Έντυπη Έκδοση

Η κοινωνία βγήκε στο μεϊντάνι

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια το κοινωνικό φαινόμενο της πλατείας ανέστρεψε την πορεία της ελληνικής πολιτικής οδηγώντας στην άνοδο του οπορτουνισμού αλλά βεβαίως και του φασισμού.

Οι επιτελείς της πολυποίκιλης «υπαρκτής» Αριστεράς προσπάθησαν εκ των υστέρων να υποβαθμίσουν τη σημασία του φαινομένου, προκειμένου να συγκαλύψουν άλλοι τη συμμετοχή τους σ' αυτό και άλλοι την αποχή τους από αυτό. Ονειρεύτηκαν ότι το σύστημα θα «εξαερώσει» για χάρη τους το φασισμό και θα προσέλθουν ανενόχλητοι στο μειοδοτικό διαγωνισμό για την «ανάληψη» της διακυβέρνησης.

Να όμως που το ουκρανικό μεϊντάνι αφαιρεί, με τον πιο άγριο τρόπο, κάθε δυνατότητα υποβάθμισης της σημασίας που έχει η πλατεία, όχι μόνο για την πορεία της κάθε τοπικής κοινωνίας, αλλά και για την παγκόσμια κοινωνία. Την ίδια ώρα που το σύστημα ετοιμάζει «ευρωεκλογές», το «μεϊντάνι» εκβιάζει στην κορυφή Ανατολής και Δύσης κινήσεις μιας «νέου τύπου» παγκόσμιας σύγκρουσης.

Είτε αρέσει είτε όχι, στις πολιτικές και στις «επιστημονικές» αυθεντίες, το φαινόμενο της πλατείας είναι πλέον οριστικά και τελεσίδικα οικουμενικό. Η λέξη «πλατεία» θα σημαίνει από εδώ και μπρος το πολιτικό κέντρο του κόσμου της κοινωνικής βάσης. Οσο πιο χαρακτηριστικές οι διαφορές των «πλατειών» τόσο πιο ακριβής η προσαρμογή της οικουμενικότητας του ενιαίου φαινομένου στην αντίστοιχη τοπικότητα.

Το φαινόμενο της πλατείας είναι η αδιαμεσολάβητη σύγκρουση ανάμεσα στη συντηρητική και στην επαναστατική πλευρά της κοινωνίας. Μια σύγκρουση που ταλαντεύεται (σε κατάσταση σύγχυσης) ανάμεσα στη βία του λόγου και στη σιωπή της βίας, γελοιοποιώντας τον «ορθολογισμό» των προγραμμάτων και των διατριβών. Η σύγχυση θα συνεχίζεται όσο οι αυθεντίες της «επιστήμης» και της πολιτικής βρίσκουν ακόμα πρόσβαση στην κοινωνική βάση και την εκτρέπουν είτε προς τον οπορτουνισμό είτε προς το φασισμό.

Στα ελληνικά, τη φράση «βγήκε στο μεϊντάνι» τη χρησιμοποιούμε με την έννοια «εκδηλώθηκε δημόσια». Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως -με όσους κινδύνους κι αν εγκυμονεί αυτή η εξέλιξη- η βάση της παγκόσμιας κοινωνίας «βγήκε στο μεϊντάνι». Η ελληνική κοινωνία έχει την ειδική υποχρέωση να κρατήσει αυτή την έξοδο στο επίπεδο του λόγου.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Σχετικά θέματα: Παρεμβάσεις
Αστεία πράγματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Σκλάβους θέλει η τρόικα
Μονομερής και άδικη η πολιτική των μισθολογικών περικοπών
Eurogroup
Ερχεται μίνι φορολογικό
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Προξενήτρα» ο Σουλτς
ΔΗΜΑΡ
Λάβρος κατά Βενιζέλου ο Φώτης Κουβέλης
ΠΑΣΟΚ
Εσπασε το... κλαδί ο Γ. Παπανδρέου
Ασυμβίβαστο θέλει το ΠΑΣΟΚ
Παρεμβάσεις
Αστεία πράγματα
Η κοινωνία βγήκε στο μεϊντάνι
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Οι «οίκοι» θα βάλουν πλάτη σε Σαμαρά, Βενιζέλο
Νέα Δημοκρατία
Διαχείριση της ήττας...
Άλλες ειδήσεις
Κατασχέσεις στοπ για χρέη στον ΟΑΕΕ