Έντυπη Έκδοση

Κυβερνητικό σχέδιο διπλασιάζει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Πριν πεινάσουμε θα κρυώσουμε

Ακολουθεί το αέριο και 15% το ρεύμα

Αγαλμα γυμνού πολίτη απέναντι από πρατήριο καυσίμων, χθες, στο δρόμο για τον Μαραθώνα. Το άγαλμα λέγεται ότι παριστάνει τον μαραθωνοδρόμο που έτρεξε να αναγγείλει στην Αθήνα τη νίκη επί των Περσών, νίκη που γιορτάζεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην ιστορική περιοχή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το άγαλμα μέσου Ελληνα πολίτη, που στήθηκε για να τον τιμήσει εν όψει των χειμώνων που έρχονται, ώστε να μη λησμονηθεί από τις μελλοντικές γενιές.
Την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης σχεδιάζει η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι θα διπλασιαστεί η τιμή του πρώτου. Θα χορηγηθεί όμως ειδικό επίδομα σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες βάσει τεσσάρων κριτηρίων: εισόδημα, κύρια κατοικία, η επιφάνειά της και τόπος διαμονής. Σκοπός της αύξησης είναι να κλείσει τρύπα 1 δισ. ευρώ, ώστε το έλλειμμα του προϋπολογισμού να κινηθεί κοντά στο στόχο του 8,1%. Επονται αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πλήρες θέμα...

 • Εμπόριο αυτοκινήτων

  • «Πρόταση των εμπόρων η... απόσυρση»
   Αποκλείουν ενδεχόμενες αποσύρσεις αυτοκινήτων κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών θυμίζοντας τις αρχικές θέσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την κάλυψη τόσο υψηλής δαπάνης.
 • Οικονομική κρίση

  • 10% ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΕΝΑΝΤΙ 15% ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ * ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΚΟΖΑΝΗ ΜΕ 18% ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΣΕΕ Τα λουκέτα ανηφορίζουν για Β. Ελλάδα
   Μετά την αποβιομηχάνιση έρχεται και ο «θάνατος του εμποράκου» να χτυπήσει τις τοπικές οικονομίες πολλών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας που μαστίζονται ούτως ή άλλως από υψηλά ποσοστά ανεργίας και βαθιά ύφεση.
  • ΟΟΣΑ: Φρένο στην ανάκαμψη
   Για τις προειδοποιήσεις Στίγκλιτς γράφαμε χθες ότι από την πολλή λιτότητα η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει με... καταστροφή και ήλθε ο ίδιος ο ΟΟΣΑ να κτυπήσει καμπανάκι, προβλέποντας επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών.
  • ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ -8,6%, ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ -30,9%, ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ -2,1%, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ -35,4% Γκρεμίστηκαν όλοι οι δείκτες
   Εντονα σημάδια επιδείνωσης παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. Βασικοί δείκτες κινούνται σταθερά μειούμενοι, όπως: βιομηχανική παραγωγή κατά 8,6%, εισαγωγές 30,9%, κύκλος εργασιών στο χονδρεμπόριο 2,1% και κατά 35,4% ο κύκλος εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων.
  • Ευρωπατώσαμε στην ανταγωνιστικότητα
   Πάτωσε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας φέτος, υποχωρώντας στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πίσω και από τη Βουλγαρία.
 • Υπερχρεωμένα νοικοκυριά

  • Ραντεβού Σπυράκου με τράπεζες
   * Τα μπλοκαρισμένα από το τραπεζικό σύστημα γρανάζια, ώστε να «περπατήσει» ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επιχειρεί να απελευθερώσει η κυβέρνηση.
 • Αποκρατικοποιήσεις

  • Προανάκρουσμα πώλησης
   Στον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων μπαίνουν οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί, καθώς το Δημόσιο βάζει μπροστά το σχέδιο εγκατάλειψης θέσεων που είχε χτίσει επί χρόνια στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
  • ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Σε ιδιώτες ΔΕΚΟ, ύδρευση, αεροδρόμια, δρόμοι, λιμάνια
   Γ. Ζαννιάς Γην και ύδωρ, στην κυριολεξία, επιχειρεί να προσφέρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που βρίσκεται στο Λονδίνο. Οι ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνουν οδικούς άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, ύδρευση και παραχωρήσεις ακινήτων του Δημοσίου. Στην Αθήνα 54 ΔΕΚΟ παίρνουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης με εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών, που τους ζητάει τα οικονομικά τους στοιχεία. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, φέτος, είναι πίσω από της Ρουάντα και της Ναμίμπια.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Πλαφόν στα αγροφωτοβολταϊκά
   Πλαφόν 500 MW για τα «αγροτικά φωτοβολταϊκά» αναμένεται ότι θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, η υπουργική απόφαση που θα υπογράψει, από μέρα σε μέρα, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, σχετικά με την κατανομή του εθνικού στόχου για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Θα απορροφήσουν την ανατίμηση των αλεύρων οι αρτοποιοί
   Με τη γνώριμη από παλιά πρακτική της «συμφωνίας κυρίων» ξεκινά την προσπάθεια ελέγχου των τιμών στην αγορά ο νέος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
  • Αναζητώντας τα αυτονόητα με τις μισθώσεις
   Ούτε ένα ευρώ δεν θα πληρωθεί για ενοίκια ακινήτων που ουσιαστικά δεν στεγάζουν ούτε έναν υπάλληλο.
  • Λίστα με επιχειρήσεις -μαϊμού
   Μαύρη λίστα με χιλιάδες «μαϊμού» επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που διακινούν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας μπλόκο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους.
  • Ολα των φωτοβολταϊκών εύκολα
   Ευκολότερη γίνεται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία, φυλακές, δημοτικά κτίρια κ.ά., καθώς, εκτός από τις στέγες, επιτρέπεται πλέον να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια ή στέγαστρο των κτιρίων.
  • Εκ δεξιών των αγορών η κριτική της Ν.Δ.
   Εκ δεξιών της «αγοράς», που ζητεί επικτακτικά λιγότερους φόρους για τις επιχειρήσεις και πολιτικές ευνοϊκές για την οικονομική ανάπτυξη, στέκεται η Νέα Δημοκρατία ασκώντας κριτική στο κυβερνητικό έργο και καταθέτοντας τις προτάσεις της εν όψει της ΔΕΘ.
  • Το βιολί του
   Εκτός επαφής με την ελληνική (εργασιακή) πραγματικότητα έδειξε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Βέλγος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ολιβιέ Χαστέλ, υποστηρίζοντας, σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ότι για να πέσει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, απαιτούνται κι άλλα περιοριστικά μέτρα στην αγορά εργασίας και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
  • «Καμπάνα» στη Goldman Sachs
  • 150 ξένοι διαχειριστές θεσμικών κεφαλαίων στο ραντεβού της ΕΧΑΕ
   Πάνω από 150 ξένοι διαχειριστές θεσμικών κεφαλαίων συμμετείχαν στο 5ο ετήσιο οδοιπορικό παρουσιάσεων των 24 εισηγμένων εταιρειών που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ.
  • Στήριξη Eurobank σε πράσινες επιχειρήσεις
   *Στην απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής κάτω του 5% στην εταιρεία «Chipita» και σε συνεργασία με τον Ομιλο Λασκαρίδη, μέσω της κοινής εταιρείας Sinda Enterprises Company Limited, στην απόκτηση του 40% των μετοχών της εταιρείας «Μεσόγειος», προχώρησε η Eurobank στο πλαίσιο της στήριξης των πράσινων επιχειρήσεων.