Έντυπη Έκδοση

Παπανδρέου: «Η μετανάστευση επηρεάζει την πορεία της Τουρκίας»

Η ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ταυτόχρονη ομαλοποίηση των διμερών της σχέσεων με την Ελλάδα και την αντιμετώπιση του Κυπριακού με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, κρίσιμα ζητήματα για την ευρωπαϊκή-ευρωμεσογειακή συνεργασία.

Μιλώντας χθες στο ευρωμεσογειακό επιχειρηματικό φόρουμ υποστήριξε ότι στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ανοίγονται και νέα κεφάλαια, όπως είναι τα θέματα της μετανάστευσης για τα οποία, όπως είπε, μπορεί και πρέπει να καθοριστεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο συνεργασίας και διμερώς αλλά και πολυμερώς. Ολα αυτά, είπε, θα αξιολογηθούν και από την Ελλάδα και από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο στη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Ενωση για τη Μεσόγειο μπορεί να πετύχει εάν θέσει τρεις προϋποθέσεις:

*Την επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος, το οποίο, όπως είπε, «παροξύνει τον φανατισμό, τροφοδοτεί τη βία, απειλεί επικίνδυνα την παγκόσμια ειρήνη».

*Την ασφάλεια των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν στον νότο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρών-μελών της Ενωσης για τη Μεσόγειο.

*Την ενίσχυση των ενδοπεριφερειακών συναλλαγών με την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Κριτική στην Ε.Ε.

Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι ο ρόλος της Ευρώπης στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός σε πολλά επίπεδα.

Ωστόσο, ασκώντας κριτική στην πολιτική της Ε.Ε. είπε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει αρθεί στο ύψος των δυνατοτήτων της γιατί, όπως είπε: «Είναι μια Ευρώπη φοβική, συντηρητική, αμήχανη, που αδυνατεί να διαδραματίσει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Κυριαρχείται από δυνάμεις νεοσυντηρητικές, που πολλές φορές λειτουργούν φοβικά απέναντι στις εξελίξεις, ενώ η πολιτική και η οικονομική τους ηγεμονία έχει ανακόψει τη δυναμική της Ενωσης και την έχει καθηλώσει σε ένα τέλμα. Διακατέχεται από τον φόβο του προστατευτισμού απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις, τον φόβο του ξένου, τον φόβο της διεύρυνσης στα Βαλκάνια, τον φοβικό τρόπο αντίδρασης απέναντι στην ανάδειξη νέων μεγάλων παικτών διεθνώς, όπως της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, αλλά ακόμα και απέναντι στον μουσουλμανικό κόσμο και δείχνει μια αμηχανία απέναντι στην Αμερική».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ακόμα ότι στην ευρωπαϊκή-ευρωμεσογειακή συνεργασία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και η ένταξη των Βαλκανίων στην Ε.Ε., ενώ θύμισε ότι ο ίδιος πρότεινε να είναι το 2014 ο χρόνος για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων, καθώς συμπληρώνεται ένας αιώνας μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στα Βαλκάνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Περιβάλλον & οικολογία
Κυπριακό
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Απαγόρευση δημοσκοπήσεων
«Μύρισαν»... πρόωρες
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαράτσι κυλιόμενο!
ΠΑΣΟΚ
Δεν ασχολούμαστε με τις δημοτικές αλλά με εθνικές
Ζητούν εξηγήσεις για την ΕΡΤ
Ευρωμεσογειακό επιχειρηματικό φόρουμ
Παπανδρέου: «Η μετανάστευση επηρεάζει την πορεία της Τουρκίας»
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Αγκάθι ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΥΝ
Τα είπαν Αλέκος, Αλέξης
Υπόθεση Siemens
Ελεύθεροι με όρους η σύζυγος και ο Σταυριανός
Ονομασία των Σκοπίων
Με κλειστά χαρτιά η Ντόρα
Κυπριακό
Οι Τούρκοι ναρκοθετούν το θέμα «εγγυήσεις»
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στον Πρόεδρο εκπρόσωποι των Κινέζων εργαζομένων
Τροπολογίες Μαρκογιαννάκη
Ελεύθερα κάμερες - συλλογή DNA
Άλλες ειδήσεις
Αναίρεση για το βιβλίο Πλεύρη
Στη Βουλή η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
Δεν έχουμε αίτημα για τη Χάλκη
Δικαιώθηκε πολύτεκνη μουσουλμάνα