Έντυπη Έκδοση

Ο Δαβίδ πέταξε τη σφεντόνα και πήρε αυτόματο

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία με τη διαφήμιση μιας αμερικανικής εταιρείας όπλων που απεικονίζει τον «Δαβίδ» του Μιχαήλ Αγγελου να κραδαίνει -αντί για τη σφεντόνα- ένα αυτόματο όπλο με τον τίτλο «Εργο Τέχνης».

Θέλοντας να προωθήσει το προϊόν της, η εταιρεία ArmaLite από το Ιλινόις δεν δίστασε να προχωρήσει σε αυτό το προσβλητικό φωτομοντάζ και μάλιστα σε ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από τον μεγάλο αναγεννησιακό καλλιτέχνη και είχε θεωρηθεί στην εποχή του σύμβολο της δημοκρατίας της Φλωρεντίας. Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκάνι, έγραψε στο twitter ότι: «Αυτή η διαφήμιση παραβιάζει και καταστρατηγεί το νόμο. Θα κινηθούμε νομικά εναντίον αυτής της εταιρείας που οφείλει να αποσύρει άμεσα αυτή τη διαφήμιση». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Κριστίνα Ατσιντίνι, μέλους της Επιτροπής Ιστορικής Κληρονομιάς και Εργων Τέχνης, που σημείωσε ότι εκτός του ότι η συγκεκριμένη εικόνα είναι εντελώς χυδαία, υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο για οποιαδήποτε εμπορική εκμετάλλευση ενός έργου τέχνης που στεγάζεται σε ιταλικό μουσείο με σημαντικότερο απ' όλα το σεβασμό της πολιτιστικής αξίας του εκάστοτε έργου, καταλήγοντας ότι «σε όλες τις περιπτώσεις στο παρελθόν που ιταλικές εταιρείες χρησιμοποίησαν κάποιο έργο τέχνης, πέρασαν από την εν λόγω διαδικασία». Ο διευθυντής του Μουσείου, αντίστοιχα, όπου εκτίθεται το άγαλμα, στη σύντομη ανακοίνωσή του καταλήγει ότι «αυτή η διαφήμιση εκτός από κακόγουστη είναι και παράνομη».

Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου, που φιλοτεχνήθηκε από το 1501 ώς το 1504 και παριστάνει τον Βιβλικό βασιλιά Δαβίδ τη στιγμή που αποφασίζει να αναμετρηθεί με τον Γολιάθ, είναι ένα αριστούργημα της Αναγεννησιακής γλυπτικής και, μαζί με την Πιετά, ένα από τα δύο σημαντικότερα γλυπτά του Μιχαήλ Αγγελου που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο δύναμης και νεανικής ομορφιάς.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Γλυπτική/Κεραμική/Εργα Τέχνης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ντοκιμαντέρ
Θηλυκός Νονός η Μέρκελ;
ΚΜΣΤ
Ο φιλότεχνος κ. Μπαρόζο
Οπερα
Εφυγε ένας αντικομφορμιστής και καινοτόμος
Εργα Τέχνης
Ο Δαβίδ πέταξε τη σφεντόνα και πήρε αυτόματο
Θέατρο
Μηχανισμοί εξουσίας και καλλιτέχνες
Συνεντεύξεις
«Τώρα είναι η ώρα να επιστραφούν τα οφειλόμενα»
TV & Media
«Μουρμούρα» και το 2015
Μόνο Γερμανοί φωτογράφισαν τον πρόεδρό τους
Προσφυγή στο ΣτΕ για το ανταποδοτικό τέλος
Παράταση για τις ενστάσεις
Εκτός ΣΚΑΪ η Δρούζα
«Λάμψη» και «Οδύσσεια»
Ιστορικά κτίσματα
Σώστε τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας