Έντυπη Έκδοση

Αναίρεση για το βιβλίο Πλεύρη

Αναίρεση υπέρ του νόμου, στην απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών που τον περασμένο Μάρτιο αθώωσε κατά πλειοψηφία (με ψήφους 4 έναντι 1) τον Κων. Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι: Ολη η αλήθεια», άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτιος Μακρής.

Οπως υποστηρίζει, στο βιβλίο αποτυπώνονται η εμπάθεια και ο φανατισμός, καθιστώντας άνευ ετέρου αυταπόδεικτο το γεγονός ότι ο συγγραφέας από πρόθεση εξέφρασε δημόσια απόψεις ικανές «να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος και βία εις βάρος των Εβραίων και προσέβαλε πρόσωπα και ομάδα προσώπων λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής».

Ο Αρειος Πάγος καλείται τώρα να αποφασίσει εάν σωστά ή όχι το Εφετείο απήλλαξε τον κ. Πλεύρη από τις κατηγορίες της δημόσιας πρόκλησης σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος, βία κατά προσώπων λόγω εθνοτικής καταγωγής, καθώς και για δημόσια έκφραση προσβλητικών ιδεών κατά προσώπων λόγω εθνοτικής καταγωγής.

Στην αναίρεσή του ο κ. Μακρής, αφού παραθέτει κάποια αποσπάσματα του επίμαχου βιβλίου, υποστηρίζει ότι αυτά υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 927/1979 για εγκλήματα κατά φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών διακρίσεων. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, ο κ. Πλεύρης εκφράζει δημόσια «την προσβλητική άποψη» ότι «η λευκή Ευρώπη κινδυνεύει από τους Εβραίους, τους οποίους εμφανίζει ως ραδιούργους, δολοφόνους και υπανθρώπους, ιδέες που δύνανται πέραν πάσης αμφιβολίας να πυροδοτήσουν εξάρσεις βίας, διακρίσεων αντισημιτισμού και σε κάθε περίπτωση μισαλλοδοξίας σε ευεπίφορους αναγνώστες».

Σύμφωνα με την αναίρεση, η απόφαση του Εφετείου στερείται της ειδικής αιτιολογίας που απαιτεί το Σύνταγμα και εφάρμοσε εσφαλμένα το νόμο που τιμωρεί πράξεις που διεγείρουν φυλετικές διακρίσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Απαγόρευση δημοσκοπήσεων
«Μύρισαν»... πρόωρες
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαράτσι κυλιόμενο!
ΠΑΣΟΚ
Δεν ασχολούμαστε με τις δημοτικές αλλά με εθνικές
Ζητούν εξηγήσεις για την ΕΡΤ
Ευρωμεσογειακό επιχειρηματικό φόρουμ
Παπανδρέου: «Η μετανάστευση επηρεάζει την πορεία της Τουρκίας»
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Αγκάθι ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΥΝ
Τα είπαν Αλέκος, Αλέξης
Υπόθεση Siemens
Ελεύθεροι με όρους η σύζυγος και ο Σταυριανός
Ονομασία των Σκοπίων
Με κλειστά χαρτιά η Ντόρα
Κυπριακό
Οι Τούρκοι ναρκοθετούν το θέμα «εγγυήσεις»
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στον Πρόεδρο εκπρόσωποι των Κινέζων εργαζομένων
Τροπολογίες Μαρκογιαννάκη
Ελεύθερα κάμερες - συλλογή DNA
Άλλες ειδήσεις
Αναίρεση για το βιβλίο Πλεύρη
Στη Βουλή η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
Δεν έχουμε αίτημα για τη Χάλκη
Δικαιώθηκε πολύτεκνη μουσουλμάνα