Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΦΑΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Η ΧΩΡΑ, 1,5-2 ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Εναν στους 2 Ελληνες θα «χτυπήσει» η γρίπη

Σε έναν στους δύο Ελληνες θα διαγνωστεί η νέα γρίπη. Το 54% του πληθυσμού θα νοσήσει από το νέο στέλεχος Η1Ν1. Μόνο τους επόμενους τρεις μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί κατά 33%. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να σημειωθούν θάνατοι. Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, είπε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αυξήθηκαν κατά πολύ τα περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης και το υπ. Υγείας ετοιμάζει μαζικούς εμβολιασμούς Αυξήθηκαν κατά πολύ τα περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης και το υπ. Υγείας ετοιμάζει μαζικούς εμβολιασμούς «Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στη φάση 6 - πανδημίας. Η γενική ευαισθητοποίηση στον ιό της νέας γρίπης και η διασπορά της είναι μία πραγματικότητα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά των κρουσμάτων σημειώνονται στις νεότερες ηλικίες. Η περίοδος της πανδημίας υπολογίζεται να διαρκέσει από 12 μέχρι 15 μήνες με ανώτατη πιθανή διάρκεια μέχρι και 2 χρόνια», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Η ευρεία μετάδοση του στελέχους του ιού στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και ο μη εντοπισμός σε ορισμένες νέες διαγνώσεις της πηγής μετάδοσης της γρίπης είναι οι δείκτες που οδήγησαν τη χώρα μας στην αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας και συναγερμού. Η φάση 6 είναι το ανώτερο επίπεδο στο οποίο ισχύουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κανόνες όπως είναι η αυστηρή χρήση φαρμάκων στα κρούσματα, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων όταν διατεθεί το εμβόλιο κ.ά.

«Στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 220 κρούσματα, εκ των οποίων σε ποσοστό 78% αφορούν ταξιδιώτες. Ωστόσο θα ήθελα να προσέξετε το εξής: Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία αύξηση των περιστατικών με δευτερογενή μετάδοση που σηματοδοτεί, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, την έναρξη μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, ενώ συγχρόνως ανιχνεύονται μεμονωμένα περιστατικά που δεν μπορεί να ανιχνευτεί η πηγή μετάδοσης του ιού με σαφήνεια. Παράλληλα συναντούμε μικρο-επιδημίες και συναθροίσεις κρουσμάτων σε ομάδες ταξιδιωτών», τόνισε ο υπουργός. Χθες καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα του ιού, έξι από τα οποία δεν είχαν σαφή πηγή μετάδοσης.

Επί του παρόντος, όπως ανέφερε ο υπουργός, «τα κρούσματα στη χώρα μας είναι όλα αντιμετωπίσιμα και πάνω από 70% έχουν ήδη πλήρως ιαθεί. Οι θάνατοι σε άλλες χώρες αφορούν μέχρι στιγμής κυρίως περιστατικά ατόμων με προβλήματα υγείας. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό το ενδεχόμενο -του θανάτου- στη χώρα μας, αλλά δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει με την ίδια ακρίβεια που προβλέπουμε την εξέλιξη των κρουσμάτων».

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο που θα χορηγείται δωρεάν θα είναι διαθέσιμο τέλη 2009 με αρχές 2010, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Προτεραιότητα σε αυτό θα έχουν τα παιδιά -από βρέφη μέχρι μαθητές Λυκείου- και οι νέοι μέχρι 30 ετών. «Η νόσος κλινικά αφορά κυρίως νέα άτομα, παιδιά και ενήλικες μέχρι 30 ετών. Εκτιμάται ότι λόγω προηγηθείσης ανοσίας οι μεγαλύτερες ηλικίες πλήττονται σε μικρότερο βαθμό», εξήγησε ο υπουργός Υγείας. Τα παιδιά δεν θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης αλλά μόνο με το Η1Ν1, τόνισε ο υπουργός.

Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα γίνει σε συνεργασία με τις νομαρχίες και το υπουργείο Παιδείας σε σχολεία ή άλλους χώρους στα παιδιά κάθε ηλικίας και στους νέους. Οι ειδικοί χώροι ανά νομό θα έχουν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και κοινωνικούς λειτουργούς. Το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις.

Οι επαγγελματίες της Υγείας βρίσκονται και αυτοί στην πρώτη σειρά για το εμβόλιο.

Αφού καλυφθούν τα παιδιά, οι νέοι και οι εργαζόμενοι στην Υγεία, σειρά έχουν τα άτομα άνω των 60 ετών και οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Το υπουργείο Υγείας έχει προβλέψει να καλύψει τον μισό πληθυσμό (4 εκατομμύρια άτομα) με το νέο εμβόλιο.

Την ίδια ώρα τα αποθέματα σε αντιικά φάρμακα που βρίσκονται στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας και του ΙΦΕΤ είναι αρκετά για να καλύψουν το 20% του πληθυσμού (2,2 εκατομμύρια άτομα).

Καραντίνα

«Μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης, δηλαδή πιθανό κλείσιμο σχολείων ή και υπηρεσιών, το χειρότερο δηλαδή σενάριο, δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα μέχρι τώρα σε χώρες όπου αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε, κυρίως στο νότιο ημισφαίριο. Γι' αυτό και η αναγκαιότητα θα πρέπει να κρίνεται πολύ αυστηρά και κατά περίπτωση», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

«Σε χώρες όπου υπάρχει εκτεταμένη διασπορά της νόσου όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Αγγλία και η Δανία έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της νόσου. Αυτό σημαίνει πως παρακολουθούνται οι συνέπειες της νόσου, τα σοβαρά νοσηλευόμενα περιστατικά και βέβαια οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο χωρίς να αντιμετωπίζονται ατομικά περιπτώσεις που στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, ιχνηλατούνται». *

Κανόνες υγιεινής

* Συχνό πλύσιμο χεριών

* Αποφυγή αγκαλιών και φιλιών

* Αποφυγή κλειστών χώρων γενικού συγχρωτισμού

* Τοποθέτηση χεριού στο στόμα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε

* Χρήση μάσκας από άτομα με ίωση

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Σχετικά θέματα: Γρίπη των χοίρων
Προσοχή στην πνευμονία
Φόβοι για μετάλλαξη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ο εφιάλτης του οργανωμένου εγκλήματος
ΦΑΜΙΛΙΑ ΑΛ ΒΛΑΣΤΟΝΕ
«Εγώ ξέρω να κάνω και μακιγιάζ»
«Αγόρασέ μου ελικόπτερο, να αποδράσω»
Θα πτώχευε την εταιρεία για να ξεπλύνει τα λύτρα
Τρομπούκης: Δεν ήταν αρχηγός ο Βλαστός
Αμμοληψία για την Ιονία Οδό;
Υψηλές επαφές και «μπουγάδες» για το μαύρο χρήμα
«Κάνω ό,τι γουστάρω στη γραμματεία»
Ο πολιτικός, ο Κουνιστός και το μπλακ άουτ
«Ο Σεκερίδης φυτεύτηκε»
Τηλέφωνο και στον... Αρχιφύλακα
«Συνομιλούσαν» με όλη την... υψηλή κοινωνία
Γρίπη των χοίρων
Εναν στους 2 Ελληνες θα «χτυπήσει» η γρίπη
Προσοχή στην πνευμονία
Φόβοι για μετάλλαξη
Υπουργείο Υγείας
«Ψαλίδι» στη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ
Εκπαίδευση
ΤΕΙ: συρρίκνωση των Ιδρυμάτων αλλά και μπόνους
Τυφλό σχολειό για μαθητή
Αβέβαιο μέλλον για το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Κέμπριτζ
ΧΥΤΑ Γραμματικού
Παυλόπουλος: Θα προχωρήσουμε σε Γραμματικό-Κερατέα
Υδροδότηση Κεντρικής Μακεδονίας
«Τους ποτίζουν νερό δηλητήριο»
Περιβάλλον
Αλιμος: Συναυλία υπέρ Υμηττού
Αρρωσταίνουν τα δέντρα στο Αλσος Παγκρατίου
Μέτρα από 12 φορείς για το περιβάλλον
Βυθός: κάθε 30 λεπτά χάνει ένα... γήπεδο
Διήμερο για να σωθεί το Κτήμα Ζωγράφου
Αντιρατσιστική διαδήλωση
«Οχι στις διακρίσεις»
Ανάληψη ευθύνης
«Εμείς τον εμπρησμό στον ΛΑΟΣ»
Ποινικοποίηση της εξέγερσης του Δεκέμβρη
Αρχισε απεργία πείνας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αστυνομικός σε κύκλωμα ναρκωτικών
Δολοφονία 55χρονου
Άλλες ειδήσεις
Ακέφαλη μέχρι 3 Αυγούστου η Εισαγγελία Εφετών
Ενταση στις φυλακές Ναυπλίου
Στα ύψη το όζον
Και διεύθυνση ελέγχου... τζαμπατζήδων
«Φτερά» για ΥΠΑ ανοίγει τροπολογία