Έντυπη Έκδοση

«Τώρα είναι η ώρα να επιστραφούν τα οφειλόμενα»

Ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, γραμματέας του Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, υποστηρίζει:

«Μία συγγνώμη δεν είναι αρκετή», υποστηρίζει με πάθος ο «βετεράνος» της θεατρικής σκηνής και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, Στέφανος Ληναίος, για την απολογητική στάση του Γιόαχιμ Γκάουκ για τις γερμανικές θηριωδίες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας.

Παίζει στο θέατρο «Αλφα» τον «Εχθρό του Λαού», κάνει σεμινάρια και συγχρόνως αγωνίζεται για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων Παίζει στο θέατρο «Αλφα» τον «Εχθρό του Λαού», κάνει σεμινάρια και συγχρόνως αγωνίζεται για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων Και θεωρεί ότι «τώρα είναι η ώρα» να μας αποδοθούν τα οφειλόμενα. «Τώρα είναι τα δύσκολα! Ακόμη και το 10% από τα οφειλόμενα των αποζημιώσεων να μας δοθεί, θα δανείζουμε εμείς τους Γερμανούς!».

* Πώς σας φάνηκε, κύριε Ληναίε, η συγγνώμη του Γερμανού προέδρου; Σας έπεισε;

«Σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση του Μανώλη Γλέζου, προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής, ο κ. Γκάουκ επέδειξε περισσότερη ευαισθησία από οποιονδήποτε άλλο Γερμανό πρόεδρο. Ομως, παραμένει ένας διπλωμάτης. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από αυτό που του υπαγορεύει η κυβέρνηση της Γερμανίας. Ελπίζουμε σύντομα να συνειδητοποιήσει ότι το "ηθικό χρέος" που αναγνωρίζει ως μοναδική υποχρέωση είναι αυτονόητο, αλλά δεν αρκεί αν δεν συνοδεύεται και με τη λέξη "αποζημίωση". Ας κρατήσει για πάντα στο μυαλό του μερικά νούμερα που είμαστε σίγουροι, φυσικά, ότι τα ξέρει πολύ καλά ο κ. Γκάουκ. Νεκροί: 750.000. Συνολική απώλεια του 13% του πληθυσμού μας. Πυρπόληση 1.700 χωριών. Λεηλασία των αρχαιολογικών μας θησαυρών. Αναγκαστικό κατοχικό δάνειο 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων...».

* Τι ρόλο εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η επίσκεψή του στην Ελλάδα;

«Είναι, να θυμίσουμε, ο τρίτος Γερμανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα και το κάνει σε μια ιδιαίτερη εποχή, όπου επιχειρείται σειρά ενεργειών από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης για τη συμφιλίωσή της με τα θύματα του ναζισμού. Η επίσκεψή του πάντως είναι ένας λόγος άσκησης πίεσης εντός κι εκτός Ελλάδας, ώστε η γερμανική κυβέρνηση να δώσει όσα χρωστάει στην Ελλάδα».

* Η μέχρι σήμερα αδράνεια, που έχουν επιδείξει οι ελληνικές κυβερνήσεις στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων, πού οφείλεται; Σχετίζεται με το έγγραφο που φέρεται να υπέγραψε -με την υποσημείωση: «με πάσα επιφύλαξη»- ο Κων/νος Καραμανλής, απαλλάσσοντας τους Γερμανούς από τις οφειλές τους;

«Είναι ψευδές ότι υπάρχει αυτό το έγγραφο. Τι συνέβη; Οταν παραδώσαμε τον Μέρτεν στις γερμανικές αρχές, αυτές μας έδωσαν μια μικρή αποζημίωση, 50 εκατομμυρίων, για τα θύματά του. Σε καμία περίπτωση δεν εξαντλήθηκαν έτσι οι οφειλές των Γερμανών. Απλώς, το συμβάν οι Γερμανοί το εκμεταλλεύονται».

* Οι διεκδικήσεις μας ως χώρας μπλόκαραν καθόλου από το γεγονός ότι η Γερμανία ήταν διαιρεμένη;

«Ναι. Επρόκειτο για τη μόνιμη δικαιολογία: "Αφήστε μας να ενωθούμε και θα τα ξαναπούμε"».

* Υπήρξε τέτοια δέσμευση;

«Φυσικά. Οτι μετά την ενοποίηση θα τα λύσουμε τα ζητήματα. Κι ενώ αποζημιώθηκαν Σερβία, Πολωνία, Βουλγαρία, όλες οι κατεστραμμένες από τη ναζιστική Γερμανία χώρες, εμάς δεν μας δώσανε ούτε δραχμή».

* Το γεγονός ότι ενώ αποζημίωσαν τις άλλες χώρες-θύματα, δεν έκαναν το ίδιο και για την Ελλάδα, έχει σχέση και με το οφειλόμενο ποσό;

«Ασφαλώς. Το δικό μας ποσό είναι το μεγαλύτερο, γιατί είμαστε και οι μόνοι που υπογράψαμε κατοχικό δάνειο. Οι οφειλές δεν είναι επανορθώσεις ούτε αποκαταστάσεις. Είναι οφειλές και είναι πολλαπλές. Δεν είναι μόνο το κατοχικό δάνειο. Είναι και το 51% της παραγωγής όλων των ελληνικών προϊόντων που πήγαινε στους Γερμανούς, το γερμανικό κατοχικό νόμισμα που δεν είχε αντίκρισμα, τα έξοδα συντήρησης του γερμανικού στρατού στην Ελλάδα. Οι οφειλές της Γερμανίας είναι πολυδιάστατες».

* Η Γερμανία θεωρεί ότι μέσω της «φιλοξενίας» μεγάλου αριθμού Ελλήνων εργατών (γκασταρμπάιτερ) έχει αποπληρώσει μέρος των οφειλών της.

«Είναι αστείο επιχείρημα. Οι Ελληνες μετανάστες συνέβαλαν στο γερμανικό θαύμα, όπως κι αμέτρητες άλλες φυλές μεταναστών. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αποζημίωση που μας οφείλεται. Κι εμείς, έπειτα από πιέσεις των Αμερικανών, για 30 χρόνια δεν διεκδικήσαμε τίποτα από τα δικαιώματά μας, για να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της Γερμανίας. Και βοηθήσαμε».

* Πριν από 2 χρόνια περίπου αποφασίστηκε από τη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου, υπό την ηγεσία του προέδρου της Βουλής, με μοναδικό αντικείμενο να ενημερώσει υπεύθυνα τα ευρωπαϊκά Κοινοβουλία για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Εκτοτε αυτή η απόφαση έμεινε αδρανής. Τι έφταιξε;

«Ευτυχώς, μόλις αυτές τις μέρες ενεργοποιήθηκε η επιτροπή, έπειτα φυσικά από 20 χρόνια αγώνων, χωρίς καμιά βοήθεια από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ηταν η πρώτη φορά που μας κάλεσαν επίσημα στη Βουλή να μιλήσουμε για όσα επί 20 χρόνια δεν μας έδωσαν το βήμα να το κάνουμε».

* Τι συνέβη και καθυστέρησε 2 χρόνια η συγκρότηση της επιτροπής;

«Με τις αλλαγές των κυβερνήσεων και τους ανασχηματισμούς έβρισκαν δικαιολογία για να μην προωθηθεί η σύστασή της. Και φτάσαμε σήμερα στο σημείο τα κόμματα να συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα υιοθετήσει πρώτο τα αιτήματά μας -εύχομαι όχι για ψηφοθηρικούς λόγους. Η 19μελής επιτροπή που συστήθηκε είναι διακομμματική».

* Από ποιους απαρτίζεται;

«Ακόμα τα ονόματα δεν ανακοινώθηκαν. Στη σύσκεψη της Πέμπτης η Συντονιστική Επιτροπή θα πιέσει η επιτροπή να ενεργοποιηθεί το συντομότερο. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και για εμάς και για τον ελληνικό λαό. Αν μας δώσουν το 10% των οφειλών, θα τους δανείζουμε».

* Για τι ποσό μιλάτε;

«Είναι τρεις οι εκτιμήσεις. Οι ίδιοι οι Γερμανοί αναγνωρίζουν οφειλές 120 εκατομμύρια ευρώ. Κάποιοι εμπειρογνώμονες μιλάνε για 400-500 δισ. Αν υπολογίσουμε τα πάντα -και τις κλεμμένες αρχαιότητες- οι ειδικοί κάνουν λόγο για 1 τρισ.».

* Το βάρος της διεκδίκησης σε ποιον πέφτει πρωτίστως; Στην ελληνική κυβέρνηση;

«Ναι. Η δυσκολία θα είναι η ελληνική κυβέρνηση -οποιαδήποτε κι αν είναι- να τα βάλει με τους Γερμανούς. Θα πρέπει να έρθει σε ρήξη μαζί τους. Και θα αναγκαστεί να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Θέλει δύναμη, γιατί η Γερμανία είναι το κερασάκι στην τούρτα. Τα χρήματα των οφειλών θα προέλθουν από την Παγκόσμια Τράπεζα. Δεν θα δοθούν απ' ευθείας από τη Γερμανία. Ούτε ζητάμε να δοθούν όλα μαζί. Και βεβαίως, δεν θα δεχτούμε ούτε και συμψηφισμό».

* Αλλάζουν τα δεδομένα για το δάνειο μέσω αυτών των διεκδικήσεων;

«Οπωσδήποτε αλλάζουν. Πρώτον, γιατί η διεκδίκηση είναι επίσημη πλέον θέση του κράτους και δεύτερον γιατί ενημερώνεται πια και ο ελληνικός λαός για τις λεπτομέρειες».

* Σαράντα δύο χρόνια θέατρο «Αλφα». Φέτος επαναλαμβάνετε τον «Εχθρό του Λαού» του Ιψεν μαζί με την Ελλη Φωτίου. Το θέατρο που κάνετε και υποστηρίζετε θα το χαρακτηρίζατε πολιτικό;

«Οχι. Είναι θέατρο κοινωνικού προβληματισμού. Οπως γράφω στα προγράμματά μας "Το Θέατρο Αλφα είναι σαν ένα Ανοιχτό Παράθυρο. Ο θεατής βλέπει και ακούει τα πάντα όχι για να τον χειραγωγήσουμε, αλλά για να βγάλει το δικό του συμπέρασμα". Το έργο του Ιψεν το είχαμε έτοιμο από την εποχή της δικτατορίας, αλλά μας το απαγόρευσαν. Πιστεύω ότι τώρα είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Διότι "στην εποχή που κυριαρχεί το ψέμα, η διάδοση της Αλήθειας είναι μια μικρή, επαναστατική πράξη"».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Ηθοποιοί
Θέατρο
Αποζημιώσεις
Συνεντεύξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ντοκιμαντέρ
Θηλυκός Νονός η Μέρκελ;
ΚΜΣΤ
Ο φιλότεχνος κ. Μπαρόζο
Οπερα
Εφυγε ένας αντικομφορμιστής και καινοτόμος
Εργα Τέχνης
Ο Δαβίδ πέταξε τη σφεντόνα και πήρε αυτόματο
Θέατρο
Μηχανισμοί εξουσίας και καλλιτέχνες
Συνεντεύξεις
«Τώρα είναι η ώρα να επιστραφούν τα οφειλόμενα»
TV & Media
«Μουρμούρα» και το 2015
Μόνο Γερμανοί φωτογράφισαν τον πρόεδρό τους
Προσφυγή στο ΣτΕ για το ανταποδοτικό τέλος
Παράταση για τις ενστάσεις
Εκτός ΣΚΑΪ η Δρούζα
«Λάμψη» και «Οδύσσεια»
Ιστορικά κτίσματα
Σώστε τη Δημοτική Αγορά Χαλκίδας