Έντυπη Έκδοση

Στ' Ανώγεια γίνεται χορός

Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι και 30 χρόνια από την «Ανοδο Ανωγείων», τις γιορτές πολιτισμού που οργάνωσαν ο Μάνος Χατζιδάκις, το Τρίτο Πρόγραμμα και ο Γιώργος Κλάδος, δήμαρχος Ανωγείων τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Η yafka records και ο Γιώργος Μητρόπουλος, στενός φίλος, μαθητής και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων (Τρίτο Πρόγραμμα, Μουσική Ακαδημία Κρήτης, Γιορτές των Ανωγείων, Μουσικός Αύγουστος στο Ηράκλειο της Κρήτης κ.λπ.), επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος και μαζί με τον Δήμο Ανωγείων οργανώνουν μια εξαήμερη γιορτή κατά τον τρόπο, το ύφος και το ήθος του Μάνου Χατζιδάκι.

Πρόγραμμα:

14 Ιουλίου, Τρίτη

* Ο Γιώργος Κλάδος ανοίγει τις γιορτές του 2009 και μας συνδέει με την ιστορία τους.

* Ο Νίκος Κούνδουρος «μιλάει» για τον Μάνο Χατζιδάκι μέσα από το βιβλίο του «Ονειρεύτηκα πως πέθανα».

* Η Αλίκη Καγιαλόγλου, με τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

* Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον καθρέφτη» του Δημήτρη Βερνίκου.

15 Ιουλίου, Τετάρτη

* Η Αμι Μιμς μιλάει για τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίνω Αργυράκη και την παρέα του Αυλού και του Φλόκα στις αρχές της δεκαετίας του '60.

* Η Ντόρα Μπακοπούλου, στενή συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι, παίζει στο πιάνο το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Ερημιά» και το «Καταραμένο φίδι» με τον Σπύρο Σακκά. Στο δεύτερο μισό της συναυλίας η ιστορική γκρούπα «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω», σε μια αναδρομή του έργου τους από τους αγώνες τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι στην Κέρκυρα στις αρχές της δεκαετίας του '80 μέχρι σήμερα.

* Προβολή του ντοκιμαντέρ «Φλέρυ - Τρελή του φεγγαριού» του Αντώνη Μποσκοΐτη.

16 Ιουλίου, Πέμπτη

* Ο Γιώργος Χρονάς μιλάει για τον Μάνο Χατζιδάκι.

* Συναυλία του νέου τραγουδοποιού Θέμου Σκανδάμη, όπου θα παρουσιάσει τον κύκλο τραγουδιών «Μακροβούτι» και ανέκδοτα τραγούδια του.

* Ακολουθούν ο Αντώνης Φραγκιαδάκης και οι Δραβίδες.

17 Ιουλίου, Παρασκευή

* Ο Δημήτρης Λέκκας μιλάει για τον Μάνο Χατζιδάκι.

* Ακολουθούν τρεις κύκλοι τραγουδιών από δημιουργούς της νεότερης γενιάς, ήτοι «Ο κόσμος ανάποδα» του Αγγελου Αγγέλου και της Εμης Σίνη, ο «Οίκος Αντοχής» και ο «Homo Logotypus» της Δανάης Παναγιωτοπούλου».

18 Ιουλίου, Σάββατο

* Ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, βασικός ερμηνευτής του έργου του Μάνου Χατζιδάκι από τα μέσα της δεκαετίας του '60, με τον Χριστόδουλο Γεωργιάδη στο πιάνο παρουσιάζουν γνωστούς αλλά και άγνωστους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι. Τη συναυλία προλογίζει και αναφέρεται στον Μάνο Χατζιδάκι και το έργο του ο συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου.

19 Ιουλίου, Κυριακή

* Ο Δημήτρης Βερνίκος μιλάει για τον Μάνο Χατζιδάκι. Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ανώγεια '79» του Δημήτρη Βερνίκου.

* Ο Βαγγέλης Μπουντούνης και η Μάρω Ραζή στον κύκλο «Ενα τραγούδι για τον Μάνο», τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι εναρμονισμένα από τον Βαγγέλη Μπουντούνη για δύο κιθάρες. Η αποκάλυψη των γιορτών του '79, ο Ψαραντώνης, κλείνει τον κύκλο των γιορτών με μια συναυλία ειδικά για την περίσταση. Ολες οι συναυλίες θα γίνουν στο θέατρο Νίκος Ξυλούρης και θα αρχίζουν στις 21.00 ακριβώς (λόγω της ραδιοφωνικής μετάδοσης).

Παραπλεύρως

1. Μεταμεσονύκτιες προβολές ταινιών με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στο μεϊντάνι: «Ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου

-«Ιστορία έρωτα και αναρχίας» της Lina Wertmuller με μουσική του Nino Rota

-«Τοπ Καπί» του Ζυλ Ντασσέν

-«Blue» του Σίλβιο Ναριζάνο

-«America, America» του Elia Kazan

-«Sweet Movie» του Dusan Makavejev

2α. Εκθεση σκίτσων του Μίνου Αργυράκη.

2β. Εκθεση φωτογραφίας από τις γιορτές που οργάνωσε στα Ανώγεια ο Μ. Χατζιδάκις το 1979, το 1980 και το 1981 του επίσημου φωτογράφου των εκδηλώσεων Κώστα Ελευθεράκη.

3. Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων η yafka records θα κυκλοφορήσει δύο δίσκους αφιερωμένους στον Μάνο Χατζιδάκι, καθώς και ένα λεύκωμα με αρχειακό υλικό από τις Γιορτές των Ανωγείων του 1979:

α. Ο κύκλος τραγουδιών του Δημήτρη Μητρόπουλου σε ποίηση Κ.Π. Καβάφη, ο κύκλος τραγουδιών του Γιάννη Χρήστου σε ποίηση Τ. S. Eliot και τρία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τις Βάκχες.

β. Σκηνική μουσική του συνθέτη Δημήτρη Λέκκα.

γ. Ο απροσδιόριστος Χατζιδάκις, συζήτηση και διάλογος για τη σημασία μιας μουσικής παράδοσης στον καιρό μας, Ανώγεια 1979.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τρία μουσικά εργαστήρια με τους Σπύρο Σακκά, Δημήτρη Λέκκα και Ross Daly.

* Παραγωγή, οργάνωση: yafka records, Γιώργος Μητρόπουλος. Τηλ. επικοινωνίας: 210-3427530, 6936478505 www.yafkarecords.gr yafkarecords@gmail.com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ο βυθός του Μεσοπολέμου
Σκανδαλοτροφείο η Ελλάς
Η τέχνη της ζωής
Το βλέμμα του χρόνου
Το κάντρο...
Γιορτές των Ανωγείων 2009
Στ' Ανώγεια γίνεται χορός
Ποίηση
Συζητήσεις για το τέλος των πραγμάτων
Συνέντευξη
Ζυράννα Ζατέλη
Από τις 4:00 στις 6:00
BLUES ROCK Μία σταθερή μουσική αξία
Ανακάλυψε και προώθησε νέους συνθέτες