Έντυπη Έκδοση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΕΝΤΕ ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ - ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ

«Μην αχρηστεύετε την προφυλάκιση»

Οδηγίες προς εισαγγελείς και ανακριτές προκειμένου να εξαντλούν όλα τα περιθώρια και τις ευχέρειες που τους παρέχει ο νέος νόμος Καστανίδη για την εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής κράτησης δίνει με πολυσέλιδη εγκύκλιό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες.

Παράλληλα, αφήνει έμμεσες αιχμές κατά του νομοθετήματος, σημειώνοντας ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η προσωρινή κράτηση διατάσσεται υπό ελαστικότερες προϋποθέσεις.

Με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης επήλθε σημαντική μεταβολή στο καθεστώς των προφυλακίσεων, καθώς εξειδικεύτηκαν οι προϋποθέσεις για την επιβολή τους, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της καταχρηστικής εφαρμογής του μέτρου που οδηγούσε για ψύλλου πήδημα ανθρώπους στη φυλακή με αναιτιολόγητες αποφάσεις.

Τώρα ο κ. Τέντες, ερμηνεύοντας τη νέα ρύθμιση, εφιστά την προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών και τους προτρέπει να μην αχρηστεύσουν το μέτρο της προσωρινής κράτησης, επικαλούμενος την εγκληματικότητα και τη δυσφορία που επικρατεί στην κοινή γνώμη για την επιεική μεταχείριση κατηγορουμένων για βαριά κακουργήματα.

«Ανεξάρτητα», αναφέρει στην εγκύκλιό του, «από τις όποιες στρεβλώσεις και υπερβολές του παρελθόντος κατά την εφαρμογή της διάταξης, η νομοθετική μεταβολή που μεσολάβησε δεν πρέπει να οδηγήσει τους εφαρμοστές του νόμου σε εσφαλμένα συμπεράσματα για τον σκοπό του νόμου και να καταλήξει στην αχρήστευση ενός μέτρου δικονομικού καταναγκασμού, το οποίο, υπό αρκετά ελαστικότερες προϋποθέσεις, έχει υιοθετηθεί στις νομοθεσίες όλων των χωρών της Ευρώπης.

Με δεδομένη την καθημερινά διαπιστούμενη ποσοτική και ποιοτική μετεξέλιξη της εγκληματικότητας, ο εφαρμοστής του νόμου επιβάλλεται να ελέγξει με νηφαλιότητα την συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων επιβολής του μέτρου αυτού, κινούμενος πάντοτε εντός των πλαισίων του νόμου, εξαντλώντας όμως όσα περιθώρια και ευχέρειες του παρέχει αυτός».

Μάλιστα, υποδεικνύει στους εισαγγελείς όσον αφορά τις περιπτώσεις των βαρύτερων κακουργημάτων (ανθρωποκτονίες, εμπορία ναρκωτικών, ένοπλες ληστείες, βιασμοί) να εκμεταλλεύονται τις διατάξεις του νόμου που προβλέπουν την προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου όταν κριθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να διαπράξει νέες πράξεις, με βάση τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος. «Η κρίση αυτή», τονίζει, «είναι κρίση πιθανότητας που ενέχει αοριστία και αφήνει αρκετά περιθώρια για την επιβολή του μέτρου, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Επίσης ζητεί από τις ανακριτικές αρχές να εξετάζουν προσεκτικά εάν ο κατηγορούμενος είναι «γνωστής διαμονής στη χώρα», διότι διαφορετικά μπορεί να στηριχθεί η προφυλάκισή του, εφόσον είναι και ύποπτος φυγής. Η ύπαρξη μισθωτήριου εγγράφου κατοικίας, η άσκηση εκ μέρους του κατηγορουμένου επαγγελματικής δραστηριότητας στον συγκεκριμένο τόπο κ.λπ. είναι, σύμφωνα με τον κ. Τέντε, στοιχεία που αποδεικνύουν τη σταθερότητα της κατοικίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Σχετικά θέματα: Δικαιοσύνη
Πράσινο φως για τα «4» νέα Εφετεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ιδιωτικοποίησαν τους πεζόδρομους
Σε κλοιό τραπεζοκαθισμάτων
Φάκελος: Εθελοντισμός και Περιβάλλον
Πράσινοι σωματοφύλακες
Επιστολή στην «Ε»
Περίεργη επιστολή για τη βόμβα στον Χρυσοχοΐδη
Δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Παραδοχή Κορκονέα για τη χρήση όπλου
Δικαιοσύνη
Πράσινο φως για τα «4» νέα Εφετεία
«Μην αχρηστεύετε την προφυλάκιση»
Εκπαίδευση
Βάσεις: σε πορεία πτωτική
«Προσοχή στις διαφημίσεις των πρώην κολεγίων»
Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές
Παναγία Σουμελά
88 χρόνια μετά
Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Βιβλία που μιλάνε
Επανεξέταση δασικών χαρτών
Εχεις αντιρρήσεις; Δασόσημο
Συμπόσιο για τον εθελοντισμό
Εθελοντισμός: υπόθεση Δημοκρατίας
Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Περιέθαλψαν 173.000 Αϊτινούς, 11.000 επεμβάσεις
Άλλες ειδήσεις
Από Δευτέρα στις τράπεζες για τους ημιυπαίθριους
Ευρωκοινοβούλιο: Χωρίς σήμανση τα μεταλλαγμένα!
34 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»
Ερευνα για τις συνθήκες θανάτου
Για δανεικά - τόκους σκότωσε την 70χρονη
Μέσα μεταφοράς σε άλλη εποχή...
Σε αργία για οικονομική ζημιά στο δήμο
Μείωση τουριστών σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, αύξηση σε Κω, Ρόδο