Έντυπη Έκδοση

ΕΝΑΤΗ ΠΙΟ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ «ΤΗΕ BLACKSMITH INSTITUTE» * ΕΝΟΧΗ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΦΙΑ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΔΟ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Μεσόγειος, η Φουκοσίμα της διπλανής μας πόρτας

Μια ιταλική ΜΚΟ, η Legambiente, υποψιάζεται ότι περίπου 40 πλοία φορτωμένα με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα έχουν εξαφανιστεί στα ύδατα της Μεσογείου από το 1994

Μολυσμένη ήδη από ραδιενέργεια είναι η Μεσόγειος, σύμφωνα με διεθνή ΜΚΟ που ασχολείται με το μόλυνση του πλανήτη. Ηδη η Μεσόγειος συγκαταλέγεται στα 10 πιο ραδιενεργά μέρη του πλανήτη, καταλαμβάνοντας μάλιστα την ένατη θέση, στη λίστα της ΜΚΟ «The Blacksmith Institute», η οποία λειτουργεί σε μερικές από τις πιο μολυσμένες περιοχές του κόσμου, με σκοπό την κατανομή πόρων και τη συνεργασία με τοπικούς φορείς, για την επίλυση των προβλημάτων ρύπανσης, τον καθαρισμό μολυσμένων χώρων και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Ο πραγματικός κίνδυνος θα φανεί μόνο όταν τα εκατοντάδες βαρέλια σαπίσουν ή ανοίξουν με κάποιον άλλο τρόπο, και το περιεχόμενό τους αρχίσει να εκλύεται στη θάλασσα Ο πραγματικός κίνδυνος θα φανεί μόνο όταν τα εκατοντάδες βαρέλια σαπίσουν ή ανοίξουν με κάποιον άλλο τρόπο, και το περιεχόμενό τους αρχίσει να εκλύεται στη θάλασσα Οπως αναφέρεται για τη Μεσόγειο σε έκθεση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, για χρόνια έχουν υπάρξει ισχυρισμοί ότι η ιταλική μαφία έχει χρησιμοποιήσει τις θάλασσες ως μια βολική τοποθεσία στην οποία μπορούσε να απορρίπτει επικίνδυνα απόβλητα -συμπεριλαμβανομένων των ραδιενεργών αποβλήτων-, απολαμβάνοντας υψηλά κέρδη για τις υπηρεσίες που προσέφερε. Μια ιταλική ΜΚΟ, η Legambiente, υποψιάζεται ότι περίπου 40 πλοία φορτωμένα με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα έχουν εξαφανιστεί στα ύδατα της Μεσογείου από το 1994.

Αν αυτό αληθεύει, αυτοί οι ισχυρισμοί διατυπώνουν μια ανησυχητική εικόνα για μια άγνωστη ποσότητα πυρηνικών αποβλήτων στη Μεσόγειο, των οποίων ο πραγματικός κίνδυνος θα φανεί μόνο όταν τα εκατοντάδες βαρέλια σαπίσουν ή ανοίξουν με κάποιον άλλο τρόπο, και το περιεχόμενό τους αρχίσει να εκλύεται στη θάλασσα. Η ομορφιά της Μεσογείου μπορεί κάλλιστα να κρύβει μια περιβαλλοντική καταστροφή έτοιμη να συμβεί, αναφέρει η οργάνωση.

* Η Φουκοσίμα βρίσκεται στην πρώτη θέση τη λίστας και, όπως αναφέρεται, οι επιπτώσεις του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας μπορεί να αποτελέσουν έναν μακροχρόνιο κίνδυνο. Το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ προκάλεσε κατάρρευση των τριών από τους έξι αντιδραστήρες, διαρροή ακτινοβολίας στη γύρω περιοχή και τη θάλασσα, ώστε υλικό της ακτινοβολίας να έχει εντοπιστεί ακόμη και 200 μίλια μακριά από το εργοστάσιο. Δεδομένου ότι το περιστατικό και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σε εξέλιξη, το πραγματικό μέγεθος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι ακόμη άγνωστο. Ο κόσμος μπορεί ακόμα να αισθάνεται τις επιπτώσεις της καταστροφής αυτής για τις επόμενες γενιές.

* Το Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας βρίσκεται στη δεύτερη θέση και εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένο. Πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι εκτέθηκαν στην ακτινοβολία, που ήταν 100 φορές περισσότερη από τις βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Η Λευκορωσία απορρόφησε το 70% της ακτινοβολίας και παρουσιάζεται αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου από τότε.

* Η τοποθεσία Mailuu - Suu στο Κιργιστάν είναι στην τρίτη θέση, με τη ραδιενεργό ακτινοβολία να προέρχεται από υλικά για την εξόρυξη ουρανίου. Η περιοχή έχει 36 χωματερές με πάνω από 1.960.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων ουρανίου.

Η θέση Polygon στο Καζακστάν είναι τέταρτη, με 700.000 κατοίκους όπου επί 40 χρόνια (1949 - 1989) οι Σοβιετικοί πραγματοποίησαν συνολικά 456 δοκιμές έκρηξης ατομικών βομβών.

Η περιοχή Μαγιάκ στη Σιβηρία, σπίτι μιας χημικής μονάδας για πάνω από 40 χρόνια, είναι πέμπτη με 125.000 τόνους αποβλήτων.

Η περιοχή Sellafield του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται έκτη. Βρίσκεται στη δυτική ακτή της Αγγλίας, όπου βρισκόταν μονάδα παραγωγής πλουτωνίου για πυρηνικές βόμβες, που αργότερα μεταφέρθηκε σε βιομηχανική περιοχή.

Από την αρχή της λειτουργίας του, εκατοντάδες ατυχήματα έχουν συμβεί στο εργοστάσιο, και περίπου τα 2/3 των κτηρίων του κατατάσσονται ως πυρηνικά απόβλητα. Το εργοστάσιο απελευθερώνει περίπου 8 εκατ. λίτρα μολυσμένα απόβλητα στη θάλασσα καθημερινά, καθιστώντας τη Θάλασσα της Ιρλανδίας ως την πιο ραδιενεργό θάλασσα στον κόσμο.

Το Μάγιακ της Σιβηρίας κατατάσσεται έβδομο και πάλι, για μια έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο, το 1957. Εως και 100 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων απελευθερώθηκαν από την έκρηξη, που είχε μείνει κρυφή έως το 1980. Ειδικοί πιστεύουν ότι η περιοχή μπορεί να είναι το πιο ραδιενεργό μέρος στον κόσμο, ενώ πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια από το εργοστάσιο.

Οι Ακτές της Σομαλίας στην 8η θέση, όπου και πάλι, σύμφωνα με καταγγελίες, η ιταλική Μαφία βύθισε ή έθαψε πυρηνικά απόβλητα και τοξικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων 600 βαρελιών τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, καθώς και ραδιενεργών νοσοκομειακών αποβλήτων.

Η περιοχή Χάνφορντ, της Ουάσιγκτον, είναι δέκατη, αναπόσπαστο τμήμα των ερευνών της αμερικανικής ατομικής βόμβας. Στον Ψυχρό Πόλεμο γινόταν εκεί παραγωγή πλουτωνίου για περισσότερα από 60.000 πυρηνικά όπλα της Αμερικής. Αν παροπλιστεί, εξακολουθεί να κατέχει τα 2/3 του όγκου των υψηλής ραδιενέργειας αποβλήτων της χώρας - περίπου 53 εκατ. γαλόνια υγρών αποβλήτων, 25 εκατ. κυβικά πόδια στερεών αποβλήτων και 200 τετραγωνικά μίλια μολυσμένων υπόγειων υδάτων, καθιστώντας την ως τον πιο μολυσμένο χώρο στις ΗΠΑ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Χημικά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Περιβάλλον & οικολογία
Τοξικά Απόβλητα
Περιβαλλοντικές οργανώσεις
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Βροντερό κρητικό «όχι» στα χημικά της Συρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συνήγορος του Πολίτη
Φρένο στις κατασχέσεις από το Συνήγορο του Πολίτη
Ναυπηγεία
Διαλυτήριο πλοίων στην αρχαία Σαλαμίνα!
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκαναν τη 15χρονη πρεζόνι και βαποράκι
Ρεπορτάζ
Περίπατος στην αντιναζιστική Αθήνα
Τρομοκρατία
«Στα θύματα τα λεφτά του βιβλίου του Κουφοντίνα»
Εβραϊκή κοινότητα
Οι Γερμανοί φταίνε, αλλά οι ίδιοι θα δικάσουν
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Αυτοκτόνησαν δύο για χρέη στο Ηράκλειο
Σκουριές
Πάει να τσουβαλιάσει Σκουριές και Λάκκο Καρατζά η ανακρίτρια
Περιβάλλον
Μεσόγειος, η Φουκοσίμα της διπλανής μας πόρτας
Βροντερό κρητικό «όχι» στα χημικά της Συρίας
Εμπόριο φαρμάκων
Ρολά στα φαρμακεία σήμερα και αύριο και... βλέπουμε
Εργασία & Ασφάλιση
Στο κόκκινο βρίσκονται 60.000 μηχανικοί
Δουλειά για νέους στο εξωτερικό
Οι πλημμύρες στη Ρόδο κόστισαν 3,5 εκατ.
Πρόγραμμα Υγείας για την περιφέρεια
Ασφαλώς κατοικείν και επιχειρείν
Εξοδος με 25 έτη
Ποιους συμφέρει η μειωμένη σύνταξη
Βολευτείτε έστω με τα λίγα
Διαγωνισμοί για μόνιμους και εποχικούς
Μέχρι το Πάσχα 3.000 διορισμοί σε Στρατό - Σώματα Ασφαλείας
Πότε παίρνω σύνταξη
Ανθρώπινα
«Δεν στηρίζουμε τον πολιτισμό που δημιουργούμε»
Λεόντειο Λύκειο
Αγροτικά θέματα
Με οδηγό το Κιλελέρ
Μπήκαν στην Πειραιώς οι ενισχύσεις για το βαμβάκι
Διατροφικό σκάνδαλο
Η ολική άλεση περιλάμβανε και... έντομα
ΕΥΑΘ,
Φύλλο και φτερό κάνουν την ΕΥΑΘ
Ρομά
Κι άλλο βρέφος «Ρομά»
Σχολεία
Κινδυνεύει με απέλαση Αλβανός μαθητής