Έντυπη Έκδοση

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΣΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ... ΙΔΙΟ

Κάστρο εναντίον Κάστρο!

Σκληρή κριτική για το οικονομικό μοντέλο της Κούβας ακούστηκε από χείλη που δεν θα περίμενε κανείς: εκείνα του Φιντέλ Κάστρο! Μιλώντας σε Αμερικανό δημοσιογράφο, ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας τόνισε ότι το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας του χρειάζεται αλλαγή, γιατί το μοντέλο αυτό «δεν λειτουργεί πια ούτε για τους Κουβανούς».

«Το κουβανικό μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον ούτε για μας», είπε ο «κομαντάντε» για την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας του. «Τέλος εποχής» για την επανάσταση, που ενέπνευσε γενιές και γενιές, από τον ίδιο τον «πατέρα» της... (φωτ. Reuters) «Το κουβανικό μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον ούτε για μας», είπε ο «κομαντάντε» για την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας του. «Τέλος εποχής» για την επανάσταση, που ενέπνευσε γενιές και γενιές, από τον ίδιο τον «πατέρα» της... (φωτ. Reuters) Το γεγονός ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν με τον καλύτερο τρόπο στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής ίσως να μην αποτελεί είδηση για πολλούς αναλυτές ανά τον κόσμο. Ο αδελφός του Φιντέλ και σημερινός πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, έχει επανειλημμένως επισημάνει τα προβλήματα, αλλά η ωμή παραδοχή της αναποτελεσματικότητας ενός συστήματος από τον «πατέρα» της κουβανικής επανάστασης (του 1959) προκαλεί έκπληξη.

Οταν ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ανταποκριτής του περιοδικού «Atlantic», ρώτησε τον Φιντέλ Κάστρο αν το οικονομικό σύστημα της Κούβας αξίζει ακόμα να «εξάγεται» σε άλλες χώρες, εκείνος του απάντησε πως «το κουβανικό μοντέλο δεν λειτουργεί πλέον ούτε για μας». Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έκανε ακολούθως τη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο του περιοδικού.

Κουβανή ειδικός του Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις (με έδρα την Ουάσιγκτον), που συνόδευε τον Γκόλντμπεργκ, επιβεβαίωσε τα σχόλια του Κουβανού ηγέτη, που έγιναν σε ένα ανεπίσημο γεύμα την περασμένη εβδομάδα.

Και αυτοκριτική...

Ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ ταξίδεψε στην Κούβα έπειτα από πρόσκληση του Κάστρο, προκειμένου να συζητήσουν επί ενός άρθρου του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Atlantic» σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στην ανταπόκρισή του ανέφερε επίσης ότι ο Φιντέλ Κάστρο αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πυραυλική κρίση της Κούβας το 1962, συμπεριλαμβανομένης της πρότασής του προς τους Σοβιετικούς ηγέτες να κάνουν χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κούβα επιρρίπτει την ευθύνη για τα χρόνια προβλήματά της στο εμπορικό εμπάργκο που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πριν από 48 χρόνια.

Ο Ραούλ Κάστρο, ως πρόεδρος, προώθησε περιορισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προειδοποίησε τους Κουβανούς για τις δυσκολίες που δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν και κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν προτίθεται να απομακρυνθεί από το σοσιαλιστικό μοντέλο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούβα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Σκότωναν Αφγανούς «για πλάκα»
ΗΠΑ
Απόφαση δικαστηρίου - δώρο στον Ομπάμα «κλείνει» τον φάκελο της «Air CIA»
Δεν θα κάψει το Κοράνι
Κούβα
Κάστρο εναντίον Κάστρο!
Τουρκία
Τουρκία: ο γρίφος του γρίφου των εκλογών της Κυριακής
Εμπιστεύονται τον στρατό
Κομισιόν
Σε ιδιώτες ο έλεγχος του Ιντερνετ
Άλλες ειδήσεις
Βόρεια Οσετία: καμικάζι τίναξε την αγορά στον αέρα
Εκτός γάμου, ένα στα τρία παιδιά που γεννιούνται στην Ε.Ε.
Και τα δύο είναι ζάλη