Έντυπη Έκδοση

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΕΡΕΣΟΥ

Τους έπεσε θέμα «Λέσβος»

Μια μεγάλη παρέα καλλιτεχνών, συγγραφέων και ποιητών, από τη Μαρία Λαϊνά ώς τον Ανδρέα Στάικο και από την Εύα Κοταμανίδου ώς τον Ενκε Φεζολάρι, αραξοβόλησε αυτές τις μέρες στην όμορφη Λέσβο.

Ο Ακης Δήμου συνέγραψε μια φανταστική συνομιλία της Σαπφούς με τον Ελύτη Ο Ακης Δήμου συνέγραψε μια φανταστική συνομιλία της Σαπφούς με τον Ελύτη Μαζί τους βρίσκεται η Σίσσυ Παπαθανασίου, «ψυχή» του πετυχημένου θεσμού των «Αναγνώσεων» και «εγκέφαλος» της σημερινής μάζωξης στο νησί της Σαπφούς, του Ελύτη, του Μυριβήλη και του Θεόφιλου.

Εστησε στη Λέσβο το χορταστικό 1ο φεστιβάλ «Ταξίδι τεχνών - πολιτιστικές διαδρομές στο Αιγαίο», με πλήθος συναυλίες και παραστάσεις. Ξεκίνησε την 1η Αυγούστου σε πόλεις και χωριά του νησιού. Συγχρόνως, οργάνωσε στο πλαίσιό του και το Θεατρικό Αναλόγιο «Τόποι Ι-Ερεσός» που πραγματοποιείται σήμερα.

«Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που γράφονται θεατρικά κείμενα κατά παραγγελία με θέμα την ιστορία και παράδοση της Λέσβου», εξηγεί η Σ. Παπαθανασίου. Ανέθεσε τη συγγραφή σε έξι συγγραφείς, τους Ακη Δήμου, Μαρία Λαϊνά, Μάνο Λαμπράκη, Γιάννη Μαυριτσάκη, Γιάννη Σολδάτο και Ανδρέα Στάικο. «Ευελπιστώ τις επόμενες χρονιές να συνεχίσουμε με τους Τόπους ΙΙ και ΙΙΙ σε άλλα νησιά», προσθέτει με ενθουσιασμό.

«Το ενδιαφέρον φέτος», τονίζει, «είναι ότι κάθε συγγραφέας έχει το δικό του στιλ και ύφος. Και με τη δική του γλωσσική εκφορά μεταπλάθει κάτι που ήδη υπάρχει ως ιστορία και λογοτεχνική παράδοση στη Λέσβο». Το αποδεικνύουν τα έξι έργα, που παρουσιάζονται αλυσιδωτά, το ένα αμέσως μετά το άλλο, απόψε στις 8 μ.μ. στην Σκάλα Ερεσού, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Σ. Παπαθανασίου και ερμηνευτές, ηθοποιούς όλων των γενεών. Από την Εύα Κοταμανίδου και τη Ναταλία Δραγούμη μέχρι τον Ενκε Φεζολάρι και την Εύρη Σωφρονιάδου.

- Στον «Αλμυρό ουρανό» του Ακη Δήμου ένας άνδρας (Νίκος Ψαρράς) και μια γυναίκα (Ναταλία Δραγούμη), συναντώνται ένα καλοκαιρινό απόγευμα. «Παρακολουθούμε τη συνάντηση δύο ποιητών. Δεν λέγεται, αλλά δίνεται η αίσθηση ότι είναι η Σαπφώ και ο Ελύτης. Συναντώνται για να αποφασίσουν ότι η μοναδική πραγματικότητα είναι τα φιλιά και όχι οι λέξεις», αποκαλύπτει ο συγγραφέας. Στο έργο χρησιμοποιούνται μόλις δύο στίχοι του Ελύτη και μια αφήγηση της Σαπφούς για την ερωτική σχέση της με την Ανακτορία. «Ισως το ωραιότερο ποίημά της», όπως έχει πει ο Ελύτης.

- «Εδυσε η Σελήνη» είναι ο τίτλος του κειμένου που έγραψε η Μαρία Λαϊνά, ενεπνεόμενη από το γνωστό τετράστιχο της Σαπφούς «Εδυσε η Σελήνη κι η Πούλια. Είναι μεσάνυχτα, ο χρόνος περνά κι εγώ κοιμάμαι μόνη». Θα το απαγγείλουν δυο άνδρες και μια γυναίκα -οι Αίας Μανθόπουλος, Ενκε Φεζολάρι και η Εφη Βενιανάκη. «Υπάρχει βεβαίως ένα υποτυπώδες στόρι, που περιστρέφεται γύρω από την αυτοκτονία ενός φαντάρου στο νησί», αποκαλύπτει η ποιήτρια και συγγραφέας.

Δυο φίλοι, μέλη τηλεοπτικού συνεργείου που γυρνάει ντοκιμαντέρ για τη Σαπφώ, συζητάνε σε καφενείο της Λέσβου. Ο ένας κρατάει σοκαρισμένος μια εφημερίδα με την είδηση της αυτοκτονίας. «Είναι ο απαισιόδοξος της ιστορίας», λέει η Λαϊνά. Ο άλλος είναι «ο χαλαρός». Δεν καταβάλλεται απ' την τραγωδία του άγνωστου νέου». «Είμαστε σε ένα όμορφο νησί και πρέπει να το απολαύσουμε», πιστεύει. «Η ιλαροτραγωδία της ζωής», συνοψίζει η συγγραφέας. «Και η αθεράπευτη πληγή ανθρώπων και τόπων που δεν εννοεί να τις ταυτίσει η περαστική ύπαρξη. Ενα νησί που έχει τις χάρες όλες, όπως τα άγρια ακόμη θηράματα».

**Ο Μάνος Λαμπράκης στο «Pferdetanz [Χορός των αλόγων]» εκκινεί από την «Ιλιάδα». Παραδίδει ένα κείμενο μυθοπλασίας το οποίο μιλά για τα άλογα του Πάτροκλου και του Αχιλλέα, που σταμάτησαν στο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου. «Καταγράφω έναν σύγχρονο μυθοπλαστικό λόγο με αφορμή την ύστατη θεματολογία της ομηρικής "Ιλιάδας", λίγο πριν ανάψει η ταφική πυρά του Πάτροκλου», διευκρινίζει. Ερμηνεύει η Εύα Κοταμανίδου.

**Ο Γιάννης Μαυριτσάκης θα διαβάσει μόνος του το «El Chupacabras της δασκάλας με τα χρυσά μάτια». «Τσουπακάμπρας» είναι ένα πλάσμα του σύγχρονου μύθου. «Υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξή του, όχι όμως αποδείξεις», προσθέτει. «Για κάποιους είναι η ενσάρκωση του κακού». Πάντως η λέξη, που είναι ισπανική, σημαίνει κάποιον που ρουφάει το αίμα της κατσίκας. Το Chupacabras συνυπάρχει επί σκηνής με τον Λεωνή Δρίβα και τον Στρατή Βρανά απ' τη «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια» του Μυριβήλη. «Δεν πρόκειται για μια μετεγγραφή του έργου του Μυριβήλη. Αλλά για σημείο εκκίνησης για κάτι καινούργιο», ξεκαθαρίζει ο συγγραφέας.

Η Σίσσυ Παπαθανασίου διοργάνωσε το θεατρικό αναλόγιο «Τόποι Ι - Ερεσός», αναθέτοντας για πρώτη φορά τη συγγραφή θεατρικών κειμένων για τη Λέσβο Η Σίσσυ Παπαθανασίου διοργάνωσε το θεατρικό αναλόγιο «Τόποι Ι - Ερεσός», αναθέτοντας για πρώτη φορά τη συγγραφή θεατρικών κειμένων για τη Λέσβο **Στο «Εν Μυτιλήνη 1934» ο Γιάννης Σολδάτος δίνει πνοή σε δύο έργα του Θεόφιλου (1870-1934). Την «Ερωτευμένη απελπισθείσα» και τις «Οθωμανίδες εκ της Υπαρχείας Κωνσταντινουπόλεως Νικομηδείας». Ανήμερα του θανάτου του Θεόφιλου, οι ηρωίδες των πινάκων του ζωντανεύουν και συνδιαλέγονται πάνω από τον νεκρό. Οι Οθωμανίδες παρηγορούν την Ελληνίδα απελπισθείσα -παίζουν οι Εφη Βενιανάκη, Σοφία Δερμιτζάκη, Μαρία Μπρανίδου και Εύρη Σωφρονιάδου. «Το έργο μου είναι μια αναφορά στο διαχρονικό ζήτημα πλαστό - γνήσιο, αλήθεια - ψέμα», διευκρινίζει ο Σολδάτος. «Οι ηρωίδες μου συζητούν για τη γνήσια υπογραφή του Θεόφιλου, συγκρίνοντάς τον με τον Γκόγια και τον Πικάσο, που αντέγραφαν πίνακές τους και πλαστογραφούσαν την υπογραφή τους».

**Ο Ανδρέας Στάικος στη «Μερόπη» του καταπιάνεται με τη φθίνουσα βιομηχανική παράδοση της Λέσβου. Η ηρωίδα του εμπλέκεται στην οικογενειακή επιχείρηση σαπωνοποιίας. Ο θεατής παρακολουθεί την «ακμή και την παρακμή ενός περιδέραιου και ενός εργοστασίου», καθώς «μια καμινάδα μόνο έχει απομείνει μεταξύ γης και θάλασσας», όπως παιγνιωδώς σημειώνει ο συγγραφέας.

info Σήμερα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας Ερεσού στη Λέσβο. Εναρξη: 8 μ.μ. Σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια: Αση Δημητρολοπούλου. Μια διοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Δήμοι Β. Αιγαίου), με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
«Πρέσπες 2010»
Λιτές, πνευματικές και με Γκάτσο
Έκθεση με 101 ΈΛληνες εικαστικούς
Ελληνική τέχνη ξεκλειδώνει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Θεατρικό αναλόγιο
Τους έπεσε θέμα «Λέσβος»
Αυτοβιογραφία
Ο Μαρκ Τουέιν ξεσπαθώνει από τον τάφο
Μουσική
Για τις δισκογραφικές και την ανεξαρτησία
Χιπ-χόπερ θα διασταυρώσουν τις ρίμες τους
Συναυλιακός Σεπτέμβριος προ των πυλών
Τιμητική εκδήλωση για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Τα Ζαγόρια έχασαν κάτι από την αθωότητά τους
Τηλεόραση
Κρίσεις επιληψίας μπροστά στην τηλεόραση
Στη Βενετία και η ΕΡΤ
Ζητείται διευθύνων σύμβουλος