Έντυπη Έκδοση

Νταβίντ Γκρόσμαν: «Είμαι συγγραφέας ανθρώπων»

Ο60χρονος Νταβίντ Γκρόσμαν κήδεψε τον εικοσάχρονο γιο του Ούρι, επιλοχία στα τεθωρακισμένα, ο οποίος συμμετείχε, το 2006, κατά την εισβολή του ισραηλινού στρατού, στον Λίβανο. Μετά το τέλος του πολέμου, συμμετείχε σε συγκέντρωση για την επέτειο της δολοφονίας Γιτζάχ Ράμπιν. Σε ομιλία του, με ακροατήριο χιλιάδων Ισραηλινών, κατήγγειλε την κυβέρνηση Εχούντ Ολμέρτ και υπερασπίστηκε την προσέγγιση με τους Παλαιστίνιους.

«Γράφω για ανθρώπους παγιδευμένους σε πολιτική κατάσταση. [...]. Θέλω να δείξω πώς οι καταστάσεις αλλάζουν τους ανθρώπους. Πώς τους επηρεάζουν. Για μια δεκαετία ένιωθα ότι δεν ήξερα πως να γράψω για την κατάστασή μας εδώ στο Ισραήλ. Διότι κάθε φράση μετατρεπόταν σε κλισέ», έχει εξηγήσει για το πώς και για το ποιους γράφει.

Ο θάνατος του γιου τον βρήκε ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρώσει το θεωρούμενο ως αριστούργημά του «Στο τέλος της γης». Ετσι, τον ρώτησα τον Μάιο του 2010, όταν είχε έρθει στη χώρα μας, προσκεκλημένος της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, έχοντας στις αποσκευές του το Βραβείο Ειρήνης των Γερμανών Βιβλιοπωλών: «[...]. Σε ποιο βαθμό είναι αυτοβιογραφία και σε ποιο μυθοπλασία;».

Μου απάντησε: «Είχα αρχίσει να το γράφω πριν από το θάνατο του γιου μου. Η ιστορία του μυθιστορήματος έγινε δική μου ιστορία. Αυτό που συνέβη σε μένα και στην οικογένειά μου το βιώνει ο κάθε Ισραηλινός, γιατί όλοι μας μονίμως ζούμε με το φόβο του θανάτου. Δεν ήθελα να γίνω θύμα αυτής της τραγωδίας, όπως και δεν ήθελα να γίνω ένα άτομο γεμάτο πίκρα, μίσος και απελπισία. Συνέχισα να γράφω, διότι ήθελα να εξακολουθήσω να ζω».

Η κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματός του, η Ορα -η οποία αναζητά τον γιο της, χαμένο σε μια στρατιωτική επιχείρηση- προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην κατανόηση των πιο δύστηνων στοιχείων της πραγματικότητας και στην επιθυμία της να υπερβεί τον πειρασμό να φέρεται με μνησίκακο τρόπο.

ΝΤΑΒΙΝΤ ΓΚΡΟΣΜΑΝ Στο τέλος της γης Μυθιστόρημα ΜΤΦΡ.: ΛΟΥΪΖΑ ΜΙΖΑΝ Εκδόσεις Καστανιώτη Σελ. 755 Τιμή: 19,17 ευρώ ΝΤΑΒΙΝΤ ΓΚΡΟΣΜΑΝ Στο τέλος της γης Μυθιστόρημα ΜΤΦΡ.: ΛΟΥΪΖΑ ΜΙΖΑΝ Εκδόσεις Καστανιώτη Σελ. 755 Τιμή: 19,17 ευρώ Ο Νταβίντ Γκρόσμαν βάζει θετικό πρόσημο σ' ένα αρνητικό για τη φύση των ανθρώπων βιβλικό ρητό: «Η ανθρωπότητα είναι κακιά από τη φύση της». Δεν το αρνείται, βρίσκει όμως την ισορροπία, στον αντίποδά του:

«[...]. Λέω όμως ότι η ανθρωπότητα είναι επίσης καλή από τη φύση της. Είναι απλώς θέμα του κλίματος που δημιουργείς. Σε ποιο κλίμα επιτρέπεις να ευδοκιμήσει η ύπαρξή σου. Δυστυχώς, σήμερα στο Ισραήλ, μόνο σ' ένα μέρος της ύπαρξής μας δίνεται το δικαίωμα να ευδοκιμήσει. Σε αυτό του πολεμιστή. Η Ορα είναι για μένα το παράδειγμα ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Νομίζω ότι αυτή είναι η καρδιά της λογοτεχνίας. Σου προσφέρει εναλλακτικές λύσεις, εναλλακτικές ζωές. Δεν μένει παγιδευμένη σε μια κατάσταση. Αυτή είναι η εσώτερη ελευθερία της λογοτεχνίας».

**Αλλα έργα του στα ελληνικά: «Το παιδί ζιγκ - ζαγκ», «Η μνήμη του δέρματος», σε μετάφραση Μάγκυς Κοέν και Ιακώβ Σιμπή (εκδόσεις Καστανιώτη), «Το μέλι του λιονταριού» (μελέτη), σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά (εκδόσεις Ωκεανίδα), «Γράφοντας μες στο σκοτάδι» (δοκίμια), σε μετάφραση Μάγκυς Κοέν (εκδόσεις Scripta).

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Βιβλίο
Βιβλιοθήκη
Σχετικά θέματα: Βιβλιοθήκη
Τιμώμενη χώρα: Ισραήλ
Αβραάμ Β. Γεοσούα Τα ηθικά αναπάντητα ερωτήματα
Αμος Οζ Επινοώντας από την αυτοβιογραφία του
Ετγκαρ Κέρετ Ο παραμυθάς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φωτογραφία
Ο φιλόσοφος της εικόνας, φωτογράφισε
Λογοτεχνία
Η ροζ λογοτεχνία χρόνια δεν κοιτά
Συγγραφείς
Να βγούμε από το λήθαργο
Σκηνοθέτες
Ημασταν όλοι τυφλοί
Ηθοποιοί
Η Ρωσίδα «Οντρεϊ Χέμπορν»
Βιβλιοθήκη
Τιμώμενη χώρα: Ισραήλ
Αβραάμ Β. Γεοσούα Τα ηθικά αναπάντητα ερωτήματα
Αμος Οζ Επινοώντας από την αυτοβιογραφία του
Νταβίντ Γκρόσμαν: «Είμαι συγγραφέας ανθρώπων»
Ετγκαρ Κέρετ Ο παραμυθάς