Έντυπη Έκδοση

Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές

Τη θέσπιση βαθμολογικών κριτηρίων και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών περιλαμβάνει, όπως αναμενόταν, το νέο σύστημα για τις μετεγγραφές που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Το νέο καθεστώς, που θα ισχύσει από την ερχόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά, στηρίζεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων όπως τα μόρια εισαγωγής, η αναλογία με τον αριθμό εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα και η ομαδοποίηση τμημάτων ανά γεωγραφική περιοχή. Βάσει αυτών, οι ενδιαφερόμενοι θα πηγαίνουν στην (ευρύτερη) περιοχή αλλά ενδεχομένως όχι στο τμήμα που επιθυμούν, τα αδέλφια όπου θέλουν πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης ενώ οι οικονομικά ασθενέστεροι εντάσσονται σε ποσοτικούς περιορισμούς (4% επί του συνόλου των εισακτέων).

Σκοπός των αλλαγών, που θα κατατεθούν με τη μορφή τροπολογίας στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τη Διά Βίου Μάθηση (σ.σ. βρίσκεται τώρα στη Μορφωτικών Υποθέσεων), είναι να ελεγχθούν τα φαινόμενα διόγκωσης των μετεγγραφών (βλ. τρίτεκνοι κ.ά.) και να αποφορτιστούν τα ιδρύματα των αστικών κέντρων αλλά «χωρίς να θιγούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους», όπως επισημαίνει το υπουργείο. Είναι ενδεικτική η αναφορά του στη σχετική ανακοίνωση: «Ο ρυθμίσεις αφενός θα σέβονται τον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους και αφετέρου θα ενισχύουν τη σωστότερη λειτουργία των ιδρυμάτων» ενώ τονίζει: «Καθίσταται δε σαφές ότι οι αλλαγές αυτές δεν θίγουν καμία κατηγορία μετεγγραφομένων».

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τους νεοεισαχθέντες και όχι φοιτητές-σπουδαστές προχωρημένων εξαμήνων (από τρίτο και με προϋπόθεση επιτυχίας μαθημάτων), όπως προέβλεπε το παλιό καθεστώς. Οπερ σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ταυτόχρονα με την εισαγωγή τους στις σχολές.

Αναλυτικά, προβλέπεται:

- Η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους επιτρέπεται εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000―, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

- Τα αδέλφια μπορούν να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης. Σκοπός του υπουργείου «να απαλλαχθούν οι οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών». Εξαιρούνται, βέβαια, οι οικογένειες που έχουν ήδη το ένα παιδί να φοιτά σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Με άλλα λόγια, γίνεται πιο ευέλικτο το πλαίσιο αφού πολλές οικογένειες θα μπορέσουν να προβούν σε έναν σίγουρο προγραμματισμό. Από την άλλη, όμως, άτυχοι όσοι έχουν ήδη παιδί που φοιτά σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να κοιτάξουν αν εμπίπτουν στις άλλες διατάξεις του σχεδίου.

- Οι μετεγγραφόμενοι ισοκατανέμονται στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Δηλαδή, αν ένα παιδί τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας ζητήσει μετεγγραφή στην Αθήνα, αν πέτυχε υψηλό βαθμό θα πάει στο τμήμα επιλογής του, αν όχι, τότε θα μετεγγραφεί στο αντίστοιχο άλλου ιδρύματος, πάντα στην Αθήνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Εκπαίδευση
Βάσεις: σε πορεία πτωτική
«Προσοχή στις διαφημίσεις των πρώην κολεγίων»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ιδιωτικοποίησαν τους πεζόδρομους
Σε κλοιό τραπεζοκαθισμάτων
Φάκελος: Εθελοντισμός και Περιβάλλον
Πράσινοι σωματοφύλακες
Επιστολή στην «Ε»
Περίεργη επιστολή για τη βόμβα στον Χρυσοχοΐδη
Δίκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Παραδοχή Κορκονέα για τη χρήση όπλου
Δικαιοσύνη
Πράσινο φως για τα «4» νέα Εφετεία
«Μην αχρηστεύετε την προφυλάκιση»
Εκπαίδευση
Βάσεις: σε πορεία πτωτική
«Προσοχή στις διαφημίσεις των πρώην κολεγίων»
Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές
Παναγία Σουμελά
88 χρόνια μετά
Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Βιβλία που μιλάνε
Επανεξέταση δασικών χαρτών
Εχεις αντιρρήσεις; Δασόσημο
Συμπόσιο για τον εθελοντισμό
Εθελοντισμός: υπόθεση Δημοκρατίας
Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Περιέθαλψαν 173.000 Αϊτινούς, 11.000 επεμβάσεις
Άλλες ειδήσεις
Από Δευτέρα στις τράπεζες για τους ημιυπαίθριους
Ευρωκοινοβούλιο: Χωρίς σήμανση τα μεταλλαγμένα!
34 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»
Ερευνα για τις συνθήκες θανάτου
Για δανεικά - τόκους σκότωσε την 70χρονη
Μέσα μεταφοράς σε άλλη εποχή...
Σε αργία για οικονομική ζημιά στο δήμο
Μείωση τουριστών σε Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, αύξηση σε Κω, Ρόδο