Έντυπη Έκδοση

Ο βυθός του Μεσοπολέμου

Καιρός ήταν να επανεκδοθούν κάποτε τα διηγήματα του Πέτρου Πικρού. Ενας λόγος παραπάνω τώρα, που όλο και περισσότεροι συγγραφείς, ιδίως πρωτοεμφανιζόμενοι, αναζητούν θέματα από το λεγόμενο κοινωνικό περιθώριο, όπως έκανε ο Πικρός πριν από περίπου ενενήντα χρόνια. Μόνο που εκείνος εκινείτο σε πρωτοφανούς τολμηρότητας, για την εποχή του, θέματα.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Σκανδαλοτροφείο η Ελλάς
   Η Νεοελληνική Φαυλοκρατία του Ευάγγελου Κοροβίνη, με πρόλογο και επίλογο του Θεόδωρου Ι. Ζιάκα, είναι ένα σπουδαίο βιβλίο, διότι μελετά με παρρησία και τόλμη το φαινόμενο της φαυλοκρατίας που έχει σχεδόν καταστρέψει τη σύγχρονη Ελλάδα, με αντίκτυπο εις το διηνεκές, που το ζει ο Νεοέλληνας στο πετσί του και στην απολυτότητά του καθημερινά. Είμαστε προϊόντα της φαυλοκρατίας, είμαστε οι απόγονοι φαύλων πολιτικών επιλογών, είμαστε οι θεατές της αποσύνθεσης των πολιτικών αξιών.
  • Η τέχνη της ζωής
   Ο Πάμπλο Πικάσο είναι το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος. Δεν είναι μόνον ο τίτλος του βιβλίου και σίγουρα όχι η ποσότητα. Η ποιότητα τον κάνει πρωταγωνιστή και το διαχρονικό έργο που ζωγράφισε. Ο διάσημος πίνακας «πετά» πάνω από τους φανταστικούς και μη ήρωες του Ντέιβ Μπόλινγκ. Η ανθεκτικότητά του γίνεται η αφετηρία, η διαδρομή και το τέλος της κινηματογραφικής ιστορίας που αναπτύσσεται στη νουβέλα του αμερικανού συγγραφέα.
 • Το βλέμμα του χρόνου

  • Το κάντρο...
   Δέκα συγγραφείς (ποιητές και πεζογράφοι) ανασύρουν από το αρχείο τους μια νεανική ή παιδική τους φωτογραφία και καθρεφτίζονται μπροστά της. Παιδική ηλικία της μνήμης ή της γραφής; Εξομολόγηση ή ανασύσταση μιας εποχής; Αναπαράσταση των πραγμάτων ή των λέξεων; Το βλέμμα του χρόνου τούς μαγνητίζει (Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιάννη Βαρβέρη, Μιχάλη Γκανά, Μάρω Δούκα, Αλκη Ζέη, Μάρκο Μέσκο, Μαρία Μήτσορα, Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο, Βασίλη Τσιαμπούση, Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη) και τους ωθεί σε περιδίνηση γύρω από τον χαμένο/κερδισμένο εαυτό.
 • Γιορτές των Ανωγείων 2009

  • Στ' Ανώγεια γίνεται χορός
   Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι και 30 χρόνια από την «Ανοδο Ανωγείων», τις γιορτές πολιτισμού που οργάνωσαν ο Μάνος Χατζιδάκις, το Τρίτο Πρόγραμμα και ο Γιώργος Κλάδος, δήμαρχος Ανωγείων τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
 • Ποίηση

  • Συζητήσεις για το τέλος των πραγμάτων
   Σχετικά με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο (3) Βλέπουμε συνεπώς ότι το ελληνικό συνθετικό ποίημα υπόκειται σ' ένα καθεστώς ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την εντός πολλών εισαγωγικών «ανατολίτικη» φαντασίωση μιας Ολότητας η οποία, αντίθετα απ' ό,τι στις δυτικές λογοτεχνίες, «ξέρει» η ίδια, «από μόνη της», πως είναι ανέφικτη, ατελέσφορη σαν έναν μεγάλο έρωτα, και πως αυτό το μειονέκτημα πρέπει όχι να συσκοτίζεται ή να διαλαλείται αλλά να συνιστά ένα Σταυρικό πεπρωμένο1.
 • Συνέντευξη

  • Ζυράννα Ζατέλη
   Το μακρύ ταξίδι σε μυστικούς τόπους Το νέο βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη «Το πάθος χιλιάδες φορές» (εκδ. Καστανιώτη) εκπληρώνει με τρόπο θαυμαστό τις προσδοκίες όσων το περίμεναν με ανυπομονησία. Επαναφέρει, όμως, κι άλλες ιδιότητες της λογοτεχνίας, που οι ταχύτητες της εποχής μάλλον έχουν αμβλύνει. «Το πάθος χιλιάδες φορές» προσφέρει γενναιόδωρα στον αναγνώστη τη δυνατότητα να είναι συμμέτοχος σ' ένα μακρύ ταξίδι σε μυστικές... ψυχικές τοποθεσίες. Ταξίδι, όχι μόνο σαγηνευτικό, αλλά και βαθιά ιαματικό. Δεν του λείπει, επίσης, το χιούμορ, εκείνο, όμως, το σχεδόν αδιόρατο χιούμορ, που μοιάζει να αποφορτίζει με την υγρασία του τις δίνες του εαυτού.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • BLUES ROCK Μία σταθερή μουσική αξία
   Αν υπήρχε χρηματιστήριο μουσικής, μία από τις πιο σταθερές αξίες στο πέρασμα του χρόνου θα ήταν το Blues Rock, που από την πρώτη εμφάνισή του, στις αρχές της δεκαετίας του '60, μέχρι και σήμερα κερδίζει συνεχώς νέους φίλους, χωρίς απαραίτητα να κυκλοφορούν νέα ονόματα στον χώρο.
  • JUDY COLLINS Ανακάλυψε και προώθησε νέους συνθέτες
   Με τη μοναδική ικανότητά της να ανακαλύπτει σημαντικά τραγούδια και να τα τραγουδά με την ευαίσθητη φωνή της, η Judy Collins, που πρόσφατα συμπλήρωσε τα 70 χρόνια ζωής, κατάφερε να γράψει τη δικιά της ξεχωριστή ιστορία, αρχικά στον χώρο της φολκ, στη συνέχεια της φολκ ροκ, αλλά και να δηλώσει τη σημαντική παρουσία της σε άλλα μουσικά είδη, κυρίως από τις αρχές της δεκαετίας του '70, όπως η ποπ, τα τραγούδια από σύγχρονα μιούζικαλ και η μουσική κάντρι.