Έντυπη Έκδοση

Ονειρα μεσοπολεμικού εκσυγχρονισμού

Ο Μεσοπόλεμος, διεθνώς και στην Ελλάδα, συνιστά και μας συστήνει μια περίοδο όπου οι αντινομίες περισσεύουν.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης Υστερα από την πρώτη με όρους βιομηχανικής παραγωγής σφαγή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την κρίση νοήματος που κορυφώθηκε, ένα από τα μείζονα ζητήματα που τέθηκαν ήταν το πώς η εκμηχάνιση και ο εξορθολογισμός μπορούσαν να αποτρέψουν τις αρνητικές συνέπειες της προαναφερθείσας κρίσης, που εξελίχτηκε και σε αταξία. Πώς, δηλαδή, η δυστοπία μπορεί να γυρίσει σε ευτοπία. Ο λόγος γι' αυτό που αποκαλείται «πρώτη κρίση της νεωτερικότητας».

Τις αποτυπώσεις τούτης της κρίσης στην ελληνική περίπτωση, μέσω της πρόσληψης της τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης, ύστερα από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας, με το πρόταγμα για την ανασυγκρότηση του κράτους και των θεσμών στο κέντρο του προβληματισμού, διερευνά ο Βασίλης Μπογιατζής στο βιβλίο του, επεξεργασμένη μορφή της διατριβής του.

Χρησιμοποιεί ως εργαλεία του τις σπουδές επιστήμης και τεχνολογίας και τις σπουδές νεωτερικότητας, στο πλαίσιο των οποίων η κοινωνία, η τεχνολογία και η επιστήμη συναναγιγνώσκονται.

Εκείνο που κυρίως ενδιαφέρει το συγγραφέα είναι με ποιο τρόπο ο δημόσιος λόγος διακεκριμένων «δρώντων», πολιτικών και διανοουμένων, εγκολπώθηκε την τεχνολογία και την επιστήμη, επομένως τις οικειοποιήθηκε και τις προέβαλε. Η συζήτηση κατ' ουσίαν αφορά τους πολιτικούς προσανατολισμούς.

Ποια Ελλάδα, δηλαδή, οραματιζόταν ο Βενιζέλος, ποια ταυτότητα για τη χώρα προοικονομούσε ο Μεταξάς, για να αναφερθούμε στους πλέον κεντρικά «δρώντες». Πώς συνέδεαν την οικειοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης με τα οράματά τους, την υπέρβαση αυτού που όριζαν ως «κρίση», το μελλοντικό προσανατολισμό της χώρας, ενός έθνους-κράτους. Αν θέλετε, εν τέλει πώς μέσω της οικειοποίησης της τεχνολογίας μπορούμε να συζητούμε για τη συγκρότηση του νομιμόφρονος λόγου.

Η συνεισφορά του εγχειρήματος του Μπογιατζή είναι, από όσα αδρομερώς εκθέσαμε, προφανής, δεδομένου ότι πρόκειται, αν δεν απατώμεθα, για την πρώτη σχετική εργασία στην Ελλάδα.

Για μια φρέσκια και γι' αυτό έκκεντρη ματιά ο λόγος, μια εποχή, με την πρώτη έννοια του όρου, για την κρίση του Μεσοπολέμου, επομένως με ποιους όρους η ρήξη με το παλιό συντελείται και πώς το καινούργιο αναδύεται. Τότε και τώρα, παρ' ότι ο συγγραφέας προσέχει να μην αναζητήσει αναλογίες με το σήμερα, προφανώς επιφυλασσόμενος και τροφοδοτώντας την σε εξέλιξη συζήτηση.

Δεν μπορούμε, πάντως, να προσπεράσουμε, δόξα τω Γουτεμβεργίω, το «Μετέωρο μοντερνισμό». Ο,τι κυρίως σήμερα λείπει είναι, σε εποχή έκλειψης ή, αν προτιμάτε, υπέρβασης, της πολιτικής, η επανίδρυση του δημόσιου διαλόγου.

Ο Μπογιατζής, με ματιά καθόλου από εμμονές θολωμένη, μας προτείνει μια μέθοδο διάγνωσης. Και ανάγνωσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Βιβλίο
Εικαστικά
Σχετικά θέματα: Εικαστικά/Βιβλίο
Τα φαντάσματα της Μεταπολίτευσης
Πώς χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία
Πάνω από μισό αιώνα πελατειακό σύστημα
Η τεχνολογία ως μέσον προπαγάνδας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φωτογραφία
Ο Κιούμπρικ ως φωτογράφος
Πρόσωπα
Για μια υπερεθνική Ευρώπη των λαών
Θέατρο/Συνεντεύξεις
«Δεν μπορεί ένα σκηνικό να χωράει παντού...»
Συνεντεύξεις/Παρουσίαση βιβλίου
«Η Ευρώπη κυβερνιέται από νάνους»
Εικαστικά/Βιβλίο
Τα φαντάσματα της Μεταπολίτευσης
Πώς χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία
Πάνω από μισό αιώνα πελατειακό σύστημα
Ονειρα μεσοπολεμικού εκσυγχρονισμού
Η τεχνολογία ως μέσον προπαγάνδας
Πρόσωπα/Αναλύσεις
«Διανοούμενη μηχανή»
Συγγραφείς/Αναλύσεις
Τα Μνημόνια είναι εθνική προδοσία
Σεξουαλική συμπεριφορά
Σε έξαρση ξεχασμένα σεξουαλικά νοσήματα!
Παιδί
Γιατί το παιδί μου γράφει με το αριστερό;
Ψυχολογία/Ανεργία
Ανεργία, κρίση και κατάθλιψη
Γυναικολογία
Οταν η κρίση κάνει τα βρέφη ανεπιθύμητα!
Υγεία
Γιατί οι γυναίκες το προτιμούν σκοτεινό;
Γιατί οι διάσημοι προτιμούν το τάντρα σεξ;
Οι πόνοι στην κοιλιά μπορεί να γεννήσουν κατάθλιψη!
Υγεία & Διατροφή
Μήπως το κακάο κάνει καλό στους διαβητικούς;
Εκθέσεις
Κλειστά καταστήματα, ανοιχτά μάτια