Έντυπη Έκδοση

Ο καπιταλισμός είναι γυμνός

Τον Νοέμβριο του 2008, αφού είχε ήδη ξεσπάσει η κρίση στις ΗΠΑ, παρασέρνοντας την παγκόσμια οικονομία στην ύφεση, η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ επισκέφθηκε τη φημισμένη σχολή του London School of Economics.

Εκεί, αφού παρακολούθησε τη διάλεξη ενός καθηγητή της σχολής, του Λουίς Γκαρισάνο, σχετικά με την κρίση και τις επιπτώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο, ρώτησε το αναμενόμενο: «Πώς είναι δυνατόν να μην το έχει προβλέψει κανείς;»

Πραγματικά, η απορία που εξέφρασε ήταν στα χείλη όλων. Πώς όλοι οι διάσημοι οικονομολόγοι που βεβαίωναν ότι η οικονομία ανεβαίνει σταθερά και πως όλοι οι μαέστροι που προωθούσαν την ιδέα της ελεύθερης αγοράς έπεσαν έξω; Ο Χα-Τζουν Τσανγκ, ο κορεάτης καθηγητής πολιτικής οικονομίας της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, που υπήρξε και σύμβουλος του προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα και τον προέτρεψε να αγνοήσει τις πολιτικές του ΔΝΤ, εξηγεί στη μελέτη του για τις «23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό» (Εκδόσεις Καστανιώτη, μετάφραση Τάσος Σαμουηλίδης) γιατί αυτή η κρίση που «οι συνέπειές της θα είναι αισθητές για πολλά χρονια» δεν προέκυψε από κάποια ιστορική συγκυρία ούτε από ένα ατύχημα. Ηταν μια συνειδητή πορεία προς την καταστροφή που οφείλεται, όπως εξηγεί ο Τσανγκ, «στην ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς που κυριάρχησε στον πλανήτη από τη δεκαετία του '80». Γι' αυτό και η ιστορία του με την Ελισάβετ δεν είναι παρά η αφορμή για να μιλήσει για μια καταστροφική οικονομική επιλογή.

Οταν ο στοχαστής Νόαμ Τσόμσκι χαρακτηρίζει τη μελέτη του Τσανγκ «διαφωτιστική», ξέρει τι λέει. Ο Τσανγκ δεν είναι πολέμιος αυτού του οικονομικού συστήματος, όπως άλλωστε διατείνεται και στην εισαγωγή του βιβλίου. Εχει μελετήσει εντελώς διαφορετικούς στοχαστές, από τον Κέινς και τον Μαρξ ώς τον Χάγεκ, και επιθυμεί να διαλύσει τις αυταπάτες γύρω από τη λειτουργία του καπιταλισμού. Οχι για να τον απορρίψει συλλήβδην ως σύστημα, αλλά για να δείξει μέσα από είκοσι τρεις θέσεις που συνδέονται μεταξύ τους, την αναποτελεσματικότητα αυτού του οικονομικού μοντέλου και να προτείνει μια σειρά από ρεαλιστικές λύσεις σε μια εποχή όπου η απορύθμιση του συστήματος είναι κάτι παραπάνω από φανερή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Λογοτεχνία
Σκληρές αλήθειες
Ο γύρος του κόσμου σε 300 σελίδες
Το σταλινικό όνειρο της διάχυσης του πλούτου
Η επόμενη μέρα
Η σκλαβιά της ελεύθερης αγοράς
Για το ίδιο θέμα
Το σταλινικό όνειρο της διάχυσης του πλούτου
Η επόμενη μέρα
Η σκλαβιά της ελεύθερης αγοράς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Ο καπιταλισμός είναι γυμνός
Σκληρές αλήθειες
Ο γύρος του κόσμου σε 300 σελίδες
Το σταλινικό όνειρο της διάχυσης του πλούτου
Η επόμενη μέρα
Η σκλαβιά της ελεύθερης αγοράς
Εικαστικά
Ο φίλος μου ο Πικάσο
Κινηματογράφος
Ξένες ταινίες, ελληνικά διλήμματα
Ο Σοσιαλισμός κατά Γκοντάρ
Το Χόλιγουντ κολλάει ένσημα
Υπουργείο Πολιτισμού
ΥΠΠΟΤ: Χάρτης για λιγότερη γραφειοκρατία
Θέατρο
Ιλαροτραγωδία με αιχμές
«Κλυταιμνήστρα» με γόβες και αδιάβροχο
Περιβάλλον
Η πασαρέλα
Συνέντευξη: Χόφες Σέχτερ
«Η τέχνη δημιουργεί ενώ η πολιτική μιλάει»
Χορός
Ποιούς θα δούμε στην Καλαμάτα
Μουσική
Μουσικά γενέθλια στη Σάνη
Συνέντευξη: Δήμητρα Γαλάνη
«Καιρός να ενηλικιωθούμε»
Οπερα
Οι άγνωστες ντίβες