Έντυπη Έκδοση

Λάβρος κατά Βενιζέλου ο Φώτης Κουβέλης

Με αντεπίθεση κατά του Ευ. Βενιζέλου απάντησε η ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να «ξαναγράψει την ιστορία της τρικομματικής κυβέρνησης». Θεωρεί ότι αυτό γίνεται εν μέσω εσωκομματικών αντιδράσεων στη Χαρ. Τρικούπη, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό το εγχείρημα της «Ελιάς».

«Οχι» στον «αρραβώνα» με το ΠΑΣΟΚ είπε ο Κουβέλης στον Σουλτς «Οχι» στον «αρραβώνα» με το ΠΑΣΟΚ είπε ο Κουβέλης στον Σουλτς «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός που έσκισε την προγραμματική συμφωνία και επέλεξε τη στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ.», τονίζουν, προσθέτοντας ότι η στοχοποίηση της ΔΗΜΑΡ «δεν μπορεί να κρύψει τη διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικές με συντηρητικό πρόσημο».

Η σύγκρουση έρχεται με φόντο τη χθεσινή ίδρυση της «Ελιάς» και τη σημερινή πανηγυρική εκδήλωση του σχήματος «ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία», που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο και με ομιλητές, μεταξύ άλλων, πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Χ. Καστανίδης, η Μαριλένα Κοππά και ο Στ. Μανίκας.

Ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος χθες βράδυ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν και πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε κεντρικό ξενοδοχείο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Θα τη διερευνήσουμε μετά τις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, την όποια απόφασή μας δεν θα την εξαρτήσουμε από το τι θέλει το ΠΑΣΟΚ», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «προς το παρόν θα επιδιώξουμε την ένταξή μας στην ευρωομάδα» («Βήμα»). Πρόσθεσε με νόημα ότι ο «προοδευτικός πόλος ως προσπάθεια εκτείνεται και πέραν της ημερομηνίας των ευρωεκλογών», σημειώνοντας ότι «επιλογή μας δεν είναι η μικρή και όμορφη Αριστερά».

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτίμησε πως «δεν θα καταγράψουν σε καμία περίπτωση κομματικούς συσχετισμούς, αν και οι εκλογές για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχουν ένα πολιτικό χρώμα». Τις διαχώρισε από τις ευρωεκλογές, που «έχουν την αυτονομία τους. Μια μεγάλη διαφορά, όμως, θα αναδείξει φωνές που θα λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση», εξηγώντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι κρίσιμο μέγεθος για την αμφισβήτηση της κυβέρνησης. Επανέλαβε, δε, ότι «αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική, δεν αποκρούσει την επιβολή νέων μέτρων, δεν οδηγήσει σε νέα διαπραγμάτευση με θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος».

Ερωτηθείς για την οικονομία, εκτίμησε ότι «θα υπάρξει νέα συμφωνία, και τούτο ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό της. Θα το επιδιώξουν οι δανειστές μας, αλλά και εμείς θα χρειαστούμε τη στήριξη των εταίρων μας». Και σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος «δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αν δεν αναδιαρθρωθεί». Θεωρεί ότι το πλεόνασμα «είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ενισχύσει την πολιτική επιλογή της διαπραγμάτευσης», αλλά επισήμανε πως «ένα κομμάτι του είναι λογιστικό, με την έννοια ότι δεν έχουν συνυπολογιστεί μεγέθη οικονομικά που ετούτη την ώρα προστίθενται για να προκύψει».

«Προξενήτρα» ο Σουλτς

Παρότι ο Μαρτιν Σουλτς έπαιξε χθες το βράδυ το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των Βαγγέλη Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, το χάσμα που τους χωρίζει δεν γεφυρώθηκε ούτως ώστε οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα να συγκροτήσουν ενιαίο σχηματισμό.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την Κομισιόν μίλησε το απόγευμα στην συνδιάσκεψη της «Ελιάς» και συναντήθηκε με τον Β. Βενιζέλο, ενώ το βράδυ συναντήθηκε και με τον Φώτη Κουβέλη σε κεντρικό ξενοδοχείο. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον Σουλτς να μεταφέρει στον κ. Κουβέλη μήνυμα συστράτευσης στο εγχείρημα για την ανάταξη της Κεντροαριστεράς. «Γνωρίζω ότι θα έχεις συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη αργότερα απόψε Μάρτιν, σου ζητώ να του μεταφέρεις πόσο μεγάλη σημασία έχει η συσπείρωση», τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Αργότερα, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κουβέλη, ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Είναι καλό και υποστηρίζω οι διάφορες αριστερές κινήσεις στη χώρα να ενωθούν, ώστε να εκλεγούν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου». Στην παρατήρηση όμως δημοσιογράφου ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την υποστήριξή που του παρέχει η ΔΗΜΑΡ», ο κ. Σουλτς απάντησε: «Γνωρίζει ότι απόψε συναντιέμαι με τον κ. Κουβέλη. Δεν μπορώ, ωστόσο, να μπω στα εσωτερικά των αριστερών κινήσεων, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου».

Από τη μεριά του, ο κ. Κουβέλης αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα να δηλώνει ευρωσοσιαλιστής ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Η ΔΗΜΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία θα ενταχθεί με τους ευρωβουλευτές που θα εκλέξει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Ελιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΔΗΜΑΡ
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Σκλάβους θέλει η τρόικα
Μονομερής και άδικη η πολιτική των μισθολογικών περικοπών
Eurogroup
Ερχεται μίνι φορολογικό
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Προξενήτρα» ο Σουλτς
ΔΗΜΑΡ
Λάβρος κατά Βενιζέλου ο Φώτης Κουβέλης
ΠΑΣΟΚ
Εσπασε το... κλαδί ο Γ. Παπανδρέου
Ασυμβίβαστο θέλει το ΠΑΣΟΚ
Παρεμβάσεις
Αστεία πράγματα
Η κοινωνία βγήκε στο μεϊντάνι
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Οι «οίκοι» θα βάλουν πλάτη σε Σαμαρά, Βενιζέλο
Νέα Δημοκρατία
Διαχείριση της ήττας...
Άλλες ειδήσεις
Κατασχέσεις στοπ για χρέη στον ΟΑΕΕ