Έντυπη Έκδοση

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΛΕΝΕ ΣΤΗ Ν.Δ.

Διαχείριση της ήττας...

Σε διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές και βελτίωση των γαλάζιων επιδόσεων στο δήμο Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής ελπίζει η Νέα Δημοκρατία, ώστε το βράδυ της 25ης Μαΐου να υποστηρίξει πως δεν δημιουργείται ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Μετά τη δημοσκόπηση της Alco την περασμένη εβδομάδα που έδειχνε κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα μέτρηση της Κάπα Research που φέρνει μπροστά την αξιωματική αντιπολίτευση στην Αττική αλλά πρώτη τη Ν.Δ στην Κεντρική Μακεδονία, από το μέγαρο Μαξίμου προβάλλουν το επιχείρημα πως δεν υπάρχει εικόνα πολιτικής ανατροπής. Εστω και εάν το γκάλοπ της Κάπα Research δεν δίνει στοιχεία για τη συνολική εικόνα πανελλαδικά, ενώ το ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου κυμαίνεται πάνω από 23%, το πρωθυπουργικό επιτελείο αξιοποιεί τα δημοσκοπικά δεδομένα σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι προσδοκιών που αφορά το μέγεθος της ήττας.

Ακόμη όμως και η διαφαινόμενη ήττα της Ν.Δ να μη μετατραπεί σε συντριβή, η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών ενδέχεται να είναι πολύ δύσκολη για τη δικομματική κυβέρνηση, η τύχη της οποίας συνδέεται άμεσα με αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Προβλήματα

Ο κυβερνητικός εταίρος, μετά και τη διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου από την Ελιά και με έναν ακόμη επιπλέον ανταγωνιστή στα θολά νερά της φιλελεύθερης κεντροαριστεράς, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, αντιμετωπίζει ακόμη περισσότερα προβλήματα στην προσπάθεια να συγκεντρώσει το 4% που κατά μέσο όρο χρειάζεται για να μπει στην Ευρωβουλή. Εάν δεν τα καταφέρει, οι κραδασμοί ενδέχεται να μεταφερθούν και στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο μέτωπο των αυτοδιοικητικών η Ν.Δ. έχει όμως τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, απόρροια της καθυστέρησης στην ανακοίνωση υποψηφιοτήτων και των χειρισμών του Μαξίμου που οδήγησαν σε αντάρτικα. Οι συνέπειες κατεγράφησαν και στη δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δείχνει τη Ν.Δ. πίσω σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Στη Συγγρού πραγματοποιούνται τις ημέρες αυτές, και θα συνεχιστούν, συνεχείς συσκέψεις με τη συμμετοχή του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, βουλευτών, δημάρχων και κομματικών στελεχών για τη στήριξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου στο δήμο της Αθήνας και του Γιώργου Κουμουτσάκου στην περιφέρεια Αττικής.

Υπέρ του κ. Κουμουτσάκου κινητοποιούνται ήδη όλοι οι καραμανλικοί μηχανισμοί και παρά τη στήριξη δημάρχων όπως ο Διονύσης Χατζηδάκης στον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ο ευρωβουλευτής έχει ισχυρά ερείσματα στο κόμμα και την πλήρη υποστήριξη του Μαξίμου, που ποντάρει πολλά στην υποψηφιότητά του. Με βάση, δε, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το 60% θα ψηφίσει με αυτοδιοικητικά και όχι πολιτικά κριτήρια, το βασικό «χαρτί» του κ. Κουμουτσάκου θα είναι η ευρωπαϊκή του εμπειρία για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Εν τω μεταξύ, οι αποφάσεις για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δεν έχουν οριστικοποιηθεί, κάτι που αναμένεται εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων και όταν το Μαξίμου πάρει στα χέρια τους τα τελικά αποτελέσματα μετρήσεων που έχει παραγγείλει.

Πέραν των νυν ευρωβουλευτών Ρόδης Κράτσα και Μαριέττας Γιαννάκου, καθώς και της εκλεγμένης με το ΛΑΟΣ Νίκης Τζαβέλλα, ονόματα που έχουν συζητηθεί είναι η πρώην βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημοσθένης Δαββέτας, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Κύρτσος και Μανώλης Κοττάκης, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα και Κωστής Μουσουρούλης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Ευρωεκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Σκλάβους θέλει η τρόικα
Μονομερής και άδικη η πολιτική των μισθολογικών περικοπών
Eurogroup
Ερχεται μίνι φορολογικό
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Προξενήτρα» ο Σουλτς
ΔΗΜΑΡ
Λάβρος κατά Βενιζέλου ο Φώτης Κουβέλης
ΠΑΣΟΚ
Εσπασε το... κλαδί ο Γ. Παπανδρέου
Ασυμβίβαστο θέλει το ΠΑΣΟΚ
Παρεμβάσεις
Αστεία πράγματα
Η κοινωνία βγήκε στο μεϊντάνι
ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Οι «οίκοι» θα βάλουν πλάτη σε Σαμαρά, Βενιζέλο
Νέα Δημοκρατία
Διαχείριση της ήττας...
Άλλες ειδήσεις
Κατασχέσεις στοπ για χρέη στον ΟΑΕΕ