Έντυπη Έκδοση

Τουρκία: ο γρίφος του γρίφου των εκλογών της Κυριακής

Εκεί που όλοι είχαν συνηθίσει να περιμένουν τον στρατό να επέμβει και να σώσει το κοσμικό καθεστώς -και τη Δημοκρατία- στην Τουρκία υποτίθεται από την ισλαμική πλημμυρίδα, τη δουλειά ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένας ισλαμιστής ηγέτης που φέρεται ως μεγάλος αντίπαλος του κεμαλισμού, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το έτι παραδοξότερο του γρίφου είναι ότι όχι μόνο στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε όλα τα οικονομικά κέντρα, τις διεθνείς αγορές και τα πολιτικά ανακτοβούλια του δυτικού κόσμου, κυβερνήσεις, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, διπλωμάτες και επαγγελματίες της γεωστρατηγικής κρατάνε την αναπνοή τους μήπως και το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν χάσει στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου. Στον μεγάλο αυτό πολιτικό ελιγμό -ελιγμό ζωής και θανάτου στην κυριολεξία- που προώθησε μεθοδικά και ανυποχώρητα ο πρωθυπουργός της χώρας «παίζονται» οι κρίσιμες συνταγματικές αλλαγές που εστιάζονται στην αναδιοργάνωση του συστήματος δικαιοσύνης της χώρας, κάτι πού θα καταστήσει την Τουρκία περισσότερο δημοκρατική, κοσμική και ευρωπαϊκή, απ' ό,τι υπήρξε στα 87 χρόνια του κεμαλικού συστήματος.

Οποιος επισκεφθεί τις μέρες αυτές την Τουρκία, θα εντυπωσιαστεί από την έκταση και την ένταση που η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει το «ναι» στο δημοψήφισμα. Η χώρα απ' άκρου εις άκρον είναι καλυμμένη από πολύχρωμα διαφημιστικά πανό με συνθήματα που προτρέπουν τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι». Ο ακατάβλητος πρωθυπουργός τρέχει από την Αν. Θράκη μέχρι τα βάθη της Ανατολίας και τις περιοχές των Κούρδων εξηγώντας στον κόσμο τα οράματα της διακυβέρνησής του. Από την άλλη, όλος ο μηχανισμός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει επίσης κινητοποιηθεί πλήρως ώστε να επιτευχθούν οι πολιτικοί στόχοι του εγχειρήματος, που δεν είναι μόνο η επικράτηση του «ναι», αλλά η περαιτέρω συρρίκνωση της αντιπολίτευσης και, φυσικά, ο δημοκρατικός έλεγχος της δικαιοσύνης και του στρατού από την εκλεγμένη πολιτική ηγεσία της χώρας. Είναι σχεδόν βέβαιο από τη μέχρι στιγμής περιρρέουσα εικοτολογία ότι ο Ερντογάν θα εξέλθει νικητής. Νικητής συνολικά; Ισως όχι. Αλλά αυτό είναι ζήτημα δευτερευόντων συσχετισμών. Το πρωτεύον είναι ότι παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται και, ιδίως, παρά τις εκπλήξεις που ενίοτε αναδύονται από το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, ο Ερντογάν με την αναμενόμενη επιτυχία του θα καλύψει ακόμη ένα ζητούμενο στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. Εντούτοις -κι εδώ είναι η περαιτέρω περιπλοκή του γρίφου-, η Ευρώπη και η Δύση γενικότερα που περιμένουν εναγωνίως το αποτέλεσμα της 12ης Σεπτεμβρίου, δεν δείχνουν ενθουσιασμό για τα μεταρρυθμιστικά κι εκσυγχρονιστικά άλματα του Ερντογάν. Ούτε για τα βήματα εκδημοκρατισμού της χώρας που επιβάλλει το περιώνυμο «ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αντιθέτως. Οι θριαμβικοί κάποτε τόνοι των Ευρωπαίων έναντι της Τουρκίας είναι πλέον ασυνήθιστα προκατειλημμένοι, καθώς ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος η ρητορική ότι η χώρα ολισθαίνει προς Ανατολάς. Κατ' αντιστοιχία όμως και στην Τουρκία αρχίζει να επικρατεί έντονος «ευρωσκεπτικισμός», καθώς η πορεία ενσωμάτωσης της χώρας στην Ευρώπη έχει «κολλήσει». Στα πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων μόνο τα 12 από τα 35 ενταξιακά κεφάλαια έχουν επιτυχώς ανοίξει, δηλαδή μονάχα το 1/3 των πολιτικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει καλυφθεί.

Συμπερασματικά: όλα δείχνουν ότι την επαύριον της 12ης Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν, προς μεγάλη ικανοποίηση και... επιφυλακτικότητα της Δύσης, θα βγει ενισχυμένος από το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό του μέλλον, τον αγώνα εξουσίας στη χώρα του, τη δυναμική της στη διεθνή σκηνή και την πορεία της προς την Ε.Ε. Εξάλλου, όπως όλα προοιωνίζονται, η διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα επιταχύνει, θα ενδυναμώσει και -ενδεχομένως- θα ξεκαθαρίσει τον προσανατολισμό της στις κρίσιμες γεωστρατηγικές παραμέτρους της ευρύτερης περιφέρειας. Σε μια τέτοια πιθανότητα, η Ευρώπη και η Δύση γενικότερα δεν θα πρέπει να παραμείνουν αμήχανοι παρατηρητές δυσεπίλυτων γρίφων, ούτε δεσμώτες στερεοτύπων και προκαταλήψεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Σχετικά θέματα: Τουρκία
Εμπιστεύονται τον στρατό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Σκότωναν Αφγανούς «για πλάκα»
ΗΠΑ
Απόφαση δικαστηρίου - δώρο στον Ομπάμα «κλείνει» τον φάκελο της «Air CIA»
Δεν θα κάψει το Κοράνι
Κούβα
Κάστρο εναντίον Κάστρο!
Τουρκία
Τουρκία: ο γρίφος του γρίφου των εκλογών της Κυριακής
Εμπιστεύονται τον στρατό
Κομισιόν
Σε ιδιώτες ο έλεγχος του Ιντερνετ
Άλλες ειδήσεις
Βόρεια Οσετία: καμικάζι τίναξε την αγορά στον αέρα
Εκτός γάμου, ένα στα τρία παιδιά που γεννιούνται στην Ε.Ε.
Και τα δύο είναι ζάλη