Έντυπη Έκδοση

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

Παραδοχή Κορκονέα για τη χρήση όπλου

«Μέσα στην πόλη όπου κι αν πυροβολήσεις ενδέχεται να χτυπήσεις κάποιον»

Λίγα μόνο λεπτά της ώρας, πριν υποστεί εξονυχιστική εξέταση στη συνέχεια από την πρόεδρο του Δικαστηρίου, διήρκεσε χθες η αυθόρμητη (σ.σ. με την έννοια ότι είπε ο ίδιος όσα επιθυμούσε, χωρίς διακοπή) απολογία του Επαμεινώνδα Κορκονέα σε σχέση με την περιγραφή των γεγονότων που κατέληξαν στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Επ. Κορκονέας στην απολογία του: «Δεν θυμάμαι τι ακριβώς κινήσεις έκανα...» Επ. Κορκονέας στην απολογία του: «Δεν θυμάμαι τι ακριβώς κινήσεις έκανα...» Ο ειδικός φρουρός, από το βόλι του οποίου έχασε τη ζωή του ο έφηβος μαθητής, επικαλούμενος τη σύγχυση και τον πανικό που υποστηρίζει ότι είχε υποστεί, παραχώρησε μια απολύτως νεφελώδη, ασαφή, απολογία, την οποία χαρακτηρίζουν οι φράσεις «δεν θυμάμαι, δεν μπορώ να πω με σιγουριά, δεν το συγκράτησα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι χθες, περιγράφοντας τις επιθέσεις που υποστηρίζει ότι δέχτηκαν με τον συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη, για πρώτη φορά επιχείρησε να καταδείξει ότι λίγο πριν από τους πυροβολισμούς υπήρξε διπλό μέτωπο επιτιθέμενων. Αναφέρθηκε μάλιστα σε τρεις επιθέσεις παρ' ότι, όπως του επισημάνθηκε από την πρόεδρο, αυτό διαψεύδεται από την ενημέρωση που ο ίδιος είχε κάνει την ώρα των γεγονότων προς το Κέντρο της Αμεσης Δράσης. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι δεν μίλησε για ρίψη μολότοφ, ισχυρισμό τον οποίο είχε προβάλει στο στάδιο της ανάκρισης, ενώ «κατέβασε» και τον αριθμό των νεαρών που φέρεται να κινήθηκαν εναντίον τους από τριάντα σε... δέκα με δεκαπέντε.

Για το κρισιμότερο όλων στάδιο, δηλαδή την ώρα των πυροβολισμών, είπε χαρακτηριστικά: «Τη στιγμή που πηγαίναμε εκεί αισθανόμουν ότι πήγαινα να κάνω το καθήκον μου. Ξαφνικά αισθάνθηκα εγκλωβισμένος, έβγαλα το πιστόλι μου και πυροβόλησα. Δύο φορές απ' ό,τι θυμάμαι. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν πυροβόλησα τρίτη φορά. Μετά κατάλαβα ότι έκανα χρήση του όπλου και συγκλονίστηκα». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ενημερώθηκε για το τραγικό αποτέλεσμα της... παρορμητικής του κίνησης, όπως τη χαρακτήρισε, πολλή ώρα αργότερα και αφού είχαν ήδη με τον Σαραλιώτη οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ.

Εύλογα λοιπόν και η πρόεδρος της έδρας, Αντζελίτα Παπαβασιλείου, τον ρώτησε:

«Γιατί ήσασταν συγκλονισμένος; Σας φόβισε συναισθηματικά η χρήση του όπλου; Ή δεν είχατε ακόμη συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί, γι' αυτό και δεν ενημερώσατε το Κέντρο;».

Κορκονέας: «Μέσα στην πόλη όπου κι αν πυροβολήσεις ενδέχεται να χτυπήσεις κάποιον!» απάντησε, ορίζοντας έτσι ο ίδιος την εγκληματική διάσταση της πράξης του.

Πρόεδρος: «Αφού εσείς δεν ξέρατε το δυσάρεστο αποτέλεσμα».

Κορκονέας: «Το γεγονός ότι βγαίνει το όπλο από τη θήκη είναι ακραία λύση. Και για μένα ήταν πρωτόγνωρο, γιατί δεν ήμουν εξοικειωμένος με τη βία».

«Λυπάμαι» και λυγμοί

Ηταν γύρω στις 10.30 χθες το πρωί όταν ο Επαμεινώνδας Κορκονέας πήρε θέση στο βήμα... Δύο δρασκελιές πιο πίσω η υπερήλικη γιαγιά του Αλέξανδρου, που το μοιραίο βράδυ είχε κάνει 38 κλήσεις στο κινητό τού εγγονού της μη γνωρίζοντας ότι το παιδί είχε εκπνεύσει ακαριαία από πυροβολισμό· κάθεται στις πρώτες σειρές του ακροατηρίου... ακουμπά το ένα χέρι στην πατερίτσα με την οποία μετακινείται και το άλλο στα γόνατα της κόρης της. Της τραγικής μάνας. Οσην ώρα ο κατηγορούμενος μιλά, αυτή κρατά πάνω στην καρδιά της μια φωτογραφία του 15χρονου αδικοχαμένου παιδιού και πνίγει τους λυγμούς της. Στωική και αξιοπρεπής, όπως και οι γονείς του Αλέξανδρου, αντίκρισε με πόνο ψυχής, κατά την επίδειξη των πειστηρίων, τα ρούχα που εκείνο το βράδυ φορούσε ο λατρεμένος της εγγονός. Καθώς και το περίστροφο από το οποίο βγήκε η φονική σφαίρα.

Κομπιάζοντας και με σιγανή φωνή, ο κατηγορούμενος άρχισε να μιλά. Πρώτα για την πορεία του στη ζωή, την οικογένειά του και τέλος για το τραγικό βραδυ.

«Θέλω να πω, λυπάμαι για ό,τι έγινε... Βρεθήκαμε όλοι σε δύσκολες στιγμές, η οικογένειά μου, σίγουρα και η οικογένεια του παιδιού», είπε και ξέσπασε σε λυγμούς.

Χωρίς να αποφύγει στη συνέχεια και την περιβόητη φράση συμψηφισμού της δικής του κατάστασης με την απώλεια μιας ζωής, την οποία είχε εκστομίσει και κατά την έναρξη της δίκης.

«Τα θύματα είμαστε εγώ κι αυτός. Το παιδί κι εγώ. Αυτό είναι νεκρό κι εγώ είμαι εδώ που είμαι. Μακάρι να βρισκόμουν εγώ στη θέση του. Πεθαίνω κάθε ώρα, κάθε λεπτό... Συμμερίζομαι τον πόνο της οικογένειας», είπε.

Στη συνέχεια, έπειτα από παρότρυνση της προέδρου, άρχισε να μιλά για το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008. Ηταν όμως τόσο σύντομος και ασαφής, με αποτέλεσμα να δεχθεί βροχή ερωτήσεων από την πρόεδρο για κάθε σημαντική λεπτομέρεια αλλά κυρίως για σημεία των ισχυρισμών του που έρχονται σε αντίφαση με μάρτυρες αλλά ακόμη και με τις επίσημες καταγραφές της επικοινωνίας του με το Κέντρο. Και ως προς τα λεπτά της ώρας που διήρκεσε το περιστατικό, όμως, ο κατηγορούμενος ήρθε σε «κόντρα» με τους καταγεγραμμένους χρόνους, όπως προκύπτουν από την επικοινωνία του περιπολικού το οποίο οδηγούσε με το Κέντρο Αμεσης Δράσης.

«Δεν θυμάμαι τι ακριβώς κινήσεις έκανα πάνω στην ταραχή μου, δεν συγκράτησα χαρακτηριστικά, δεν θυμάμαι αν διαβίβασα στο Κέντρο κάτι άλλο, δεν θυμάμαι αν είχαμε φορητό ασύρματο, δεν θυμάμαι ποιος είχε χρεωθεί τη χειροβομβίδα κρότου- λάμψης» είναι χαρακτηριστικά μερικές από τις απαντήσεις του.

Η απολογία του συνεχίζεται τη Δευτέρα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αλέξης Γρηγορόπουλος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ιδιωτικοποίησαν τους πεζόδρομους
Σε κλοιό τραπεζοκαθισμάτων
Φάκελος: Εθελοντισμός και Περιβάλλον
Πράσινοι σωματοφύλακες
Επιστολή στην «Ε»
Περίεργη επιστολή για τη βόμβα στον Χρυσοχοΐδη
Δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Παραδοχή Κορκονέα για τη χρήση όπλου
Δικαιοσύνη
Πράσινο φως για τα «4» νέα Εφετεία
«Μην αχρηστεύετε την προφυλάκιση»
Εκπαίδευση
Βάσεις: σε πορεία πτωτική
«Προσοχή στις διαφημίσεις των πρώην κολεγίων»
Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές
Παναγία Σουμελά
88 χρόνια μετά
Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Βιβλία που μιλάνε
Επανεξέταση δασικών χαρτών
Εχεις αντιρρήσεις; Δασόσημο
Συμπόσιο για τον εθελοντισμό
Εθελοντισμός: υπόθεση Δημοκρατίας
Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Περιέθαλψαν 173.000 Αϊτινούς, 11.000 επεμβάσεις
Άλλες ειδήσεις
Από Δευτέρα στις τράπεζες για τους ημιυπαίθριους
Ευρωκοινοβούλιο: Χωρίς σήμανση τα μεταλλαγμένα!
34 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»
Ερευνα για τις συνθήκες θανάτου
Για δανεικά - τόκους σκότωσε την 70χρονη
Μέσα μεταφοράς σε άλλη εποχή...
Σε αργία για οικονομική ζημιά στο δήμο
Μείωση τουριστών σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, αύξηση σε Κω, Ρόδο