Έντυπη Έκδοση

Ο γεωργικός ηλεκτρονικός Τύπος

Στις αρχές του 2000, δημιουργήθηκε το πρώτο αγροτικό διαδικτυακό ενημερωτικό μέσο ενημέρωσης, αλλάζοντας τα δεδομένα στην ενημέρωση του παραγωγού. Το www.agrotypos.gr του Κώστα Γιαννοπολίτη εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με άλλα ενημερωτικά portal ποικίλης ύλης και ήταν πρωτοποριακή σύλληψη για τα δεδομένα της εποχής και του αγροτικού χώρου.

Απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, με ειδικότητα στη Φυσιολογία των Φυτών, εργάστηκε στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, οπότε το κύριο βάρος αρχικά έπεσε στη Γεωπονία. Σήμερα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός μοναδικών επισκεπτών ξεπερνά τους 12.000. Η ετήσια επισκεψιμότητα με βάση τα στοιχεία του Google Analytics, έχει μια συνεχή ανοδική πορεία από 1.692.397 που ήταν το 2010, σε 2.209.536 το 2011 και 2.616.679 το 2012. Το τετράμηνο του 2013 (01/01 - 30/04/2013) οι επισκέψεις έφτασαν τις 1.081.921.

Η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σημειώνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, κάτι που ισχύει, όπως πληροφορηθήκαμε, για όλα τα ενημερωτικά αγροτικά portal, ενώ η καμπύλη επισκεψιμότητας ανεβαίνει πάλι το βράδυ της Κυριακής.

* Στον «Agrotypo» το ποσοστό των νέων επισκεπτών φτάνει το 29%. Το portal επισκέπτονται κατά σειρά κατάταξης: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Λάρισα, Πάτρα, Καβάλα, Βόλος, ενώ υπάρχουν και πολλές επισκέψεις από την Κύπρο, καθώς και εφαρμογές για έξυπνα κινητά. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια νέα υπηρεσία «totheshelf», για να διασυνδέσει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων (τους Ελληνες αλλά και άλλων χωρών) με την παγκόσμια αγορά και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η εφαρμογή αυτή είναι διαθέσιμη για χρήση μόνο από i-Phone.

* Η επισκεψιμότητα του «Agronews», του δικτυακού τόπου που συνδέεται με την αγροτική εφημερίδα «Agrenda», από 340.000 που ήταν το προηγούμενο διάστημα, πλέον φιλοξενεί αναλόγως περίπου 400.000 επισκέπτες το μήνα και αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Το αγροτικό αυτό portal δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2003 και ανήκει στο δημοσιογράφο Γιάννη Πανάγο. Ο ίδιος προτίμησε να δημιουργήσει πρώτα μια αγροτική οικονομική διαδικτυακή πύλη, με στόχο την ενημέρωση στην Αγροτική Οικονομία και μόλις λίγα χρόνια αργότερα την εβδομαδιαία αγροτική εφημερίδα «Agrenda», η οποία έχει αξιοσημείωτη κυκλοφορία. Το 2011, ήταν leader στην κατηγορία των εβδομαδιαίων επιχειρηματικών εντύπων.

Ο ίδιος είχε σημαντική εμπειρία στον καθημερινό αθηναϊκό Τύπο και με την έλευσή του υπήρξε μια γενικότερη στροφή στο ενημερωτικό σκέλος. Τα δύο διαδικτυακά αγροτικά μέσα «Agrotypos» και «Agronews» είναι τα πιο παλαιά διαδικτυακά μέσα, έχουν μεγάλη διείσδυση στον αγροτικό χώρο και κονταροχτυπιούνται, συχνά σε επίπεδο ειδήσεων στις κατηγορίες της Google: Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία. Ομως, δεν είναι τα μοναδικά ηλεκτρονικά αγροτικά ΜΜΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

* Το αγροτικό portal www.pa ragogi.net στηρίζει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Παραγωγή», η οποία ασχολείται με το αγροτικό-επιχειρηματικό ρεπορτάζ. Με εκδότη τον Γιάννη Τασσιόπουλο, βελτιώνεται διαρκώς και ανεβαίνει σε επισκεψιμότητα.

* Ανοδική πορεία παρουσιάζει το «agrocapital.gr», που δημιουργήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011, από τον Γιώργο Μπακόλα. Γεωπόνος-σιταροπαραγωγός, με μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, μοιράζεται το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Μεσολογγίου. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, λέει, όπου ο αγροτικός πληθυσμός αγγίζει το 11% και η παραγωγική και βιομηχανική δραστηριότητα σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την αγροτική παραγωγή και οικονομία, το agrocapital.gr απευθύνεται σε 2 εκατομμύρια δυνητικούς αναγνώστες. Απευθύνεται όχι μόνο σε υπολογιστές αλλά και τάμπλετ και έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Από τον Σεπτέμβριο του 2012, ώς τον Μάρτιο του 2013 η επισκεψιμότητά του ανέβηκε κατά 614% ενώ ο μέσος όρος παραμονής ήταν 5 λεπτά.

* Πιο... φρέσκο site, το «Ellinikigeorgia.gr» δημιουργήθηκε μόλις στις 25 Μαρτίου 2013. Στο δίμηνο ήδη μετρά 3.500 μοναδικούς επισκέπτες, με μέσον όρο εισόδου τα 5,09' και ανεβαίνει διαρκώς. Δημιουργήθηκε από τον 34χρονο Σπήλιο Καταφυγιώτη, ο οποίος είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται αποκλειστικά με την ιστοσελίδα. Εχοντας δουλέψει ήδη στη Διεύθυνση Εφαρμογών του υπουργείου Γεωργίας, τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και ως σύμβουλος πρώην γενικού γραμματέα, έχει δει από τα μέσα τις αδυναμίες του συστήματος και δίνει βαρύτητα στο portal του, στον ενημερωτικό-εκπαιδευτικό χαρακτήρα του, ώστε να καταρρίψει μύθους. Ο κύριος όγκος των επισκεπτών του είναι μεταξύ 34 και 50 ετών, με μεγαλύτερο ποσοστό στους άντρες, ενώ στις ηλικίες 18-34 αυξητική είναι η επισκεψιμότητα στις γυναίκες.

* Από τους leader και ο ενημερωτικός δικτυακός τόπος της συνεταιριστικής οργάνωσης ΠΑΣΕΓΕΣ, που είχε εμπειρία στο χώρο των αγροτικών εντύπων. Για το 2011 μετρά 859.615 επισκέψεις ενώ για το 2012, 900.562. Το α' τρίμηνο του 2011, το portal της επισκέφθηκαν 230.488 άτομα, την ίδια περίοδο το 2012, 253.695, ενώ το 2013 αυξήθηκαν οι επισκέψεις σε 292.016.

Οι επισκέπτες ενδιαφέρονταν κυρίως για ειδήσεις σχετικά με το αγροτικό εισόδημα, ενισχύσεις που προβλέπονται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, νέες τεχνολογίες, ηλεκτρονικό εμπόριο, περιβαλλοντικές απαιτήσεις κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Social Media
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Αγροτικά θέματα
e-αγρότες της νέας γενιάς
Καλλιεργούν βιολογικό μποστάνι... στο Facebook
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ανέλαβαν ευθύνη, προαναγγέλλουν και καταιγίδα
Συνέλαβαν δύο για... εκατό διαρρήξεις
Εκανε... ταμείο από ξένους λογαριασμούς
Παραλίγο να κλέψει και τους ασθενείς
«Ξαλάφρωνε» από μέταλλα βιοτεχνία
Δενδρύλλια χασίς έως... 2,3 μέτρα
Μετανάστες
Ζητούν... 4.000 φραουλοπάροικους
Φυσικές καταστροφές
Χαλάζι σαν φουντούκι έπληξε Λάρισα, Αρκαδία
Σχολεία
Κεραία σε απόσταση αναπνοής από σχολεία
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Λογιστικά τερτίπια στα δημοτικά τέλη στη Θεσσαλονίκη
Athens Pride
Υπερήφανες ερωτικές επιλογές
Αγροτικά θέματα
e-αγρότες της νέας γενιάς
Καλλιεργούν βιολογικό μποστάνι... στο Facebook
Ο γεωργικός ηλεκτρονικός Τύπος
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Οι ιστοσελίδες του υπουργείου
Εκδηλώσεις,
Γυμνοπαιδιές πάνω σε ποδήλατα
Θέματα ζώων
Απειλούν τον κρητικό αίγαγρο στο σπίτι του