Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κλείνουν παράθυρα για δόμηση εκτός σχεδίου

Στην περιοχή της Αττικής αποκλείεται πλέον κατηγορηματικά η έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδα με εμβαδόν μικρότερο των 4 στρεμμάτων

Κατάργηση όλων των σημερινών παρεκκλίσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές της περιφέρειας Αττικής, που σήμερα επιτρέπουν την έκδοση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδα με εμβαδόν κάτω των 4 στρεμμάτων, θα θεσπίζει το νέο Ρυθμιστικό που αναμένεται να δοθεί σύντομα σε διαβούλευση.

Εντάσσεται στη βασική αρχή του εθνικού χωροταξικού, που αποτελεί νόμο του κράτους και προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης στο σύνολο της χώρας.

Ο νέος κανόνας, με τα έως τώρα δεδομένα, θα προβλέπει όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα και θα θεωρεί παρέκκλιση μόνον τα 4 στρέμματα, που σήμερα αποτελούν τον κανόνα. Ειδικά για τις προστατευόμενες ζώνες, όπως οι σημαντικοί ορεινοί όγκοι, θα θεσπίζει τα 40 στρέμματα.

Η ανατροπή αυτή αφορά κυρίως τη βορειοανατολική Αττική που περιλαμβάνει όλη τη ζώνη από τη Ραφήνα έως τον Ωρωπό και την εθνική οδό Αθηνών, την πρώην νομαρχία δυτικής Αττικής με εξαίρεση μια ζώνη στον Ασπρόπυργο, καθώς και όλα τα νησιά που ανήκουν στην περιφέρια Αττικής. Εκεί σήμερα αρκούν δύο στρέμματα, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις που το ακίνητο υφίσταται πριν από το 1969 και «βλέπει» σε επαρχιακό ή δημοτικό δρόμο μπορεί να κατέβει και στα 750 μέτρα.

Με το ισχύον καθεστώς επικρατεί το πλήρες αλαλούμ. Νόμο με πολλά «παραθυράκια» και ειδικά διατάγματα δημιουργούν ένα καθεστώς που κυριολεκτικά θεριεύει το περίφημο «γρηγορόσημο» και τις κάτω από το τραπέζι συναλλαγές των πολιτών με τις πολεοδομίες. Σήμερα η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές κινείται με τέσσερις διαφορετικές «ταχύτητες»:

*Στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής εφαρμόζεται ο νόμος 707 του 1979 που έχει θεσπίσει όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα 4 στρέμματα αποτελούν σήμερα το γενικό κανόνα, με εξαίρεση περιοχές με πιο αυστηρούς όρους δόμησης, όπως προβλέπει η πρόσφατη ρύθμιση για το δίκτυο Natura που κατοχυρώνουν τα 10 και τα ειδικά διατάγματα κυρίως για νησιά και ηπειρωτικά τμήμα τα ιδιαίτερης σημασίας που προβλέπουν 6-12 στρέμματα.

*Σε παράκτιες περιοχές της ανατολικής Αττικής και σε όλα τα νησιά που ανήκουν στην Αττική εφαρμόζεται το διάταγμα του 1985 που επιτρέπει τη δόμηση στα 4 στρέμματα, καθώς και τις γνωστές παρεκλίσεις για 2 στρέμματα έως και 750 τετραγωνικά. Στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται και η δυτική Αττική.

*Σε ορισμένες περιοχές (Μεσόγεια, Λαυρεωτική, κ.λπ.) έχουν θεσπιστεί ειδικά διατάγματα που προβλέπουν όριο στα 10 στρέμματα, αλλά ακολούθησαν προσφυγές στο ΣτΕ και εκ των υστέρων έγινε δεκτή η δόμηση και στα 4 στρέμματα, με την προϋπόθεση όμως να μην έχουν μεταβληθεί τα όριά τους μετά τις 7/7/1983.

*Στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού και σε εκτάσεις όπου παραμένει το δικαίωμα δόμησης με το πρόσφατο διάταγμα, το όριο αρτιότητας ορίστηκε στα 40 στρέμματα και μάλιστα χωρίς παρεκκλίσεις. Οι προγραμματισμοί της τέως υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη περιελάμβαναν την αναθεώρηση παλιότερων διαταγμάτων που αφορούν τους υπόλοιπους ορεινούς όγκους της Αττικής (Πεντέλη, Πάρνηθα, κ.λπ.) ώστε να εναρμονιστούν με τα θεσπισθέντα για τον Υμηττό, καθώς και θεσμοθέτηση διατάγματος με ανάλογους όρους για τις παντελώς απροστάτευτες σήμερα οροσειρές της δυτικής Αττικής (Πατέρας, Γεράνεια κ.λπ.).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεοδομία και Χωροταξία
Σχετικά θέματα: Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας
Οι «άξονες» στο νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπηρεσίες υγείας
«Νέο ΙΚΑ»: Κόβονται 16.000 γιατροί
Εκπαίδευση
Οι 8 γκρίζες ζώνες των αλλαγών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
Ραντεβού το Σεπτέμβριο
«Χάθηκε άλλη μία ευκαιρία»
«Διορθώνουν τα λάθη με νέο λάθος»
"Τα μπάνια του λαού"
Ουρές για τα μπάνια του λαού
«Δεν πληρώνω» και στις πλαζ
Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας
Οι «άξονες» στο νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας
Κλείνουν παράθυρα για δόμηση εκτός σχεδίου
Βία στα γήπεδα
Λεφτά, ναρκωτικά, βία και ελληνικό πρωτάθλημα!