κομμάτων σε δημοτικό, περιφερειακό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

«Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές», επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του, υποστηρίζοντας ότι κατά τη γνώμη του «η ερμηνεία θα είναι σκληρή, αφού στις εκλογές κρίνεται η στρατηγική πορεία της χώρας». Σε ό,τι αφορά την «Ελιά» ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της απόφασης για το σταυρό στις ευρωεκλογές και προανήγγειλε ανανεωτικό και ενωτικό ψηφοδέλτιο. Σε ό,τι αφορά, δε, το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε σε υψηλούς αυτοκριτικούς τόνους, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Φέρουμε βάρη πολιτικά. Εχουμε ευθύνη και φθορά λόγω συμμετοχής μακροχρόνιας στη διακυβέρνηση του τόπου. Βάρη εξ υποκειμένου, αλλά και βάρη εξ αντικειμένου, που δεν έχουν καμία σχέση με τα νέα μας στελέχη. Φέρουμε βάρη ηθικά λόγω απαράδεκτων συμπεριφορών συγκεκριμένων ανθρώπων, που εγκλημάτησαν και που τους απέβαλε αμέσως η παράταξη και κυρίως ας πούμε την αλήθεια τελείως απολύτως: φέρουμε βάρη ψυχολογικά λόγω της κόπωσης και του σοκ που έχει προκαλέσει η ανάγκη λήψης αντιδημοφιλών μέτρων».

Απουσίες με νόημα

Το «παρών» στη συνδιάσκεψη έδωσαν οι Κ. Σημίτης, Χρ. Ροζάκης, Παρ. Αυγερινός, Β. Κοντογιαννόπουλος, Π. Καψής, Γ. Ρωμαίος και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Προκάλεσε ωστόσο αίσθηση η απουσία, πλην του Γ. Παπανδρέου, των Φ. Σαχινίδη (πληροφορίες λένε ότι είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον Ευ. Βενιζέλο), Θ. Μωραΐτη, Π. Γερουλάνου, Μ. Χρυσοχοΐδη (ο οποίος θα αποστασιοποιηθεί και επισήμως από το εγχείρημα τις επόμενες ημέρες), αλλά και η Φ. Γεννηματά.

Η διακήρυξη της «Ελιάς»

Η επισήμανση ότι η «Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη» συγκροτήθηκε εν όψει των ευρωεκλογών αλλά «έχει μέλλον και θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται», αποκαλύπτει στο κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης και την πολιτική βούληση των εμπνευστών ενός εγχειρήματος που παρά τα προβλήματα δεν εγκαταλείπεται.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η «Ελιά» θα στεγάσει κόμματα, κινήσεις και ομάδες πολιτών, θα έχει τα δικά της σύμβολα και συνθήματα, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι δεν αναφέρεται πουθενά ούτε το όνομα του ΠΑΣΟΚ ούτε τα ονόματα των κινήσεων που συμμετέχουν.

Στην ιδρυτική διακήρυξη της «Ελιάς» αναφέρεται ακόμα ότι «το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης», ότι η αντίθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι πλέον «ξεπερασμένη από τα πράγματα», ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική» και ότι η «χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Οι ομιλίες

Γ. Βούλγαρης (εκ μέρους των «58»): «Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς θα είναι μια επίπονη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές, αλλά σήμερα είναι το πρώτο θετικό βήμα ώστε να ενωθεί η παράταξη και να ξεπεράσει τα όρια του ΠΑΣΟΚ. Οχι στο μέλλον. Αμεσα. Η πραγματικότητα βοά, πρέπει να μπει τέλος στον κατακερματισμό και να υπάρξει ουσιαστική συνένωση όλου του χώρου».

Α. Λοβέρδος (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα): «Η Δημοκρατική Παράταξη που μετά τη μεταπολίτευση εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε παρακμή γιατί διαχειρίστηκε μόνη της την οικονομική κρίση, ενώ οι άλλοι δημαγωγούσαν, προπηλάκιζαν, οργάνωναν τα Ζάππεια και παρασκεύαζαν τα νέα μείγματα, χωρίς, όπως αποδεικνύεται, να είχαν στο μυαλό τους κάτι χρήσιμο και διαφορετικό. Ηλθε όμως σήμερα η ώρα να ξαναδώσουμε τις μάχες από το ίδιο χαράκωμα. Αξιοποιώντας κι ένα καλό που έφερε το κακό του κατακερματισμού: τη συνεύρεση του καθενός μας χωριστά με πολλούς νέους ανθρώπους».

Ηλίας Μόσιαλος (Δυναμική Ελλάδα): «Η Κεντροαριστερά δεν έχει ιδιοκτήτες. Ιδιοκτήτες είμαστε όλοι εμείς. Ο λαός θα μας πει τι θα κάνουμε. (...) Εμφανίζονται νέα κόμματα, κόμματα ποτ πουρί. "Μας αρέσει και το κράτος, μας αρέσει και ο νεοφιλελευθερισμός της αγοράς". Αν δεν ξέρεις τι θέλεις και πού πας, όλοι οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν κάπου».

Ασυμβίβαστο θέλει το ΠΑΣΟΚ

Να χειριστεί προσωπικά το ζήτημα του ασυμβιβάστου για όσους νυν βουλευτές επιθυμούν να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, εξουσιοδότησαν τον Βενιζέλο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν σε χθεσινή σύσκεψη στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης της «Ελιάς» στο ΣΕΦ.

Δεντράκια ελιάς στόλισαν τη συνδιάσκεψη Δεντράκια ελιάς στόλισαν τη συνδιάσκεψη Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της θεσμοθέτησης του ασυμβίβαστου και πλέον θεωρείται πολύ πιθανό ότι αν δεν υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, στο ΠΑΣΟΚ θα κάνουν ό,τι έκανε και ο Α. Σαμαράς στη Ν.Δ.

Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο όπως ζήτησαν κάποιοι βουλευτές, ενώ άλλοι -όπως ο βουλευτής Αρκαδίας και εκπρόσωπος Τύπου Οδ. Κωνσταντινόπουλος- φέρεται να είπαν ότι αν ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές, είτε υπήρχε νομοθετημένο ασυμβίβαστο είτε όχι, θα υπέβαλλαν την παραίτησή τους από βουλευτές.

«Καλή τύχη» φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος σε όσα σατελέχη προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αλλά θα κατέβουν στις ευρωεκλογές με άλλα ψηφοδέλτια (η αναφορά έγινε κυρίως για τα στελέχη που ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με τη ΔΗΜΑΡ όπως η Μαρ. Κοππά, ο Π. Μπεγλίτης, ο Χ. Καστανίδης κ.ά.).

Συζητήθηκαν, αλλά αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε επόμενη σύσκεψη για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους υποψηφίους σε τρεις περιφέρειες: Τη Δυτ. Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια.

Από τη σύσκεψη απουσίασαν οι Γ. Παπανδρέου, Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Ν. Σηφουνάκης, αλλά και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, για τον οποίο οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να διαφοροποιηθεί επισήμως από το εγχείρημα της Ελιάς.

Σύμφωνα πάντως με τη Χαριλάου Τρικούπη, δικαιολογημένα απόντες ήταν οι Απ. Κακλαμάνης, Γ. Μανιάτης, Μ. Κασσής, Κ. Τριαντάφυλλος, Αχ. Χατζηοσμάν, Δ. Σαλτούρος και Α. Γκερέκου, ενώ με τον Ευ. Βενιζέλο φέρεται να επικοινώνησε και ο Φ. Σαχινίδης.

Αστεία πράγματα

Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς η... Ελια(ως)! Για το ΠΑΣΟΚ ο λόγος και για όλα τα κομματίδια και τις κινήσεις που συνασπίσθηκαν για να ιδρυθεί χθες η Ελιά. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ και τα κομμάτια του, που ξανασυγκολλούνται με άλλο όνομα. Στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μέχρι πρότινος ο Ανδρέας Λοβέρδος που ίδρυσε τη Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα -η οποία ούτε καν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις- επειδή δεν ήθελε για αρχηγό τον Βενιζέλο;

Στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μέχρι πρότινος και ο Ηλίας Μόσιαλος που ίδρυσε κι αυτός τη Δυναμική Ελλάδα; Στο ΠΑΣΟΚ δεν ήταν και εξακολουθούν να είναι, αν όχι οι περισσότεροι, πολλοί εκ των «58», που συμμετέχουν κι αυτοί στην «Ελιά»; Στο ΠΑΣΟΚ ήταν και έφυγαν σταδιακά τα τελευταία ενάμισι και δύο χρόνια. Απλώς όλοι έφυγαν ως μέλη και στελέχη και επέστρεψαν από την πίσω πόρτα ως αρχηγίσκοι κομμάτων και κινήσεων, που είναι προσωπικοί μηχανισμοί, με μόνο στόχο την πολιτική τους επιβίωση. Αστεία πράγματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ως εκ τούτου η Κεντροαριστερά δεν πρόκειται να σταθεί κάτω από τον ίσκιο της «Ελιάς».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελιά
Ημερίδες/Διασκέψεις
Νέος Πολιτικός Φορέας
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Ασυμβίβαστο θέλει το ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Σκλάβους θέλει η τρόικα
Μονομερής και άδικη η πολιτική των μισθολογικών περικοπών
Eurogroup
Ερχεται μίνι φορολογικό
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Προξενήτρα» ο Σουλτς
ΔΗΜΑΡ
Λάβρος κατά Βενιζέλου ο Φώτης Κουβέλης
ΠΑΣΟΚ
Εσπασε το... κλαδί ο Γ. Παπανδρέου
Ασυμβίβαστο θέλει το ΠΑΣΟΚ
Παρεμβάσεις
Αστεία πράγματα
Η κοινωνία βγήκε στο μεϊντάνι
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Οι «οίκοι» θα βάλουν πλάτη σε Σαμαρά, Βενιζέλο
Νέα Δημοκρατία
Διαχείριση της ήττας...
Άλλες ειδήσεις
Κατασχέσεις στοπ για χρέη στον ΟΑΕΕ