Έντυπη Έκδοση

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΤΑΚ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

Χαράτσι κυλιόμενο!

Τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση προχωρά στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων με μόνο στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ήρθε χθες να επιβεβαιώσει ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Υποσχέσεις για οριστική τακτοποίηση έδωσε ο Γ. Σουφλιάς, ενώ ο Ευάγγ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τα μέτρα αποσπασματικά και εισπρακτικά Υποσχέσεις για οριστική τακτοποίηση έδωσε ο Γ. Σουφλιάς, ενώ ο Ευάγγ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τα μέτρα αποσπασματικά και εισπρακτικά Ο Γιώργος Σουφλιάς κατά τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, αν και επέμεινε ότι μέλημά του είναι «η μακροπρόθεσμη και ρεαλιστική λύση αυτού του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος», την ίδια στιγμή «φιλοδώρησε» με χαράτσι όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ετσι διευκρίνισε ότι, εκτός από την εφάπαξ εισφορά για την τακτοποίηση, οι ενδιαφερόμενοι θα καταβάλουν επιπρόσθετο ποσό για τους ημιυπαίθριους στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), αλλά και σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου ο φόρος που θα επιβάλλεται θα αφορά το σύνολό του, δηλαδή και τον τακτοποιημένο χώρο. Επίσης τα επιπρόσθετα τετραγωνικά θα προσμετριούνται στον υπολογισμό των δημοτικών τελών.

Νέοι έλεγχοι

Προκειμένου δε να συμμορφωθούν όλοι με τη ρύθμιση και να περιοριστούν οι παραβάτες, ο υπουργός τόνισε ότι οι έλεγχοι θα αυξηθούν, θα αυστηροποιηθούν και -εκτός από υπαλλήλους των πολεοδομιών- θα συμμετάσχουν και εφοριακοί.

Οι μοναδικοί που θα διασωθούν κάπως θα είναι οι πολύτεκνοι, οι οποίοι θα καταβάλουν το ήμισυ της εισφοράς.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία της τη διετία που ακολουθεί περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σουφλιάς απέρριψε το αίτημα βουλευτών να δοθεί παράταση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και επανέλαβε ότι η ρύθμιση αφορά όλες τις οικοδομικές άδειες που δόθηκαν έως τις 2 Ιουλίου του 2009. Επίσης δεν αποδέχτηκε την πρόταση του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη να συμπεριληφθούν στη διάταξη οι σοφίτες και τα πατάρια, «διότι στερούνται οικοδομικής άδειας».

Οσο για το μέλλον ξεκαθάρισε πως στις νέες οικοδομές θα υπάρξουν προβλέψεις, ώστε να περιοριστεί σημαντικά η μετατροπή των υπογείων και των μπαλκονιών σε ημιυπαίθριους χώρους.

Η πολύωρη συζήτηση έγινε μέσα σε φορτισμένο κλίμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε λόγο για τροπολογία που εξυπηρετεί εισπρακτικούς και φορολογικούς λόγους. Και προς επίρρωσιν των λεγομένων του ανέφερε ότι δεν πρόκειται για τροπολογία του ΠΕΧΩΔΕ αλλά για ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Αντικρούοντας μάλιστα την άποψη του κ. Σουφλιά ότι ενδιαφέρεται για την οικιστική κατάσταση της χώρας υπενθύμισε τόσο αυτός όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος από τον ΛΑΟΣ ότι προ εβδομάδων ψηφίστηκε από τη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων που έχουν πολεοδομικές παραβάσεις. «Εγώ δεν υπέγραψα διότι δεν συμφωνώ» απάντησε ο κ. Σουφλιάς, «αδειάζοντας» τον συνάδελφό του κ. Μαρκόπουλο. Ο ίδιος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι εντός του καλοκαιριού θα καταθέσει νέο σχέδιο νόμου για πολεοδομικά ζητήματα.

Εισπρακτικό μέτρο

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος εξακολούθησε να τονίζει ότι το μέτρο είναι αποσπασματικό και έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Ζήτησε να αποσυρθεί και προέβλεψε ότι η ρύθμιση θα προσκρούσει στο ΣτΕ. Η θέση του αυτή προκάλεσε νέα αντίδραση του κ. Σουφλιά, που επετέθη στο Συμβούλιο Επικρατείας τονίζοντας με οργίλο ύφος ότι «σεβόμαστε τις αποφάσεις του, αλλά δεν πρέπει να εμφανίζεται ως δαμόκλειος σπάθη. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, δεν είναι θεοί αυτοί στο ΣτΕ» είπε και με τη σειρά του επέκρινε την αντιπολίτευση ότι «παίρνει στο λαιμό της τους ιδιοκτήτες που, αν την ακούσουν, δεν θα τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα αργότερα να πληρώσουν περισσότερα».

Κατά της διάταξης τάχτηκαν και τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ ο ΛΑΟΣ, αν και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, την υπερψήφισε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΥΠΕΧΩΔΕ
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Απαγόρευση δημοσκοπήσεων
«Μύρισαν»... πρόωρες
Ημιυπαίθριοι χώροι
Χαράτσι κυλιόμενο!
ΠΑΣΟΚ
Δεν ασχολούμαστε με τις δημοτικές αλλά με εθνικές
Ζητούν εξηγήσεις για την ΕΡΤ
Ευρωμεσογειακό επιχειρηματικό φόρουμ
Παπανδρέου: «Η μετανάστευση επηρεάζει την πορεία της Τουρκίας»
ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ
Αγκάθι ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΥΝ
Τα είπαν Αλέκος, Αλέξης
Υπόθεση Siemens
Ελεύθεροι με όρους η σύζυγος και ο Σταυριανός
Ονομασία των Σκοπίων
Με κλειστά χαρτιά η Ντόρα
Κυπριακό
Οι Τούρκοι ναρκοθετούν το θέμα «εγγυήσεις»
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στον Πρόεδρο εκπρόσωποι των Κινέζων εργαζομένων
Τροπολογίες Μαρκογιαννάκη
Ελεύθερα κάμερες - συλλογή DNA
Άλλες ειδήσεις
Αναίρεση για το βιβλίο Πλεύρη
Στη Βουλή η ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
Δεν έχουμε αίτημα για τη Χάλκη
Δικαιώθηκε πολύτεκνη μουσουλμάνα