Έντυπη Έκδοση

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Πράσινο φως για τα «4» νέα Εφετεία

Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση των τεσσάρων νέων περιφερειακών Εφετείων, με γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που προοιωνίζεται νέο γύρο αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες.

Αναμένεται νέος γύρος αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες για την ίδρυση των «4» Εφετείων Αναμένεται νέος γύρος αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες για την ίδρυση των «4» Εφετείων Μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -που είχε μπλοκάρει τα προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση Εφετείων στο Ηράκλειο της Κρήτης, το Αγρίνιο, τη Χαλκίδα και τη Μυτιλήνη, διότι είχαν στηριχθεί σε παρωχημένη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου που δεν είχε λάβει υπόψη της όλα τα κριτήρια για τον ορθολογικό χάρτη των δικαστηρίων- η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου επανήλθε στην εξέταση του θέματος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χρ. Καστανίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρεοπαγίτες είπαν ναι στην ίδρυση των Εφετείων, κρίνοντας ότι είναι δυνατή η στελέχωσή τους στο πλαίσιο του υπάρχοντος συνολικού αριθμού δικαστικών λειτουργών και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στα Εφετεία εκείνα από τα οποία θα αφαιρεθούν δικαστές για να επανδρώσουν τα νέα δικαστήρια. Η ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο πέρασε αλλά με ισχυρή μειοψηφία.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου πριν από δύο χρόνια, επί υπουργίας Σωτ. Χατζηγάκη, είχε γνωμοδοτήσει και πάλι θετικά, αλλά μετά τις ασφυκτικές πιέσεις βουλευτών, δημάρχων, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, που διαφωνούσαν με τις προτεινόμενες λύσεις, η διευθέτηση του θέματος μετατέθηκε για το μέλλον.

Το ίδιο συνέβη όταν δρομολόγησε τις σχετικές διαδικασίες και ο Χρ. Καστανίδης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Πάτρας κήρυξε αποχή αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο, ενώ έντονες υπήρξαν και οι αντιδράσεις στο Δήμο Μεσολογγίου, ο οποίος αξιώνει για την ίδρυση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας να έχει έδρα την ιερή πόλη και πρωτεύουσα του νομού. Οσο για την ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο, αποτελεί casus belli για τους Χανιώτες. Οι δικηγόροι των Χανίων απείχαν για πολλές ημέρες από τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Τα σχέδια Π.Δ., που έχουν κριθεί παράνομα από το ΣτΕ, συνυπέγραφαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. Προέβλεπαν ότι η λειτουργία των Εφετείων θα άρχιζε στις 16.9.2010 και θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό με 388.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σχετικά θέματα: Δικαιοσύνη
«Μην αχρηστεύετε την προφυλάκιση»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ιδιωτικοποίησαν τους πεζόδρομους
Σε κλοιό τραπεζοκαθισμάτων
Φάκελος: Εθελοντισμός και Περιβάλλον
Πράσινοι σωματοφύλακες
Επιστολή στην «Ε»
Περίεργη επιστολή για τη βόμβα στον Χρυσοχοΐδη
Δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Παραδοχή Κορκονέα για τη χρήση όπλου
Δικαιοσύνη
Πράσινο φως για τα «4» νέα Εφετεία
«Μην αχρηστεύετε την προφυλάκιση»
Εκπαίδευση
Βάσεις: σε πορεία πτωτική
«Προσοχή στις διαφημίσεις των πρώην κολεγίων»
Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές
Παναγία Σουμελά
88 χρόνια μετά
Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Βιβλία που μιλάνε
Επανεξέταση δασικών χαρτών
Εχεις αντιρρήσεις; Δασόσημο
Συμπόσιο για τον εθελοντισμό
Εθελοντισμός: υπόθεση Δημοκρατίας
Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Περιέθαλψαν 173.000 Αϊτινούς, 11.000 επεμβάσεις
Άλλες ειδήσεις
Από Δευτέρα στις τράπεζες για τους ημιυπαίθριους
Ευρωκοινοβούλιο: Χωρίς σήμανση τα μεταλλαγμένα!
34 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»
Ερευνα για τις συνθήκες θανάτου
Για δανεικά - τόκους σκότωσε την 70χρονη
Μέσα μεταφοράς σε άλλη εποχή...
Σε αργία για οικονομική ζημιά στο δήμο
Μείωση τουριστών σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, αύξηση σε Κω, Ρόδο