Έντυπη Έκδοση

Βόρεια Οσετία: καμικάζι τίναξε την αγορά στον αέρα

Μνήμες Μπεσλάν, με πάνω από 16 νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα αγοράκι ενός έτους, και 130 τραυματίες, εκ των οποίων οι 10 σε σοβαρή κατάσταση

Τον όλεθρο έσπειρε χθες μέρα μεσημέρι στο Βλαντικαβκάζ της Βόρειας Οσετίας ένας καμικάζι που πλησίασε με το αυτοκίνητό του στα όρια της αγοράς της πόλης και αυτοανατινάχθηκε «παίρνοντας» μαζί του δεκάδες ανθρώπους.

Μέχρι αργά χθες βράδυ, οι νεκροί είχαν φθάσει τους 16, ανάμεσά τους και ένα αγοράκι ενός έτους. Από τους 130 τραυματίες, «τουλάχιστον δέκα είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση», είπε ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Η επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας, της μόνης Δημοκρατίας της Ρωσίας με την πλειοψηφία του πληθυσμού της χριστιανούς, έγινε στις 12 το μεσημέρι έξω από την αγορά. Ανάμεσα στα κομματιασμένα κορμιά, τα σίδερα και τα ξύλα, οι ειδικοί βρήκαν τα ίχνη ΤΝΤ. Υπολογίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν περίπου 30-40 κιλά για τη βόμβα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ο Ρώσος πρωθυπουργός όμως μίλησε για «εγκληματίες που ελπίζουν ότι θα σκορπίσουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς μας». «Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Πούτιν.

Την επίθεση καταδίκασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα.

Η Βόρεια Οσετία, που παραμένει ρωσικό έδαφος, έχει δεχτεί πολύ λιγότερες επιθέσεις από τις γειτονικές ταραγμένες Δημοκρατίες της Τσετσενίας, της Ινγκουσετίας και του Νταγκεστάν, όπου δρουν ένοπλοι ισλαμιστές αντάρτες. Η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Β. Οσετίας ήταν η κατάληψη του σχολείου στο Μπεσλάν, το 2004, με πάνω από 330 νεκρούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βόρεια Οσετία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
Σκότωναν Αφγανούς «για πλάκα»
ΗΠΑ
Απόφαση δικαστηρίου - δώρο στον Ομπάμα «κλείνει» τον φάκελο της «Air CIA»
Δεν θα κάψει το Κοράνι
Κούβα
Κάστρο εναντίον Κάστρο!
Τουρκία
Τουρκία: ο γρίφος του γρίφου των εκλογών της Κυριακής
Εμπιστεύονται τον στρατό
Κομισιόν
Σε ιδιώτες ο έλεγχος του Ιντερνετ
Άλλες ειδήσεις
Βόρεια Οσετία: καμικάζι τίναξε την αγορά στον αέρα
Εκτός γάμου, ένα στα τρία παιδιά που γεννιούνται στην Ε.Ε.
Και τα δύο είναι ζάλη