Έντυπη Έκδοση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η θλίψη των δυτικών συνοικιών

Φωτογραφία του Αγγελου Μίχα από το άλμπουμ του Closer
Επίκαιρος ο τίτλος που επέλεξε ο Χρήστος Οικονόμου για τη δεύτερη συλλογή διηγημάτων του. Ηχεί σαν σλόγκαν παρηγοριάς στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα. Επίκαιρες και οι ιστορίες που διηγείται, αφού φέρνουν στο προσκήνιο τους λαϊκούς ανθρώπους των δυτικών συνοικιών, που είναι τα πρώτα θύματα της περιβόητης οικονομικής κρίσης.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • ΔΥΟ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΒΛΙΟ Οδοιπορικό θανάτου
   Σε ηλικία 74 ετών, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ συνθέτει ένα μυθοπλαστικό σύνολο αρχετυπικών διαστάσεων, όπου τα λογοτεχνικά είδη συμπλέκουν και συλλειτουργούν.
  • Στους δρόμους της απώλειας
   Ο Ζίγκφριντ Λεντς, γεννημένος τον Μάρτιο του 1926 στο Λικ της Ανατολικής Πρωσίας, ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά των γερμανών λογοτεχνών που, ορθώνοντας πνευματικό ανάστημα και αρθρώνοντας άμεσο και υπεύθυνο πολιτικό λόγο, έθεσαν τα πρότυπα μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής ταυτότητας.
  • Από τη μεταπολεμική Ευρώπη στη σύγχρονη Ισλανδία
   Ενας δεκαεφτάχρονος αγωνίζεται να επιβιώσει σ' ένα σοβιετικό στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας το 1945, ενώ στην Ισλανδία του 2007 μια δαιμόνια δικηγόρος προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση μιας ομαδικής δολοφονίας που συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
  • ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ Πού πας χωρίς αγάπη; Τα γράμματα του Κάφκα στη Φελίτσε
   Γράμμα στον πατέρα, Γράμματα στη Μίλενα, Γράμματα στην Γκρέτε, Γράμματα στην αδελφή του Οτλα και με τον περίφημο ελληνικό αναποδογυρισμένο τρόπο τώρα έχουμε στα χέρια μας τα γράμματά του που έχουν γραφτεί πρώτα, τα γράμματα στη Φελίτσε.
 • Αφιέρωμα: Ταξιδιωτική Λογοτεχνία

  • Ταξίδια σε κόσμους μαγικούς
   Από το παγωμένο Ρέικιαβικ ώς τη γραφική Μήθυμνα και από τους τουριστικούς παραδείσους της Κροατίας ώς τα τροπικά Φίτζι και την Τζέρμπα (το θρυλούμενο νησί των Λωτοφάγων) η Μοίρα, στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τη μητέρα της, έρχεται αντιμέτωπη με την αβεβαιότητα ενός αινίγματος.
  • Πόλεις και τοπία
   «Στις 10 Ιουνίου του 1867 το ατμόπλοιο «Κουάκερ Σίτι» ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό την Ευρώπη και τους Αγίους Τόπους. Ανάμεσα στους επιβάτες του βρισκόταν ένας σχετικά άγνωστος δημοσιογράφος με το όνομα Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς», ο τριαντάχρονος, τότε, Μαρκ Τουέιν.
  • Αφιέρωμα: Ταξιδιωτική Λογοτεχνία Η Ταξιδιωτική Λογοτεχνία στην Ελλάδα
   Η ταξιδιωτική γραφή δεν συνιστά λογοτεχνικό πάρεργο, αλλά πεζογραφικό είδος ή υποείδος, ως αναπλάθουσα λιγότερο ή περισσότερο φαντασιακά έναν τόπο και μια εποχή.
  • Η γοητεία των ξένων εδαφών
   Ο ταξιδιωτικός χωρόχρονος αποτελεί, συν τοις άλλοις, το διευρυμένο, ανοικτό πεδίο των σημείων, τα οποία κατά κάποιον τρόπον ξαναγράφει, μάλλον αντιγράφει κατά το δοκούν ο επιμελής συγγραφέας. Ως εξειδικευμένος ταριχευτής συγκινήσεων, καλείται να γεωγραφήσει, κατά κύριο λόγο, τη χαρμολύπη των αφιξαναχωρήσεων και τη γοητευτική παλιλλογία του άλλου κόσμου.
  • Αφιέρωμα Ταξιδιωτική Λογοτεχνία Διάβαση συνόρων
   Η επίσκεψη εξωτερικών τοπίων παραμένει μια ρυθμιστική σταθερά σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση δεικτών για τη δημιουργική συμπεριφορά του ανθρώπου στο πλαίσιο της αντικειμενικής πραγματικότητας.
  • Εκεί όπου δεν γνωρίζουμε αυτό που βλέπουμε
   Η άγνοια των κ ο ι ν ώ ν τ ό π ω ν: το αφανές, αλλά το ισχυρότερο κίνητρο για την έκπληξη της περιπλάνησης. Ο Μοντένι θεωρούσε (να μια θεμελιακή σκέψη για τη γενεαλογία της γοητείας) ότι από τα οδυνηρότερα πράγματα είναι η υποχρέωση να μένουμε κάπου, όπου αυτό το οποίο βλέπουμε το γνωρίζουμε, μας αφορά άμεσα και μας αγγίζει.
  • Αφιέρωμα Ταξιδιωτική Λογοτεχνία Οταν δεν ταξιδεύουν οι άνθρωποι, ταξιδεύουν οι τόποι
   Οι ποιητές προμηνύουν με τον τρόπο τους, αδιάφορο αν ασαφώς ή χρησμωδώς, κρυπτικά ή διαισθητικά, όσα προαισθάνονται πως θα κυοφορηθούν ή και σπερματικά ήδη τελούνται στην κοινωνία τους.
  • Ποιος χρειάζεται την ταξιδιωτική λογοτεχνία σ' έναν τόσο μικρό κόσμο;
   Με τη χαρακτηριστική ευχέρεια και εμμονή που διακρίνει τους κοινωνιολόγους να κατηγοριοποιούν τα αντικείμενα της μελέτης τους, ο Zygmunt Bauman ξεχωρίζει τους ανθρώπους της μετανεωτερικής εποχής μας σε δύο μεγάλες ομάδες: τους τουρίστες και τους πλάνητες· διευκρινίζοντας ότι «οι τουρίστες και οι πλάνητες είναι μεταφορές της σύγχρονης ζωής», γιατί «μπορεί να είναι κανείς (και συχνά όντως είναι) τουρίστας ή πλάνητας χωρίς καν να ταξιδεύει σωματικά».
  • Αφιέρωμα Ταξιδιωτική Λογοτεχνία Ενα μάθημα στην Αγορά
   Μπροστά στην είσοδο δεν υπάρχει κανείς, ούτε ένας επισκέπτης που να περιμένει να πάρει εισιτήριο. Δίπλα στην καγκελόπορτα ένα σκυλί ξαπλωμένο γυρίζει στο πλάι το κεφάλι του αδιαφορώντας για όλα.
  • Πέρα από τα όρια του λογοτεχνικού ορισμού
   Αν και ξεκίνησαν από μια ποιητική εκδοχή (την ομηρική Οδύσσεια), στους πολλούς αιώνες που ακολούθησαν, τα ελληνικά κείμενα ταξιδιωτικού περιεχομένου ουσιαστικά δεν αποτέλεσαν παρά ένα χρηστικό εργαλείο, αρχικά για την ανάπτυξη της επιστήμης και ύστερα για τη διευκόλυνση όσων μετακινούνταν στην αχανή Βυζαντινή (και ακολούθως Οθωμανική) Αυτοκρατορία.
  • Αλητείας εγκώμιο
   Η γενιά μου, όσοι δηλαδή είχαν την τύχη να ζήσουν τα παιδικά τους χρόνια στη δεκαετία του '60, έκανε τα πιο μακρινά και ωραία ταξίδια μέσ' από τα βιβλία.
  • Αφιέρωμα Ταξιδιωτική Λογοτεχνία Ο τόπος, η ιστορία, το ταξίδι
   Να αφηγηθείς ιστορία σημαίνει να διατρέξεις με το μάτι σου τόπους. Μπορείς να το κάνεις μόνο αν κάποιος το έκανε ήδη με όλο το βάρος του σώματός του, κάποιος -κάποιοι- που ο ιδρώτας του(ς), η κάποτε τσακισμένη ζωή του(ς) στα φοβερά περάσματα αναπαύτηκε οριστικά στο ήσυχο μνήμα της γλώσσας.
  • Τα «Ταξίδια ψυχής» του Μανώλη Γιαλουράκη
   Η ταξιδιωτική φιλολογία είναι, ως γνωστόν, είδος κειμένων πολύ παλαιό όσο και παραμελημένο, που, παράλληλα, παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλία.
  • Αφιέρωμα Ταξιδιωτική Λογοτεχνία Η τέχνη της μετακίνησης
   Ταξιδεύω, άρα γράφω. Λατρεύω το ταξίδι και το επιδιώκω συστηματικά. Μετακινούμαι στον χώρο και στον χρόνο, είμαι ένα σάρκινο πνεύμα που προχωρεί φορτωμένο τον εαυτό του, το ταμπεραμέντο του και όλη του την κουλτούρα. Σ' αυτή τη συνεχή μετακίνηση βρίσκω κάτι που μοιάζει με ευτυχία, την υποψία μιας ολοκλήρωσης.
  • Η βαρύτητα της ταξιδιωτικής μαρτυρίας στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου
   Περίπου πενήντα χρόνια μάς χωρίζουν από τότε που ταξίδεψε στη γενέθλια γη του ινδουισμού ο σκηνοθέτης του Θεωρήματος, μαζί με τους ιδεώδεις συντρόφους μιας ζωής, τον Αλμπέρτο Μοράβια και την Ελσα Μοράντε.
  • Το ταξίδι ξεκινάει στη φαντασία
   Τα καλύτερα ταξίδια είναι εκείνα που δεν κάναμε ποτέ με βαλίτσα και σακίδιο στον ώμο. Είναι εκείνα που ολοκληρώθηκαν στον καναπέ μας, με τα μάτια μισόκλειστα, βουλιάζοντας στον φαντασιακό χώρο ενός μύθου, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες ενός βιβλίου, φυλλομετρώντας φωτογραφίες σε περιοδικά και φυλλάδια για τόπους που ερεθίζουν τη φαντασία μας, για θρύλους που σκανδαλίζουν το θυμικό μας.
  • Ταξιδιωτικά κείμενα του Μ. Καραγάτση
   Τριάντα ένα χρόνια μετά τον θάνατο του Μ. Καραγάτση κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Καστανιώτη τα ταξιδιωτικά του κείμενα. Ο τόμος (458 σελίδες), με πρόλογο του Θανάση Νιάρχου, είχε τον εύγλωττο τίτλο Από Ανατολή σε Δύση (1991).
  • Αφιέρωμα Ταξιδιωτική Λογοτεχνία Βιβλία για ταξίδια μαγικά
   «Σε ακρογιαλιές με φίλντισι χαλίκια/ στον Μάη και στον Απρίλη των κυμάτων,/ σ' ενάλιους κήπους, σέρρες από φύκια,/ βάρκα απ' τα Βάτικα θα μας γλιστρήσει/ και μυκονιάτικο πανί πελώριο/ σε δειλινών φωτιές θα μας βυθίσει./ Σε πολιτείες βαθιές, πυκνές, πολύβουες θα μπούμε,/ στη βαθύλαλη αγορά τους...».
 • Συνέντευξη: Ραχήλ Καπόν

  • Με την πείρα εξαιρετικών εκδόσεων
   Ραχήλ Καπόν - Εκδόσεις Καπόν Από τη βεράντα του γραφείου της ατενίζει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και εμείς από τις σελίδες των βιβλίων που συνεκδίδει με τον κύριο Μωυσή Καπόν, περίπου εδώ και μία τριακονταετία, ατενίζουμε χιλιάδες έργα Τέχνης, Αρχιτεκτονικής, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, την Μαρία Καραβία να μιλά για τον Τσαρούχη κ.ά.
 • Ρώμος Φιλύρας

  • Ανέκδοτες επιστολές ενός τραγικού ποιητή
   Από τους πλέον τραγικούς ποιητές του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Διασταυρώθηκε με το φως του ήλιου το 1888 στο Δερβένι Κορινθίας και με το αιώνιο σκοτάδι στις 9 Σεπτεμβρίου του 1942, μέσα στο Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο όπου νοσηλευόταν από δεκαετίας και πλέον.
  • Ρώμος Φιλύρας, ένας θεατρίνος της ζωής
   Τι έχει μείνει, τι θα μείνει από αυτή την αλαμπουρνέζικη φιγούρα, από αυτό το μυωπικό πρόσωπο, από αυτό το τρέκλισμα μπροστά στο κάλεσμα της φύσης;
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Ταξιδεύοντας με τραγούδια
   Η οικονομική κρίση σίγουρα θα αλλάξει αρκετά το πρόγραμμα των φετινών διακοπών για πολλούς από εμάς. Συνήθειες αρκετών ετών θα περάσουν στο περιθώριο και η αναζήτηση νέων, εναλλακτικών, πιο οικονομικών τρόπων διακοπών θα είναι καθημερινά στο μυαλό μας.
  • Kinks Ενα αδικημένο συγκρότημα
   Από τις αρχές του καινούριου αιώνα άρχισε η διαδικασία της αξιολόγησης των μουσικών που εμφανίστηκαν στη δεκαετία του '60, μια και ο χρόνος, αμείλικτος, άρχισε σταδιακά να κλείνει, όπως συνηθίζει εδώ και αρκετούς αιώνες, κάθε πετυχημένη παρένθεση.
 • Μουσική

  • Εν τη ρίμα του λόγου / Μπαλλάντες
   Τα εννιά τραγούδια του δίσκου γράφτηκαν σε Παρίσι και Ντουμπρόβνικ τη διετία 1973-1974. Σε μία ιδιαίτερη για τον συνθέτη περίοδο. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του '75, με ερμηνευτές τον Πέτρο Πανδή και τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά.