Έντυπη Έκδοση

Πάρτε μέτρα εγκαίρως...

Χρήσιμες συμβουλές για συχνά «καλοκαιρινά» προβλήματα

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ξενοιασιάς και χαλάρωσης για παιδιά και γονείς. Τώρα που πλησιάζει η περίοδος των διακοπών, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά μέτρα προφύλαξης που θα μας απαλλάξουν από ορισμένα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουμε με τα παιδιά μας. Ας χαρούμε τις διακοπές μας όσο περισσότερο γίνεται, αφού προηγουμένως έχουμε θωρακίσει τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας με τα απαραίτητα προληπτικά μέσα.

Πλήρες θέμα...

 • «Καλοκαιρινά» ιατρικά προβλήματα

  • Ιατρικές οδηγίες για τις διακοπές
   Ο γενικός τίτλος προσπαθεί να συμπεριλάβει περισσότερες, όχι κατ' ανάγκην ταυτόσημες, εκδοχές. Ούτε όλες οι «διακοπές» είναι ίδιες ούτε βέβαια και όσοι τις γευθούν, προγραμματισμένες ή όχι.
  • Ξένοιαστες διακοπές με ασφάλεια
   στη θάλασσα ή στο βουνό Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Την εποχή αυτή τα σχολεία έχουν κλείσει και αυτό σημαίνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση. Είναι επίσης εποχή διακοπών στο βουνό ή στη θάλασσα.
 • Εργαζόμενοι κοντά στα 60

  • Γηράσκω αεί ...εργαζόμενος
   Υγεία και ασφάλεια σε εργαζόμενους κοντά στα 60 Ισως για κάποιους αυτή η μεταρρύθμιση που συντελέστηκε σε πιεστικά μικρό διάστημα υπό την απειλή της οικονομικής κατάρρευσης του συστήματος και χωρίς την πολυτέλεια χρόνου για την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης να αποτέλεσε πολιτική έκπληξη.
  • Τα χόμπι προλαμβάνουν τη γεροντική άνοια
   Τα χόμπι και η κοινωνικοποίηση μπορεί να προλάβουν τη γεροντική άνοια, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο American Journal of Epidimiology.
  • Το... πέσιμο σημαντικότερη αιτία ατυχημάτων
   Μελέτες δείχνουν ότι αν και οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι έχουν γενικά λιγότερα ατυχήματα, οι τραυματισμοί τους είναι συχνά πιο σοβαροί και απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης.
 • Καρκίνος του δέρματος

  • Αυξητική τάση σε κρούσματα καρκίνου του δέρματος
   Τα «μελανά» χρώματα που περιγράφουν την εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος στα αμέσως επόμενα χρόνια, συχνά σε παραγωγικές ηλικίες και στο μοντέρνο κομμάτι των ευρωπαϊκών πληθυσμών, φέτος για πρώτη φορά αντισταθμίζονται από την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα ότι για πρώτη φορά επιτυγχάνεται σημαντική παράταση ζωής των ασθενών με τις «προσωπικές» και στοχευμένες γονιδιακές θεραπείες, που κατάφεραν να αποδώσουν καρπούς ειδικά σ' αυτή την μορφή καρκίνου ύστερα από πολλές δεκαετίες έρευνας στον χώρο των γονιδιακών θεραπειών.
  • Προσοχή σε καψίματα και ηλιοθεραπεία μέχρι τα 20
   Τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών στον ελληνικό πληθυσμό για τους παράγοντες που δημιουργούν προδιάθεση στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος παρουσιάστηκαν στο συνέδριο από την ελληνική ερευνητική ομάδα του Τμήματος Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή και πρόεδρο του συνεδρίου Αλέξανδρο Στρατηγό.
 • Ογκολογία

  • 46ο Συνέδριο Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας Νέα όπλα στη φαρέτρα της χημειοθεραπείας
   Η βελτίωση της επιβίωσης κατά 5,5 μήνες που επέδειξε το ζολεδρονικό οξύ σε αυτή τη μελέτη με σχεδόν 2.000 ασθενείς, ήταν ανεξάρτητη της επίδρασης του σκευάσματος στις σκελετικές επιπλοκές (γνωστές και ως σκελετικά συμβάματα ή SRE).
 • Άλλες ειδήσεις

  • 5 φορές λιγότερη ακτινοβολία για τη θεραπεία των παιδιατρικών αρρυθμιών
   Στο ελάχιστο περιορίζεται η χρήση της ακτινοβολίας για τη θεραπεία των παιδιατρικών αρρυθμιών, σύμφωνα με νέα μέθοδο που εφαρμόζει το Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, το μοναδικό στην Ελλάδα πλήρως εξοπλισμένο κέντρο αντιμετώπισης παιδιατρικών αρρυθμιών.
  • Hot stone massage Μασάζ με ηφαιστειογενείς πέτρες
   Το hot stone massage, το δημοφιλέστατο σε όλο τον κόσμο πλέον μασάζ, το οποίο «χαϊδεύει» την ψυχή και το σώμα, είναι μία μέθοδος που συνδυάζει τα οφέλη των τεχνικών του μασάζ και των ιδιοτήτων των ηφαιστειακών πετρών. Μια εξωτική θεραπεία χιλιετιών, η οποία απελευθερώνει τη συσσωρευμένη ενέργεια από τα σημεία chakra του σώματος συνδυάζοντας θερμές ηφαιστειακές πέτρες και αιθέρια έλαια.
  • Ρευματικές παθήσεις
   Οι ρευματικές παθήσεις είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και της σπονδυλικής στήλης. Αρκετές ρευματικές παθήσεις, όπως π.χ. οι αυτοάνοσες, προσβάλλουν και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα αγγεία, τα νεύρα κ.λπ.
  • «Προσωποποιημένα» τα νέα φάρμακα
   Απρόσμενη επιτυχία στις «προσωπικές» γονιδιακές θεραπείες φέρνουν στην πράξη ερευνητικές προσπάθειες δεκαετιών.
  • «Αγαπητό μου ημερολόγιο»
   Κρατήστε ημερολόγιο αν θέλετε να αποφύγετε τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο «American Journal of Gastroenterology».
  • Ο εμβολιασμός, ο μόνος τρόπος πρόληψης της HPV λοίμωξης
   Τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο 8ο Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κολποσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ανάγκασαν τους επιστήμονες να υποστηρίξουν ότι η HPV λοίμωξη αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία των νεαρών κοριτσιών όσο και των μεγαλύτερων γυναικών.
  • Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια
   Υποφέρετε από κιρσούς, πόδια πρησμένα με αίσθημα βάρους και πόνο; Τα συχνότερα προβλήματα των ποδιών παρουσιάζονται από την υπερβολική λίμναση του αίματος μέσα στις φλέβες και τη συγκέντρωση υγρού μέσα στους ιστούς. Η πιο συχνή διαταραχή των φλεβών είναι οι κιρσοί. Πρόκειται για «διεσταλμένες» φλέβες που είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης και της διόγκωσης μιας φυσιολογικής φλέβας στο επιφανειακό φλεβικό σύστημα.
  • Επανάσταση στη μάχη κατά του νευροπαθητικού πόνου
   Ο νευροπαθητικός πόνος είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη στην αντιμετώπισή της κατάσταση, καθώς αποτελεί συνέπεια βλάβης των νεύρων, η οποία μπορεί να προκληθεί από ένα σύνολο διαφορετικών παθήσεων, φαρμάκων και χειρουργικών ή τραυματικών κακώσεων.
  • Gastroenterology Summer School στην Αθήνα
   Στις 4-9 Σεπτεμβρίου 010, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Aquamarina, στο Μάτι Αττικής, για πρώτη φορά στη χώρα μας το Gastroenterology Summer School, το οποίο αποτελεί μία από τις κορυφαίες εκπαιδευτικές διοργανώσεις της European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition (ESPGHAN).
  • Πολυ-εθισμένες προσωπικότητες
   Πορευόμαστε από τη γέννηση μέχρι την τελευταία μας πνοή σαν όντα που τους αφαιρέθηκε εξαρχής η δυνατότητα να πιστεύουν ότι είναι ψυχές αθάνατες που κατοικούν προσωρινά σε υλικά σώματα, ότι είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και με την Υπαρξη και ότι όλα αποτελούν μέρος μιας ανώτερης συμπαντικής σοφίας.
  • Η αδύναμη μνήμη μπορεί να είναι κληρονομική
   Σύμφωνα με νέα επιστημονική δημοσίευση στο Cell, μία παραλλαγή ενός γονιδίου που σχετίζεται με τη μνήμη συνδέεται με την αμυδρή ανάμνηση των περασμένων γεγονότων. «Η έρευνα εξερεύνησε το συγκεκριμένο γονίδιο -γνωστό ως BDNF-, που εμφανίζεται με δύο παραλλαγές στους ανθρώπους και επηρεάζει το πόσο καλά θυμόμαστε τα πράγματα», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, νευρολόγος δρ Daniel Wainberger, επικεφαλής του τμήματος κλινικών εγκεφαλικών διαταραχών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.